Arbeidsløs for åpen scene

Nedbrutt og dukknakket smøg arbeidsdirektør Ted Hanisch seg ut av departementsbygget i Akersgata etter at Jørgen Kosmo hadde gitt ham avskjed på grått papir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiboka var ikke til mye hjelp for Hanisch da arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo i går svingte øksa over ham.

Det er sjelden kost å oppleve at en statsråd regelrett slakter en av statens toppledere for åpen mikrofon. Men i går fikk arbeidsdirektøren unngjelde for Aetats svindel med formidlingstall.

Etter Kosmos møte med Hanisch på statsrådens kontor, møtte begge til pressekonferanse. Den ellers så selvsikre Hanisch satt med bøyd hode mens den uvanlig frittalende statsråden hudflettet Aetat med ord som «ubegripelig kultur» og «triksing med tall».

- Det som har skjedd i Aetat er helt utilgivelig. Da jeg første gang ble presentert ryktene om feilrapportering trodde jeg simpelthen ikke på det. Da Veritas-rapporten bekreftet ryktene, ble jeg skrekkelig skuffet. Og jeg må si rett ut at dette er helt uakseptabelt, sier Kosmo til Dagbladet.

- Misfornøyd

Aetat spiller en nøkkelrolle i Kosmos arbeid med å omorganisere offentlig sektor. Derfor kan han ikke leve med en etat som fusker med tall.

- Vi må erkjenne at det har skjedd noe i Aetat som er helt forferdelig galt. Når man ikke har oppnådd ønskede resultater, har man konstruert gode resultater. Dette er meget, meget galt. Samtidig må vi spørre hvor utbredt ukulturen er i Aetat, sa Kosmo.

Han slo fast at tall-svindelen skal opphøre straks, og at den som prøver seg på overrapportering vil få store problemer.

- Tar ansvar

Arbeidsdirektøren sier at han ikke kjente til svindelen med arbeidsformidlingstallene og at han forlater jobben med god samvittighet.

- Jeg har tatt ansvaret for det som er skjedd uten at jeg visste om hva som er foregått.

Hanisch har vært arbeidsdirektør i seks år. Når han i dag forlater etaten får han full lønn ut året. Fra årsskiftet får han to års ventelønn.

UTILGIVELIG: I går sendte Jørgen Kosmo arbeidsdirektør Ted Hanisch ut i ledighetskøen. Der kan han være med full ventelønn de neste to åra.