Flere ledige:  Sesongjusterte tall fra SSB viser at arbeidsledigheten i Norge stiger.  Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Flere ledige: Sesongjusterte tall fra SSB viser at arbeidsledigheten i Norge stiger. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Arbeidsledigheten stiger - sjeføkonom er overrasket

AKU-ledigheten stiger og er nå litt høyere enn ventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Det var 109.000 arbeidsledige i Norge i januar, tilsvarende 3,9 prosent (sesongjustert) av arbeidsstyrken.

Det er litt høyere enn ventede 3,7 prosent.

Ledigheten steg med 5.000, eller 0,1 prosent, fra foregående tremånedersperiode.

Tallet på registrerte arbeidsledige og ordinære tiltaksdeltakere hos NAV gikkopp med 1.000 fra oktober 2014 til januar 2015. Også dette tallet er sesongjustert og et gjennomsnitt av tre måneder, skriver SSB.

Sysselsetting Antallet sysselsatte personer steg med 23.000 fra oktober, og med 36.000 personer fra januar 2014.

Dette er i tråd med utviklingen det siste året.

Sysselsettingsprosenten har til tross for økningen vært på under 68,6 prosent i perioden. Det henger sammen med at det også har vært en befolkningsøkning.

Nedgang i EU I motsetning til her hjemme, har ledigheten i EU sett under ett gått ned den siste tiden. Ifølge sesongjusterte tall de arbeidsledige i EU 9,8 prosent av arbeidsstyrken i januar 2015.

Det er en nedgang på 0,2 prosent fra oktober 2014. Nivåene varierer imidlertid kraftig i de forskjellige EU-landene. Eksempelvis var ledigheten 23,4 prosent i Spaina i januar, mens den var 4,7 prosent i Tyskland.

Overraskende «En overraskende oppgang i norsk arbeidsledighetsrate reverserer noe av den oljeprisdrevne kronestyrkelsen», skriver sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets i en fersk oppdatering.

«Norges Banks AKU-ledighetsanslag for 2015 er 4%. Med en ledighetsrate på 3,9% allerede den første måneden i året, øker risikoen for at Norges Banks estimat blir forbigått på oppsiden, selv om vi ikke tror det vil skje. Også for 2016 estimerer Norges Banks AKU-ledigheten å bli 4%. Det faktum at sysselsettingen faller er et svakhetstegn. Dog skal vi advare mot å legge for mye i ett enkelt månedstall», skriver Syed videre.

Flere nyheter Siv Jensen deler sentralbanksjefens bekymringer Analyse: Boligprisveksten fortsetter
En av ti var arbeidsledige i løpet av 2014