Arbeidspartiseier

Høyre har tapt valgkampen, men vunnet valget.

FØRSTE ETAPPE Høyre-leder Erna Solberg ankom Høyres valgvake på SAS hotellet i kveld som valgvinner. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FØRSTE ETAPPE Høyre-leder Erna Solberg ankom Høyres valgvake på SAS hotellet i kveld som valgvinner. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokken er 20.55 - like før valgdagsmålingene publiseres. Høyre-nestleder Jan Tore Sanner løper gjennom presseområdet på Høyres valgvake i Oslo. Han ser like uanfektet ut som alltid. TV-sminken sitter klistret etter en lang valgkamp.

Høyres valgresultat ser ut til å bli historisk godt, men det er langt lavere enn meningsmålingene tydet på før sommeren. Da hadde partiet en oppslutning på 32 prosent - TV 2s første prognose i kveld viste 25,2.
Da måtte en voksenperson bakerst i salen på valgvaken dra i gang et hurrarop. Høyrefolket hadde nok ventet mer. Jubelen var langt mer spontan da prognosene antydet SVs kamp mot sperregrensen.

For Erna Solberg ser dette ut til å bli en skikkelig arbeidspartiseier. Mennesker, ikke milliarder, er omsatt i borgerlig flertall. Høyres dreining mot sentrum har dannet grunnlag for en solid oppslutning - som partiet har kunnet tære på. Partiet gikk inn i valgkampen nærmest i forsvarsposisjon, med Jens Stoltenberg og den rødgrønne regjeringen i rollen som opposisjon.

Solbergs seier er like mye at alle de borgerlige partiene har kommet helskinnet gjennom valgkampen. For dermed har hun skaffet seg det beste utgangspunktet før regjeringsforhandlingene. Høyre er tyngdepunktet i sentrum i den borgerlige leiren. Erna Solberg sitter dermed med alle kortene på hånda, men må spille poker med Carl I. Hagen - som har fått et ganske stort horn på veggen. Frp's posisjon ser ut til å bli sterk i forhold til sentrumskameratene Venstre og Krf.

Stemningen på Høyres valgvake bærer også preg av det. En valgseier er bare første etappe - en slags transportetappe, slik utgangpunktet har vært på meningsmålingene i lang stund. Nå er allerede Høyre-maskinen i gang med å tenke på forhandlinger om regjeringsplattform.  Rundt om i salen sto Høyrefolket med smil om munnen - men med hodet allerede inne i konferanserommet der Høyre, Frp, Venstre og Krf endelig skal bli enige om den politikken som velgerne har stemt fram som Norges nye regjering.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.