Arbeidskonflikten i politiet fortsetter

Det ble ingen enighet i natt.

 INGEN AVTALE:  Arne Johannessen, lederen av Politiets Fellesforbund, og resten av forhandlingsdelegasjonen studerer et forslag fra motparten under forhandlingene om om ny særavtale for politiet sent tirsdag kveld. Partene klarte ikke å bli enige. 
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
INGEN AVTALE: Arne Johannessen, lederen av Politiets Fellesforbund, og resten av forhandlingsdelegasjonen studerer et forslag fra motparten under forhandlingene om om ny særavtale for politiet sent tirsdag kveld. Partene klarte ikke å bli enige. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Arbeidskonflikten i politiet fortsetter etter at det heller ikke i andre forsøk ble enighet i forhandlingene med staten om en ny arbeidsavtale for politiet.

Tre timer på overtid natt til onsdag var det klart at politikonflikten ikke blir løst. Det ble ikke mulig å komme til enighet i forhandlingene mellom staten og hovedsammenslutningene.

Justisminister Knut Storberget (Ap) sier det særlig var vanskeligheter med arbeidstidsbestemmelsene som gjorde at de ikke ville strekke seg lenger.

— Vi må ha arbeidstidsbestemmelser som vi kan bruke. Med den løsningen motparten krevde, ville vi ikke klart å organisere politiet, sier han til NTB.

40.000 kroner
Storberget beklager at striden fortsetter:

— Vi la fram forslag til en avtale som ville ha sikret økt politiinnsats, større tilstedeværelse og trygghet for folk, sier han.
Med et tilbud på over 300 millioner kroner på bordet, var det duket for «en av de største politisatsingene noensinne»:

Statens siste tilbud i forhandlingene ville blant annet gitt 6.150 polititjenestemenn 40.000 kroner mer i året.

Uforståelig
— Jeg har vanskelig for å forstå at man kan si nei til dette, særlig når alternativet er den forskriften som nå er trådt i kraft, og som gir polititjenestemennene en dårligere kompensasjon enn det vi tilbød, sier Storberget.

Både polititjenestemenn, påtalejurister og sivile stillinger som arrestforvarere, grensekontrollører og transportledsagere ville blitt omfattet av avtalen som hovedsammenslutningen nå har sagt nei til.

Forskriften som kommer i stedet, har virkning fra 1. juli.

- Tragisk
Forhandlingsleder for Unio og leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, sier det er dypt beklagelig at man ikke kom i havn.

- Unio, LO Stat, YS Stat og Akademikerne strakte seg svært langt for å få til en avtale. Men vi lyktes ikke denne gangen heller. Det er en tragisk situasjon. Vi har en arbeidsgiver som forsøker å dra oss etter håret. Vi har strukket oss veldig langt og var også langt på vei enige. Men arbeidsgiver rotet det til på slutten. Det var nesten slik at vi snublet på oppløpet, sier han til Dagbladet.no.


Ifølge Johannessen var det ikke først og fremst var penger det sto om i natt.

- Vi må ha et arbeidsmiljøregime og verneregler som gjør det forsvarlig å være politi. For eksempel går det på hvileperioder mellom to vaktsett. Vanlige statsansatte skal ha 16 timers hvile. Vi har gitt unntak helt ned til 8 timer i visse tilfeller og vi har også gitt dispensasjon for å jobbe 48 timers vakter under spesielle omstendighter. Men det virker som om arbeidsgiver vil ha unntakene som hovedregel, sier han.


- Politikonflikten er ikke løst. Den lever videre gjennom sommeren, høsten og inn i valgkampen, så får vi se hvem som er villige til å løse den. Jeg er veldig skuffet over at politidirektøren, som er den vi har forhandlet med, er så lite opptatt av arbeidsforholdene til sine ansatte.


Han mener det først og fremst er publikum som taper på konflikten.

Ingen flere samtaler
Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) sier det var tøffe forhandlinger. Hun mener at politiet takket nei til et godt tilbud.

— Vi må dessverre erkjenne at det ikke var mulig å få en avtale på plass, sier hun.

Forhandlingene om ny særavtale for politiet strandet første gang fredag ettermiddag fordi partene ikke klarte å bli enige om hvor stor økonomisk kompensasjon man skulle gi for unntakene fra hviletidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Normalt sier loven at en arbeidstaker skal ha minimum elleve timer hvile mellom arbeidsøktene. For polititjenestemennene var det snakk om å redusere minimumshviletiden til åtte timer.

Det var helt avgjørende å få til en forhandlingsløsning senest tirsdag, før forskriften trådte i kraft.
Storberget sier til NTB at det ikke er avtalt noen flere samtaler mellom partene.

— Nå er det forskriften som gjelder, sier han.

Forhandlingsleder for YS, Eivind Solberg, sier situasjonen er trist og frustrerende for de ansatte.

— Man kan virkelig lure på om Politidirektoratet i det hele tatt ønsket en avtale i politi- og lensmannsetaten, sier han.

 (NTB)

FØRTE IKKE FRAM:  Forhandlingene med staten førte heller ikke i natt fram. Arne Johannessen fra Politiets Fellesforbund og Unio  og personaldirektør i staten Siri Røine (bak i midten) ved starten på samtalen med Fornyings- og administrasjonsdepartementet tidligere i dag.  Til venstre, Morten Øye fra LO-stat og til høyre, Curt A. Lier fra Akademikerne.
 Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
FØRTE IKKE FRAM: Forhandlingene med staten førte heller ikke i natt fram. Arne Johannessen fra Politiets Fellesforbund og Unio og personaldirektør i staten Siri Røine (bak i midten) ved starten på samtalen med Fornyings- og administrasjonsdepartementet tidligere i dag. Til venstre, Morten Øye fra LO-stat og til høyre, Curt A. Lier fra Akademikerne. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer