Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeidsledigheten stiger

99 000 var arbeidsledige ved utgangen av desember, viser ferske tall fra SSB.

 Flere arbeidsledige:  Ledigheten i Norge økte med 6.000 personer fra september til desember. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
Flere arbeidsledige: Ledigheten i Norge økte med 6.000 personer fra september til desember. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar): Ifølge sesongjusterte tall fra arbeidskraftundersøkingen (AKU) gikk antallet arbeidsledige opp med 6.000 fra september til desember, opplyser SSB.

Det gir en økning i AKU-ledigheten fra 3,4 i september til 3,6 prosent i desember, mens de fleste analytikerne hadde ventet en oppgang til 3,5 prosent.

Arbeidsledigheten var dermed 0,2 prosentpoeng høyere fra forrige ikke-overlappende tremånedersperiode.

Dette oppgis av SSB å være innenfor feilmarginen og i 2013 har ledigheten da ligget og svingt mellom 3,4 og 3,6 prosent.

Flere sysselsatte De ferske AKU-tallene viser også at det var 8.000 flere sysselsatte i desember enn i september. Fra desember 2012 til desember 2013 gikk antallet syssesatte opp med 33.000.

De 2.627.000 sysselsatte i desember utgjorde 68,7 prosent av befolkningen i alderen 15-74 år, uendret fra både september 2013, og desember 2012.

Arbeidsløse i USA og Europa I USA utgjorde de arbeidsløse 6,7 prosent av arbeidsstyrken i desember 2013, ned 0,5 prosentpoeng fra september og 1,2 prosentpoeng fra desember 2012.

I EU15 gikk arbeidsløsheten også ned, fra 11,1 prosent i september til 11,0 prosent i desember. I Sverige og Danmark var arbeidsløsheten uendret på henholdsvis 8,0 og 6,9 prosent. I Tyskland gikk arbeidsløsheten ned fra 5,2 prosent i september til 5,1 prosent i desember. Også i Frankrike gikk arbeidsløsheten ned med 0,1 prosentpoeng i løpet av samme periode, til 10,8 prosent i desember, opplyser SSB.

Forskjellen på AKU-tall og NAV-tall SSB publiserer en statistikk over registrerte arbeidsledige og personer på arbeidsmarkedstiltak som blir utarbeidet på grunnlag av NAV sitt arbeidssøkerregister (ARENA). Arbeidsledige, slik AKU måler de, må ikke forveksles med de registrerte arbeidslledige.

AKU-tallene inkluderer også arbeidsledige som ikke registrerer seg hos NAV, og noen av de som går på arbeidsmarkedtiltak.

AKU dekker bare de som er registrerte som bosatte i folkeregisteret. Personar som arbeider i Norge uten å vere bosatt her, eller som regner med å være bosatt i mindre enn seks månader, er derfor heller ikke med i AKU-tallene.

Flere nyheter Ekspertgruppe foreslår ny rentepolitikk
OECD spår lav vekst i mange år
5,1 millioner bosatt i Norge

Hele Norges coronakart