Arbeidsleir

Først ekskluderte regjeringsflertallet fem representanter for opposisjonen i parlamentet og erstattet dem med medlemmer av sosialistpartiet. Så ble krigsforordningene vedtatt som lov sammen med en rekke andre lover i forkortet prosedyre som ikke tillater endringer. Landet begynner å likne en arbeidsleir. Men uten arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget til ny valglov som bygger på rent flertallsprinsipp - det partiet som får flertall i en valgkrets får alle mandater - ble ikke sendt til avstemning i denne omgang. Heller ikke den nye loven om lokalt selvstyre som sikrer at opposisjonen taper valgene selv når den vinner. Men de kommer nok.

Protestene fortsetter. Kortklipte, ofte tatoverte unge menn i olabukser og svarte skinnjakker slår ned aktivistene. Men det er demonstrantene som blir arrestert, dømt og sendt til soning. Den ovenfra styrte svartebørskursen på hard valuta er nesten dobbelt så høy som den offisielle. Vil vi ikke sette penger i bankene, finnes det andre måter å ta dem fra oss på.

Det økonomiske presset mot mediene fortsetter. Nå er turen kommet til radio- og tv-stasjonen Pancevo. Antall dagsavislesere i Beograd har ellers falt med 16,5 prosent og hele 14,4 prosent leser ingen aviser. Det er for dyrt.

Gjenoppbyggingen av landet er for regjeringen det samme som stabilisering av egen maktposisjon.

Diskusjonen med min sønn om Natos og regjeringens maktmisbruk avsluttes med hans konklusjon at det er urettferdig, men at verden er slik at makt er blitt rett og at jeg bør slutte å være naiv. Samme kveld parkerer en flott Mercedes og en 4WD midt i parken der vi sitter. Ingen av oss tør si noe når vi ser eierne.

Terror mot, drap på og etnisk renskning av ikke-albanere i Kosovo fortsetter. Plyndringen også. Ortodokse kirker brennes ned, kirkegårder ruineres. KFOR betrakter serbere som fiender, sigøynere som undermennesker og UCK som forbundsfeller bortsett fra når de skyter på dem. Wesley Clark sier at demilitariseringen av UCK avhenger av om Milosevic sitter ved makten. Med andre ord, trekk deg eller vi lar UCK fordrive resten av serbere. UNHCR har gitt beskjed til serbiske flyktninger fra Kroatia om å forlate Kosovo fordi de er utlendinger. Der er kommet minst 137000 ikke-albanske flyktninger siden KFOR gikk inn i Kosovo. Noen uker til, og det finnes symbolsk få ikke-albanere i Kosovo. Drømmen om det multietniske Kosovo svinner fortere enn det ble drømt.

Hva med å anvende USAs resept og bombe UCK og Albania nå? Og kanskje Nato-land fordi det er Nato som styrer Kosovo-Metohija?

Det bygges fortsatt ingen hus til flyktningene, men til gjengjeld bygger Nato en stor militær flyplass i Kosovo. Når vestlige verdier og interesser kommer i konflikt, viker verdiene. Tyskland krever ellers at Jugoslavia rydder Donau for restene av nedbombede bruer ved Novi Sad for å muliggjøre skipsfarten.

I mellomtida diskuterer vi hvem som har påført landet de største skader, regimet eller Nato. Og den gjensidige etniske rensingen i Kosovo. For at det skulle bli livligere, falt det i forgårs hagl på størrelse med knyttnever.