VIL HEVE ALDERSGRENSEN:  Arbeidsminister Robert Eriksson ( FrP) vil heve grensen til 72 år og deretter 75. 
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL HEVE ALDERSGRENSEN: Arbeidsminister Robert Eriksson ( FrP) vil heve grensen til 72 år og deretter 75. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Arbeidsminister Eriksson vil heve aldersgrensa i arbeidslivet til 75 år

Kunngjort i møte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen går inn for å heve aldersgrensen i arbeidslivet til 75 år. Det kunngjorde arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) i et møte med partene i arbeidslivet tirsdag.

Dagens øvre aldersgrense er 70 år.

I første omgang skal aldersgrensen opp til 72 år. Deretter vil regjeringen sammen med partene i arbeidslivet diskutere innretning og premisser for en senere økning til 75 år.

Bakgrunnen for at dette gjøres i to omganger har blant annet å gjøre med velferdsytelsene som seniorer i arbeidslivet har rett til, blant annet sykepenger og pensjon.

Eriksson klargjorde også under møtet i arbeids- og pensjonspolitisk råd tirsdag at pensjonsalderen på 67 år blir stående. Det samme gjør aldersgrensen som enkelte ansatte i politiet, rettsvesenet, brann- og redningsetaten og helsevesenet har.

Delte syn Statens seniorråd er blant dem som har uttalt seg positivt om regjeringens forslag.

- Vi både kan og vil arbeide lenger, sier rådets leder Wenche Frogn Sellæg.

- Endringen gjør det mulig for dem som nærmer seg pensjonsalderen etter dagens regler, å forhandle med arbeidsgiveren om å fortsette, framholder hun.

UNIO kritisk - Dette kan gi en vanskelig og konfliktfull avslutning på arbeidslivet for noen. I tillegg kan det stenge ute yngre arbeidstakere, sier UNIO-leder Anders Folkestad til NTB.

De har argumentert med at det viktigste er å få flere mellom 60 og 70 år til å bli værende i jobb, og at dagens aldersgrense på 70 år i de aller fleste tilfeller fungerer greit. —

- Også i dag kan arbeidsgiver og arbeidstaker avtale seg imellom å stå utover dagens aldersgrense på 70 år, påminner Folkestad.

Han berømmer regjeringen for at endringene vil skje med fulle rettigheter og at oppsigelsesvernet gjelder opp til den nye aldersgrensen.

(NTB)