HØYT PÅ AGENDAEN: - Det å ha en seriøs renholdsbransje og arbeidsliv er viktig for regjeringen. Generelt står kampen mot arbeidslivskriminalitet høyt på agendaen, sier arbeidsminister Anniken Hauglie. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HØYT PÅ AGENDAEN: - Det å ha en seriøs renholdsbransje og arbeidsliv er viktig for regjeringen. Generelt står kampen mot arbeidslivskriminalitet høyt på agendaen, sier arbeidsminister Anniken Hauglie. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Arbeidsministeren varsler hardere lut mot renholds-jukserne

Karantene og bøter er aktuelle tiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire år etter at en godkjenningsordning for renholdsbransjen gjorde det ulovlig å bruke ikke-godkjente firmaer, viser en ny rapport at nesten halvparten av bedriftskundene ikke kjenner til ordningen.

- Det er et enormt informasjonsbehov om godkjenningsordningen, sier arbeidsminister Anniken Hauglie.

Bøter og karantene

Informasjon er ikke det eneste problemet: I en dokumentar forrige lørdag viste Dagbladet at smutthull gjenstår og at renholdere fortsatt utnyttes.

Fengselsstraff for innkjøpere som bryter loven var bare ett av tiltakene som Arbeidsmandsforbundets Erna Hagensen og NHO Service' Petter furulund tok til orde for i Dagbladet forrige søndag.

Nå vil Hauglie - i hvert fall et stykke på vei - komme Hagensen og Furulund i møte:

- Nå skal det nok ganske mye til før man skal kunne fengsle folk, men karantene kan være en ting, og å avvise søkere og bøtelegge, men dette ønsker jeg å diskutere med partene.

«Dårlig historikk»

Arbeidsministeren har flere ideer om hvordan godkjenningsordningen kan gjøres bedre.

ETTERLYSER STRAFF: Fengselsstraff for innkjøpere som bryter loven var ett av tiltakene som Arbeidsmandsforbundets Erna Hagensen og NHO Service' Petter Furulund tok til orde for i Dagbladet forrige søndag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ETTERLYSER STRAFF: Fengselsstraff for innkjøpere som bryter loven var ett av tiltakene som Arbeidsmandsforbundets Erna Hagensen og NHO Service' Petter Furulund tok til orde for i Dagbladet forrige søndag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er et spørsmål om man skal kunne avvise søknader om godkjenning, og om man skal innføre en karanteneordning mot aktører som har en dårlig historikk, sier hun.

Med «dårlig historikk» mener hun blant annet triksing og fiksing med lønn, skatt, moms og andre økonomiske forhold.

- Aktører som slurver med økonomien slurver ofte også med andre ting, sier Anniken Hauglie.

Vil stoppe «spekulanter»

Et annet punkt på Hagensen og Furulunds liste var å fjerne anledningen til å drive renhold mens Arbeidstilsynet behandler godkjenningssøknaden. Akkurat det er arbeidsministeren skeptisk til.

Hun åpner likevel for å gjøre noe med dem som spekulerer i å søke flere ganger - uten å fylle kravene - mens de driver for fullt.

- Da kan man vurdere å ilegge karantene i en periode, som gjør at de ikke kan drive i det hele tatt.

«Formidlingsselskaper»

Hauglie vil også se på såkalte formidlingsselskaper, som ikke ansetter renholdere men i stedet bruker ord som «tilknyttede». I fjor fikk et slikt firma medhold i en klage for Direktoratet for Arbeidstilsynet, og slipper å søke om godkjenning. Slik Dagbladet skrev for ei uke siden, mener Arbeidsmandsforbundet og NHO Service det er en bevisst omgåelse av reglene.

- Er det sånn at det finnes veier utenom systemet, er ikke det ønskelig for noen parter. Vi ønsker jo ikke at folk skal kunne omgå reglene. Vi må se på om vi kan finne en måte å løse det, sier Hauglie.

- Ikke «papirtiger»

Nå vil Hauglie diskutere mulige tiltak med NHO Service, Virke, Spekter og Kommunenes sentralforbund, og Arbeidsmandsforbundet, Parat og Arbeidstilsynet, på et møte den 23. august.

Hun er ikke enig i at godkjenningsordningen for renholdsbransjen er en «papirtiger», slik enkelte mener.

- Den har vært viktig, sier hun, og mener at den gjør det enklere for kjøperne å orientere seg og finne fram til seriøse firmaer.

- Det er behov for både å stramme inn og utvikle ordningen videre, men at den er en papirtiger er jeg ikke enig i, sier Anniken Hauglid.