Arbeidslinja under lupen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag arrangerte det nye Arbeids- og inkluderingsdepartementet en høring om fattigdomsbekjempelse, med statsråd Bjarne Håkon Hanssen i velvillig lyttemodus. Forskere, representanter for fattigdomsorganisasjonene, frivillige hjelpere og offentlige velferdskontorer bidro med vitenskapelig dokumentasjon og nyanserte virkelighetsbeskrivelser. For det er mange veier til fattigdom. Og fordi det har hersket tilnærmet konsensus i spørsmålet om at velferd i vårt samfunn først og fremst er knyttet til arbeid, skal det ikke forbause noen at fattigdommen rammer dem som faller ut av arbeidslivet eller ikke kommer inn. Det handler med andre ord mer om samfunnsstrukturer enn at arbeidsledige må «stå opp om morran», et hyppig brukt Hanssen-sitat under høringen.

Følgelig må arbeidslinja under lupen. Arbeidslivet utstøtningsmekanismer overfor innvandrere, eldre, funksjonshemmede og kronisk syke må gjennomgås og sees i sammenheng med nye insitamenter og nye pensjons- og trygdeordninger. Regjeringens fattigdomsplan må reflektere innsikten om at et velferdssystem som er tilpasset et velfungerende etnisk norsk flertall, har sviktet alvorlig overfor alle enkeltskjebnene som støtes ut i fattigdom som konsekvens av et bredt spekter av årsakssammenhenger. Planen må ikke minst kvitte seg med ødeleggende ordninger som krever at mennesker må nå bunnen først, for å kvalifisere til sosial støtte og rehabilitering.

Det er ikke et entydig sesam å redusere arbeidsledigheten så lenge mange er avhengige av spesielt tilrettelagte arbeidsplasser som ikke finnes og som koster. Kombinasjonen arbeid og trygd i samvirke må også utvikles. Ifølge professor Ivar Lødemel fra Høgskolen i Oslo er det bare teknisk mulig å avskaffe fattigdommen ved å innføre borgerlønn, et instrument ingen regjering hittil har snust på. I stedet lover Hanssen å snu hver stein. Statsråden har en formidabel oppgave foran seg. Husk at forrige regjering ble ledet av mannen som hevder å brenne spesielt for de fattige og utstøtte.