BYGGEBOOM: Nedgangen i arbeidsledighet er størst innen bygg- og anleggsarbeid, med en nedgang på 2.100 personer fra juni i fjor. Foto: Finansavisen.
BYGGEBOOM: Nedgangen i arbeidsledighet er størst innen bygg- og anleggsarbeid, med en nedgang på 2.100 personer fra juni i fjor. Foto: Finansavisen.Vis mer

Arbeidsledigheten faller - størst nedgang i bygg og anlegg

Arbeidsledigheten falt med 600 personer i løpet av juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsledigheten (antallet helt ledige) falt med 600 personer i løpet av juni, viser sesongjusterte tall fra NAV.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak (bruttoledigheten) falt med 1.100 personer.

- Den positive utviklingen vi har sett på arbeidsmarkedet så langt i år, fortsatte i juni. Med økt vekst i norsk økonomi, flere utlyste stillinger og færre varsler om oppsigelser, forventer vi også at ledigheten vil fortsette å gå noe ned framover, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en pressemelding.

89.800 helt ledige

Ifølge ikke-sesongjusterte var 89 800 personer registrert som helt arbeidsledige eller arbeidssøkere som deltar på tiltak hos NAV. Det er 7.000 færre enn for ett år siden.

Arbeidsledigheten er nå 3,2 prosent av arbeidsstyrken, ned fra 3,5 prosent i juni i fjor.

Størst nedgang i bygg og anlegg

Ledigheten er lavere enn for ett år siden innen alle yrkesgrupper, hvis en ser bort i fra ledere.

Nedgangen er størst innen bygg- og anleggsarbeid, med en nedgang på 2.100 personer fra juni i fjor, tilsvarende 22 prosent. Det er også 2.000 færre ledige innen industriarbeid og 1.000 færre ledige ingeniører og ikt-arbeidere.

Ved utgangen av juni var arbeidsledigheten høyest innen industriarbeid og reiseliv og transport, begge med 3,9 prosent av arbeidsstyrken.

Arbeidsledigheten var lavest innen undervisningsyrker, med 0,8 prosent.

Positive tall

Det har fredag kommet flere norske makrotall fredag. Detaljhandelen steg 1,3 prosent fra april til mai, mens kredittindikatoren viste en samlet gjeldsvekst hos nordmenn på 5,4 prosent, mot ventet 5,3 prosent.

Dette kan føre til en raskere renteoppgang enn mange tror, ifølge Nordea Markets.

- Fortsetter ledighetsnedgangen som vi tror, blir det stadig vanskeligere for Norges Bank å holde på sin vurdering om at det fortsatt er betydelig slakk i norsk økonomi. Vi mener de undervurderer kapasitetsutnyttelsen, og at første renteøkning kan være nærmere enn mange tror, herunder Norges Bank, skriver Nordea Markets i en kommentar.

Andre økonominyheter:
Perioden med billige penger er snart over
Dansker kjøper Thomas Giertsens suksess-selskap