ARBEID: AKU-ledigheten spratt opp i juni og ligger nå godt over Norges Banks anslag.
ARBEID: AKU-ledigheten spratt opp i juni og ligger nå godt over Norges Banks anslag. Vis mer

Arbeidsledigheten spratt opp til 4,5 prosent i juni

Arbeidsledigheten i Norge har allerede passert Norges Banks anslag for 2015 og 2016.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Hegnar.no): Justert for sesongsvingninger var det 124000 arbeidsledige i Norge i juni. Dette tilsvarer en ledighet på 4,5 prosent av arbeidsstyrken.

Det betyr at den såkalte AKU-ledigheten nå ligger klart over Norges Banks anslag for 2015 og 2016 på 4,25 prosent, og ledighetsraten  har nå steget markert det siste året, fra 3,2 prosent i mai i fjor til nå 4,5 prosent.

Ledigheten i juni var også høyere enn de fleste økonomer hadde ventet. Forventningen lå i snitt på at den ville være uendret på 4,3 prosent.

Økning på 8000 personer Ifølge sesongjusterte tall fra SSBs Arbeidskraftundersøkelse (AKU) økte arbeidsledigheten med 8000 personer fra mars (gjennomsnitt av februar-april) til juni (gjennomsnitt av mai-juli).

Økningen er innenfor feilmarginen i AKU, men likevel i tråd med en stigende trend siden mai 2014, heter det fra SSB.

I løpet av denne perioden har økningen vært sterkest blant de under 25 år, men det har også vært en økning i arbeidsledigheten blant de i alderen 25-74 år, og særlig blant menn.

Tallet på registrerte arbeidsledige og de på tiltak hos NAV steg med 4000 fra mars til juni. Også dette tallet er sesongjustert og et gjennomsnitt av tre måneder.

AKU viser at det sesongjusterte tallet på sysselsatte steg med 11000 fra mars til juni, en endring som også er innenfor feilmarginen. I juni var 68,2 prosent av befolkningen i aldersgruppen 15-74 år sysselsatte, opp med 0,1 prosentpoeng fra mars, melder SSB.

Ventet uendret ledighetsrate Arbeidsledigheten ser ut til å vokse raskere enn Norges Bank har lagt til grunn. Norges Bank venter at AKU-ledighetsraten skal toppe ut på dagens nivåer og etter hvert ta seg ned mot 4 prosent i 2017, skrev Handelsbanken i dagens morgenrapport.

Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen og seniorøkonom Knut Anton Mork ventet uendret AKU-ledighet på 4,3 prosent.

Denne forventningen baserer seg på at veksten i arbeidsstyrken gradvis avtar, mens veksten i sysselsettingen holder seg rundt dagens nivåer, fremgikk det av rapporten.

De peker imidlertid på at det man har kunnet observere i arbeidsmarkedet de siste månedene er at veksten i arbeidsstyrken har holdt seg sterkere enn Norges Bank har ventet, mens sysselsettingsveksten har vært omtrent på linje.

Framover regner Handelsbanken med at sysselsettingsveksten vil bli svakere enn Norges Bank venter, og at veksten i arbeidsstyrken heller ikke kommer seg like mye ned som Norges Bank antar.

- Vi ser derfor for oss at ledigheten ikke skal flate ut nå, men heller fortsette å stige, kanskje opp mot 5 prosent i løpet av et par år, skriver de to.

Økt arbeidsstyrke Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets peker på at oppgangen er ene og alene drevet av en økt arbeidsstyrke på 6000, ikke av fall i sysselsettingen, og at sysselsettingen faktisk steg med 1000 personer

- Skuffelsen over den store oppgangen i ledighetsraten blir vesentlig dempet av detaljen om at det kun var økt arbeidsstyrke som drev ledighetsoppgangen. Det hadde vært en langt dårligere nyhet om ledighetsoppgangen var drevet av sysselsettingsoppgang, men det var det altså ikke, sier han.

Han peker også på at i dagens konjunkturavmatning virker det mer naturlig at arbeidsstyrken faller, ikke stiger, for eksempel på grunn av fall i arbeidsinnvandringen, flere som studerer i stedet for å søke jobb, eksisterende studenter velger å studere lenger osv.

- Derfor blir vi ikke overrasket om oppgangen i arbeidsstyrken reverseres neste måned, hvilket i så fall vil gi et nedsidepress på ledighetsraten, sier han videre i en kommentar fra banken.

Han legger til at i et mer overordnede perspektiv tror han ikke oppgangen i arbeidsledighetsraten er helt over ennå og at den trolig vil stige videre, men ikke så altfor mange tideler til.

- Husk at den allerede har steget fra 3,2 prosent til 4,5 prosent, sier han.

Tror på rentekutt Syed opprettholder troen om at Norges Bank kutter renten enten på sitt rentemøtet i september eller november, sier han og heller litt mer til september enn november.

Konklusjonen til makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken er at dette, alt annet likt, støtter et rentekutt fra Norges Bank i september.

- Selv om Norges Bank legger mest vekt på ledighetstallene fra NAV, som ikke viser den samme oppgangen i ledigheten så langt, peker AKU-tallene i retning av et arbeidsmarked som svekkes noe raskere enn Norges Bank legger til grunn. Vi venter at Norges Bank vil kutte renten på møtet sitt i november, skriver DNB-økonom Magne Østnor i en oppdatering.

Flere økonominyheter Sjeføkonom: Elendigheten går over
Elendig start på børsen - men noen aksjer går

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer