Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Arbeidsinnvandring øker klasseskillet

Professor Ottar Brox anklager venstresiden i norsk politikk for å øke klasseskillene i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I debattboken «Gode formål - gale følger» som ble lansert torsdag, går sosiologen og forskeren hardt ut mot venstresiden i norsk politikk, og anklager den for ikke å ha tenkt igjennom følgene av økt arbeidsinnvandring.

- Det har blitt stukket under en stol at arbeidskraftimport egentlig er en måte å skape større klasseforskjeller i Norge på, sier Brox til NTB.

Lav lønn

Brox viser til at innvandrere i stor grad går inn i yrker «som ikke nordmenn vil ha», og at lønnsnivået holdes nede siden «fattige» innvandrere tar til takke med mindre enn nordmenn.

Økt arbeidsinnvandring vil gjøre konkurransen om de dårlig betalte jobbene større, og det vil bli enda vanskeligere for innvandrere å komme inn i det norske samfunnet. Innvandrerne, som ikke kan konkurrere i det «norske» arbeidsmarkedet, vil dermed danne en ny underklasse, hevder professoren.

- De som skal selge sin arbeidskraft rammes av arbeidskraftimport, mens de som skal kjøpe arbeidskraft tjener på det. Da er det absurd at venstresida uten videre aksepterer det som svekker arbeidskraftens markedsposisjon, sier Brox.

- Fagforeningene svikter

Han mener fagforeningene i Norge svikter innvandrerne og trekker fram renholdsbransjen som et eksempel. Fagforeningene er fraværende, lønningene er lave og innslaget av innvandrere er stort.

- Vi er i ferd med å få yrker eller bransjer med så dårlige vilkår at de må rekruttere folk uten de norske ambisjoner om «det gode liv». Er den norske venstresida fullstendig ute av stand til å se konsekvensene av at visse etniske grupper konsentreres i visse fag, som blir stående på stedet hvil velferdsmessig - i kontrast til oss innfødte, spør Brox.

Tjenerskap

Han mener grunnen til fraværet av oppmerksomhet rundt problemet er at nordmenn flest ikke merker noe til det.

- Vi godtar de voksende klasseforskjellene fordi de kan begrunnes med at vårt nye tjenerskap er mørkere i huden, snakker gebrokkent, tror på andre guder og ikke behersker de norske kodene, skriver Brox i sin artikkel i debattboka.

Brox håper nå venstresida vil tenke nøye igjennom spørsmålet om arbeidsinnvandring og utforme en mer bevisst strategi.

- Dette kan i høy grad kombineres med en åpen holdning til flyktninger, integrasjon og standpunkt mot diskriminering, sier Brox, som ønsker en debatt for å vekke dem som sloss for arbeidernes rettigheter.

- Venstrevelgere har gjerne tenkt at de er snille som deler godene med fattige i andre land, og det er jo forståelig. Poenget er bare at hvis vi ødelegger de verdiene som er skapt gjennom hundre års demokratisering i Norge, så er det ikke så mye å by fram om en stund, avslutter Brox.

NTB

JOBBENE NORDMENN IKKE VIL HA: Vasking står ikke høyt i kurs hos nordmenn. Innvandrerne tar til takke med lav lønn for denne type jobb, og dermed øker klasseskillene i Norge, hevder professor Brox.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling