- Arbeidsløs låsesmed lurt av ranerne

Den ranssiktede svensken forklarer at han ble lokket til Norge for å jobbe. Han sier han ikke visste noe før fem pengekofferter dukket opp der han satt og ventet i skogen natt til i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 42-årige svensken må sitte fire uker i varetekt med brev- og besøksforbud. I fengslingsmøtet klokka 14 henviste han til politiforklaringen og nektet for å ha ranet pengetransporten.

Follo-politiet opplyser at ransutbyttet ville blitt over to millioner - dersom ranerne hadde kommet seg unna med pengene.

- Min klient erkjenner ikke straffeskyld etter siktelsen, sier advokat Thor Bache-Wiig til Dagbladet.no.

Politiet i Sverige har ransaket mannens bolig, men de norske etterforskerne har ennå ikke fått resultatet derfra.

I seks-sju timer i går forklarte den ranssiktede seg for politiet. Den 42-årige svensken nekter enhver befatning med ranet.

- Vi sikter svensken for grovt ran. Det betyr at vi ikke tror på hans forklaring, sier politiadjutant Gordon Petterson i Follo-politiet til Dagbladet.no.

Dårlig råd

I gårsdagens avhør fortalte svensken at han i et og et halvt år har vært arbeidsledig i Helsingborg. Dårlig økonomi gjorde at han slo til da han ble tilbudt et arbeidsoppdrag i Norge som han trodde var lovlig. Ytterligere opplysninger om jobben skulle han få ved ankomst.

I skogområdet i Ski kommune satt han natt til i går og ventet, da pengekoffertene dukket opp. Svensken vedgår å ha vært med på å åpne disse - noe grønnfargen på hendene hans bekrefter.

Bitt i baken

Deretter ble han satt til å passe koffertene. Fordi han frøs, ga de andre mennene ham kamuflasjeklær. I mellomtida ble koffertene peilet inn ved hjelp av innebygde radiosendere. Klokka 05.28 pågrep politiet ham med en AG3 i nærheten.

- Svensken hadde grønnfarge på seg, ransutbyttet var i nærheten, han hadde et AG3-gevær likt det som ble brukt under ranet og han hadde klær lik de som ble brukt under ranet. Det gjør at vi ikke fester lit til hans forklaring, sier politiadjutant Petterson.

Svensken raser mot politiet som skal ha latt en sporhund bite ham i baken mens han lå på bakken med håndjern. Han viste fram kjøttsåret under avhøret i går.

Holder tett om ranerne

Svensken er et ubeskrevet blad for svensk politi som er kontaktet i forbindelse med ranet. Etterforskerne har også vært i kontakt med Kripos som undersøker om de samme personene står bak bølgen av pengetransportran.

Den ranssiktede har ikke uttalt seg om de andre personene som var involvert i ranet på Vinterbrosenteret i Ås i Akershus. Politihundene plukket opp ferske spor ved pågripelsesstedet. Helikopter, fem hunder og rundt 25 politifolk ble satt inn i jakten, som endte ved E6 i 14-tida i går.

Fanget på video

- Vi har avsluttet jakten på ranerne som vi regner med har kommet seg vekk fra skogområdet. Vi konsentrerer oss nå om etterforskningen, sier Petterson.

Ranerne kan ha blitt fanget opp av et videokamera på en bensinstasjon like før ranet. Denne filmen blir nå gjennomgått. De ble også fanget av videokameraet på ransstedet.

FORSVARER: - Min klient erkjenner ikke straffeskyld etter siktelsen, sier advokat Thor Bache-Wiig.