Ledigheten faller: SSBs arbeidskraftundersøkelse (AKU) i juli viste 116.000 arbeidsløse, justert for sesongvariasjoner. Foto: NTB Scanpix.
Ledigheten faller: SSBs arbeidskraftundersøkelse (AKU) i juli viste 116.000 arbeidsløse, justert for sesongvariasjoner. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

- Arbeidsledigheten vil falle videre

Økonomer mener at ledigheten har passert toppet og at arbeidsmarkedet gradvis bedres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): SSBs arbeidskraftundersøkelse (AKU) i juli viste 116.000 arbeidsløse, justert for sesongvariasjoner.

Dette utgjorde 4,2 prosent av arbeidsstyrken, ned fra 4,3 prosent i juni.

Tror på videre fall

I forkant av tallene ventet DNB Markets en uendret ledighet på 4,3 prosent, mens konsensus var 4,2 prosent

DNB Markets skriver i en kommentar onsdag at de tror arbeidsledigheten vil fortsette å falle i månedene fremover.

- Både registrert ledighet og AKU gir imidlertid inntrykk av at ledigheten har passert toppen og at arbeidsmarkedet bedres gradvis. Dagens tall endrer trolig ikke Norges Banks vurdering av arbeidsmarkedet, som venter at ledigheten skal avta videre fremover, skriver DNB.

Utviklingen harmonerer med Norges Banks forventninger, der de har antatt at AKU-ledigheten skal ha et snitt på 4,2 prosent i tredje kvartal.

Handelsbanken Capital Markets tror på en gradvis nedgang i arbeidsledigheten fremover, og poengterer at sysselsettingsveksten, målt ved AKU, den siste tiden har vært lav. Sysselsettingen steg med 8.000 personer fra juni til juli og like mye fra forrige tremånedersperiode.

- Som tidligere nevnt er det grunn til å tro at AKU-tallene har undervurdert den egentlige veksten i sysselsettingen i norsk økonomi. Her referer vi spesielt til at sysselsettingstallene i BNP har vist en bedre utvikling», skriver Kari Due-Andresen i Handelsbanken, i en kommentar.

Handelsbanken venter videre nedgang selv om ny informasjon (regionalt nettverk) tyder på at sysselsettingsveksten er i ferd med å dempe seg så vidt.

- I alt holder vi fortsatt en knapp på at den videre nedgangen i ledigheten vil bli gradvis. Som sagt har det ikke vært store endringer i AKU-ledigheten hittil i år, og utviklingen har vært godt i tråd med vår prognose om en gjennomsnittlig AKU-ledighet på 4,2 prosent for året som helhet.