- Arbeidsledige kan gå til søksmål mot Nav

Har en god sak, mener professor.

Illustrasjonsfoto: BJØRN LANGSEM
Illustrasjonsfoto: BJØRN LANGSEMVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nav-brukere som ikke får den støtten de har krav på, kan gå til søksmål mot Nav. De har en god sak, slår professor Asbjørn Kjønstad fast.

- Myndighetene har lenge vært klar over at arbeidsledigheten ville stige. De burde forstått at det ville oppstå et akutt behov for utbetalinger, nesten ett år etter at vi så konturene av finanskrisen. Nav ligger tynt an, sier professor Asbjørn Kjønstad ved Universitetet i Oslo til Dagsavisen.


- Kan reise gruppesøksmål

Flere ledige er blitt nødt til å ta opp dyre forbrukslån, og det kan være aktuelt å kreve at Nav betaler rentene, sier Kjønstad.

Ifølge Dagsavisen bryter Nav sin egen tidsfrist for 13 av 17 stønadstyper. Verst står det til for uføre, enslige forsørgere og de som venter på barnebidrag og barnetrygd. Bare i Oslo blir mellom 600 og 750 personer henvist til sosialkontoret hver eneste uke fordi de ikke får dagpenger i tide, melder NTB.

Kjønstad, som er en av landets fremste eksperter på trygderett og erstatningsrett, tror at det er sannsynlig at flere Nav-brukere vil vinne fram med erstatningskrav, basert på den nye tvisteloven som ble innført for ett år siden. Der åpnes det for gruppesøksmål, som kan være en vei å gå med flere mindre erstatningskrav.

Dersom mange arbeidsløse reiser gruppesøksmål, vil de trolig ha en sterkere sak mot staten, mener Kjønstad.

Han får søtte fra jusprofessor Henning Jakhelln ved Universitetet i Oslo, som også mener at Nav har et rettslig ansvar.

- Prinsipielt kan Nav-brukere ha krav på erstatning, fordi dette problemet var forutsigbart. Nav-ledelsen har ikke gjort nok for å møte det kaoset som har oppstått, sier Jakhelln til Dagsavisen. 


Fikk 120 færre stillinger enn de ba om

I forrige uke fikk Nav bevilget 320 nye stillinger som skal brukes til å ta unna ledighetskøene. Men opprinnelig ville de ha 440 stillinger til dette arbeidet, noe de ikke fikk av regjeringen, skriver Aftenposten i dag. Flere uavhengige kilder bekrefter dette overfor avisa. 

Allerede i høst ba Nav om nye stillinger for å behandle ledighetskøer, og de fikk beskjed fra regjeringen om at de ville få nye stillinger med krisepakken. Men i stedet for de 211 millionene de ønsket seg for å dekke opp de 440 årsverkene, fikk Nav 156 millioner kroner.

Pengene går både til å bekjempe ledighetskø, redusere dagpengesøknader og få folk raskt ut i arbeid igjen. Det har ikke lyktes Aftenposten å finne ut hvorfor Nav ikke fikk de pengene og stillingene de spurte etter, og hvem som bestemte dette.

Ifølge lederen i Norsk Tjenestemannslag i Nav, Jarle Berge, jobbes det nå politisk fra Nav-hold for å sørge for at de stillingene Nav ikke fikk nå, blir inkluidert i revidert statsbudsjett til våren.

Nav vurderer også å utbetale dagpenger til arbeidsledige før søknadene er ferdigbehandlet, sier statsminister Jens Stoltenberg. I mars skal regjeringen komme med en redegjørelse for situasjonen i Nav, etter krav fra opposisjonen.