Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeidsledige er langt mer stresset enn folk i jobb

Det viser en dansk undersøkelse med 180 000 respondenter.

<b>HVERDAGSSTRESS:</b> Arbeidsledige opplever mye stress i hverdagen enn folk på jobb. Foto: Jan Haas / NTB Scanpix
HVERDAGSSTRESS: Arbeidsledige opplever mye stress i hverdagen enn folk på jobb. Foto: Jan Haas / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det rapporteres ofte om at krav på jobb og hjemme kan skape stress og sykemeldinger. Men det er en gruppe som har det tøffere. Det viser den danske stats store helseundersøkelse, ifølge Politiken.

Hver fjerde danske lever med høyt stressnivå. Tallene skjuler imidlertid en viktig forskjell. Det er stor forskjell på de som jobber og de som ikke jobber.

Blant dem som jobber hadde 19 prosent høyt stressnivå i hverdagen, mens blant de arbeidsledige var tallet 47 prosent.

Store forskjeller

180 000 dansker har svart på spørsmål om i hvilket omfang deres liv er uforutsigbart, belastende og uten kontroll, og om de føler seg nervøse og stressede.

Tidligere medisinske studier har også vist denne sammenhengen, ifølge Politiken.

- Blodprøver har påvist at arbeidsledige og mottagere av sosialhjelp har et vesentlig høyere nivå av stresshormoner i kroppen, enn folk som er i jobb, sier Finn Diderichsen, professor emeritus i folkeshelsevitenskap på Københavns Universitet til avisa.

Ikke det første du vil fortelle i middagsselskap

Anders Skuterud, seniorrådgiver i Norsk psykologforening sier til Dagbladet at arbeidsledighet kan oppleves som en trussel.

- En kan oppleve økonomisk usikkerhet, miste relasjoner og tape identitet. Hvis du dessuten har søkt 50 -100 jobber og ikke får napp, vil du lett lure på om det er deg det er noe galt med. Du kastes inn i en situasjon der du ikke føler at du mestrer, og at du ikke har kontroll på livet, samtidig som du får mye tid til å gruble. Kombinasjonen er ikke heldig i det hele tatt. Det er også er en del stigma rundt å være arbeidsledig. Det er ikke det første du vil fortelle i et middagsselskap.

Det første året man er arbeidsledig, er det gode ordninger med dagpenger. Deretter blir det vanskeligere økonomisk.

- Da kan man risikere å måtte selge hus, hytte, båt eller annet.

Men lenge før det kommer dit vil noen mennesker begynne å engste seg og oppleve hele situasjonen som svært truende.

- Når vi er truet mobiliserer kroppen som om du er i fare, det vi kaller fight/flight-respons. Som en akuttreaksjon er dette bare sunt, men hvis presset i kroppen blir værende, utløser stresshormonene reaksjoner som igjen kan påvirke nesten alle psykiske og fysiske reaksjoner. Angst og depresjon, men også søvnproblemer, høyt blodtrykk og fordøyelsesproblemer kan bli resultatet.

- Hardere belastning å stå i kronisk usikkerhet

Langt fra alle blir syke, men arbeidsledighet over lang tid gir noen plager for de fleste, forteller han.

- Det å få økt angst og økt tendens til depresjon kjenner vi fra mange undersøkelser. Trusselsituasjonen utløser negative tanker om en selv, og da kan det gå over i depresjon. Det vi vet om arbeidslivet, er at der man er i en jobb hvor man opplever mestring og kontroll, så har man det bra selv under stor belastning.

- For vanligvis snakker man om at motstridende krav fra jobben og fra hjemmet skaper stress?

- Ja, og det kan føre til overbelastning, men da er det at totaliteten blir for mye. Vi snakker om kvinner som har trippelbelastning – de skal være gode på jobb og ta husarbeidet, og så skal de være friske og pene og stille opp fresh i selskapet etterpå. Men for de fleste er det en enda hardere belastning å stå i kronisk usikkerhet og en følelse av at man ikke mestrer.

Han mener det må tas grep for å sikre psykisk helse i framtida.

- Det er vel grunn til å tro at arbeidslivet blir ikke sikrere og sikrere med den utviklingen vi er i. Hvis samfunnet skal bidra til bedre psykisk helse, er det kombinasjonen av inkluderende arbeidsliv og gode velferdsordninger for dem som i kortere eller lengre tid vil være utenfor arbeidslivet, avgjørende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!