- Arbeidsløsheten er høyere nå enn den var før Reinfeldt tok over. Da kalte han det massearbeidsløshet

I Sverige er «jobben» den store saken i valget. Stefan Löfven (S) lover flere i arbeid. Fredrik Reinfeldt (M) lover enda flere i arbeid.

TAPERDUELL: Leder for Socialdemokraterna Stefan Löfven (t.h.) utfordrer Moderaterna-leder Fredrik Reinfeldt om jobben som statsminister. Men de to store partiene i Sverige går mot svært dårlige valgresultat - Reinfeldts parti kan gå tilbake 8-9 prosentpoeng fra 2010-valgets oppslutning på 30 prosent. Og Löfvens parti ligger nå på rundt 30 prosent - det betyr at han kan gjøre det enda dårligere enn forgjengeren Mona Sahlins 30,6 prosent i 2010, som er det dårligste valget for Sossarna siden allmenn stemmerett ble innført. Foto: HENRIK MONTGOMERY / NTB scanpix
TAPERDUELL: Leder for Socialdemokraterna Stefan Löfven (t.h.) utfordrer Moderaterna-leder Fredrik Reinfeldt om jobben som statsminister. Men de to store partiene i Sverige går mot svært dårlige valgresultat - Reinfeldts parti kan gå tilbake 8-9 prosentpoeng fra 2010-valgets oppslutning på 30 prosent. Og Löfvens parti ligger nå på rundt 30 prosent - det betyr at han kan gjøre det enda dårligere enn forgjengeren Mona Sahlins 30,6 prosent i 2010, som er det dårligste valget for Sossarna siden allmenn stemmerett ble innført. Foto: HENRIK MONTGOMERY / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Søndag er valgdag i Sverige. Sentralt står spørsmål om arbeid, skole og helsevesen - og muligheten for at det innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna (SD), tross en rekke nazi- og rasismeavsløringer i valgkampinnspurten, kan bli Sveriges tredje største parti.

Etter åtte år med den borgerlige «Alliansen», med Moderaternas (M) leder og statsminister Fredrik Reinfeldt i spissen, synes det klart at det blir et regjeringsskifte.

Leder av Socialdemokraterna (S) Stefan Löfven blir trolig ny statsminister, og mest sannsynlig danner han regjering med Miljöpartiet (MP), og med det sosialistiske Vänsterpartiet (V) som støtteparti.

- Det kan virke som om velgerne er trøtte av den borgerlige regjeringen, men jeg tror ikke det er bare derfor de ligger dårlig an. Velgerne er heller ikke fornøyde med Socialdemokraterna, sier statsviter ved Göteborgs universitet, Anders Sundell.

Kaos med Jimmie Velgerne rømmer fra de store blokkpartiene S og M, som begge ligger katastrofalt an. Fem småpartier ligger på meningsmålingene på mellom 5 og 6 prosent.

Valgets vinnere, om målingene holder stikk, blir MP og SD, som begge vaker rundt 10 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer