Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeidsledigheten opp - kriminaliteten ned

Ekspertene skjønner ingenting.

MINDRE KRIMINALITET: USA opplever jevn nedgang i både volds- og vinningskriminalitet, til tross for økonomiske nedgangstider og økt arbeidsledighet. Utviklingen forbløffer kriminologene. Foto:EPA PHOTO  AFPI / PAUL J. RICHARDS
MINDRE KRIMINALITET: USA opplever jevn nedgang i både volds- og vinningskriminalitet, til tross for økonomiske nedgangstider og økt arbeidsledighet. Utviklingen forbløffer kriminologene. Foto:EPA PHOTO AFPI / PAUL J. RICHARDS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for nedgangstider og høy arbeidsledighet i USA, fortsetter kriminaliteten å synke.

Både vinningskriminalitet og voldskriminalitet fortsetter å gå kraftig ned, og har paradoksalt nok beveget seg nedover under hele den vanskelige økonomiske situasjonen USA har vært i siden finanskrisen.

Det var FBI som la fram de nasjonale tallene mandag denne uka, basert på talldata fra 13000 politidistrikter.

Til tross for vedvarende økonomisk krise og høy arbeidsledighet, falt antallet innbrudd 9,5 prosent i fjor, etter å ha falt 8 prosent året før.

- Bemerkelsesverdig Kriminologer og eksperter sier til New York Times at de er forbløffet og imponert over tallene:

- Det er bemerkelsesverdig, sier James Alan Fox, kriminolog ved Northeastern University.

- Når man tenker på at vi har hatt stor nedgang de siste årene allerede, trodde jeg bedringen ville avta. Det er grenser for hvor mye man kan skvise ut av ballongen, sier Fox.

Det var ingen umiddelbar konsensus rundt årsaken til fallet, men ekspertene er enige om at tallene slår beina under teorien om korrelasjon mellom kriminalitet, arbeidsledighet om antallet mennesker i fengsel.

- Det er slående. Denne nedgangen kommer i en periode der alle ventet at den kriminaliteten ville gå opp på grunn av de økonomiske nedgangstidene, sier Professor i krimonologi Alfred Blumstein ved Carnegie Mellon University

Mindre vold Også voldkriminaliteten i USA går ned.

Den totale nedgangen i voldskriminalitet i fjor var på 5,5 prosent, og nedgangen var omtrent like stor i 2009.

Antallet voldsforbrytelser i USA i fjor var tilsynelatende det laveste på 40 år.

Sjansen for å bli myrdet eller ranet er nå halvert siden det tidlige 90-tallet, da voldskriminaliteten var på sitt verste i USA:

New York var en av bare to millionbyer som opplevde en økning i kriminaliteten i fjor - men økningen kommer etter nesten tjue år med jevn nedgang.

536 personer ble drept i New York i fjor, 65 mer enn i 2009, som var det beste året siden 1963.

Til sammenlikning var det 2245 drap i New York i 1990. De siste ni årene har antallet drap vært på under 600.

Ned også i Norge Også i Norge har antallet anmeldte vinningsforbrytelser gått ned de siste årene.

Det ble anmeldt 177 032 tilfeller av vinningskriminalitet i Norge i fjor. Det er en nedgang i anmeldte vinningsforbrytelser på 27 prosent siden toppåret 2002, justert for folketallet.

Statistisk Sentralbyrås kriminalitetsstatistikk går tilbake til 1993, og fjorårets tall for anmeldte vinningsforbrytelser var det laveste som er registrert i perioden.

Voldskriminaliteten i Norge økte igjennom 90 tallet, men har holdt seg noenlunde jevnt siden 2000. Det ble anmeldt 25 920 tilfeller av voldskriminalitet i Norge i fjor.

Norge har ikke vært rammet av økonomiske nedgangstider på samme måte som USA. Arbeidsledigheten her til lands forventes å være på 2,6 prosent i snitt for 2011.

I april var arbeidsledigheten i USA på 9 prosent.