Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeidsministeren vil endre NAV-reglene for dagpenger

Ønsker at flere kan studere samtidig som at de mottar stønad fra NAV.

FORESLÅR ENDRINGER: Sosial- og arbeidsminister Anniken Hauglie vil gjøre det enklere å motta dagpenger under videreutdanning og etablering av egen virksomhet.  Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FORESLÅR ENDRINGER: Sosial- og arbeidsminister Anniken Hauglie vil gjøre det enklere å motta dagpenger under videreutdanning og etablering av egen virksomhet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne uka skrev Dagbladet om Stian Kristoffer Solgård (25), som ble permittert fra jobben i oljebransjen, og nå må velge mellom og fortsette på sin videreutdanning uten inntekt - eller motta dagpenger fra NAV.  

Regelverket er nemlig lagt opp slik at det som hovedregel ikke er forenelig å utdanne seg og samtidig ha rett til dagpenger.  

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) understreker at hun ikke kjenner til detaljene i Stians sak, men sier at hun kjenner til flere som står overfor tilsvarende dilemma som ham.

- Firkantet regelverk Hun vil nå endre regelverket, slik at det skal bli enklere for personer som har startet en utdanning å fullføre den, tross permitteringer.  

- Dagens regelverk er for rigid og firkanta, og vi ønsker nå å gjøre forbedringer i det for å rydde unna en del av de urimelighetene som er der, sier hun.  

- Særlig i oljebransjen ser vi nå at mange blir permittert eller arbeidsledige, og det er nå ekstra viktig at de som tar grep, og etterutdanner seg for å komme raskest mulig tilbake på arbeidsamarkedet, ikke hindres, men heies fram og oppmuntres, tilføyer hun.  

Tre hovedendringer Forslaget hun i dag legger fram inneholder tre konkrete endringer; to forskriftsendringer og ett lovforslag.  

Hauglie ønsker:  

• Justering av vilkårene for hva som kan regnes som opplæring tilpasset fullt arbeid, som blant annet å tillate utdanning/studiesamlinger minst seks dager per semester.

VIL STUDERE: Stian Kristoffer Solgård (25) ble i fjor permittert fra jobben som elektriker i oljebransjen. Han ønsker å fullføre videreutdanningen han er halveis ferdig med, men for å gjøre det kan kan han ikke motta dagpenger fra NAV. Foto: Privat
VIL STUDERE: Stian Kristoffer Solgård (25) ble i fjor permittert fra jobben som elektriker i oljebransjen. Han ønsker å fullføre videreutdanningen han er halveis ferdig med, men for å gjøre det kan kan han ikke motta dagpenger fra NAV. Foto: Privat Vis mer

• Utvidet mulighet for å fortsette utdanning som er påbegynt før ledigheten/permitteringen.

• Utvidet adgang til å motta dagpenger under etablering ev egen virksomhet, fra dagens 9 til 12 måneder.

- Dette er tre viktige ordninger som vil gjøre det lettere å kombinere dagpenger og utdanning, og jeg tror forslaget vil bli godt mottatt, sier hun.    

- Innen sommeren Hun vil jobbe for å få gjennomført regelendringene så fort som mulig.  

- Forslaget om å kunne motta dagpenger under etablering av egen bedrift, krever en lovendring, så dette må behandles i Stortinget. De andre forlagene til endringer er forskriftsendringer, og kan derfor iverksettes raskt, trolig før sommeren, sier sosial- og arbeidsministeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling