Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeidstakerorganisasjon: - Ap legitimerer Ryanair

Parat slakter Aps holdning overfor Ryanair.

BER AP TA AVSTAND: Nestleder i YS-forbundet Parat, Vegard Einan, mener Ap framstår som prinsippløse i Ryanair-debatten. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BER AP TA AVSTAND: Nestleder i YS-forbundet Parat, Vegard Einan, mener Ap framstår som prinsippløse i Ryanair-debatten. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Når ikke Arbiderpartiet og LO går tydelig mot Ryanair, så er de med på å legitimere Ryanairs aktivitet i Norge. Det overrasker meg at Ap og LO skyver Ryanair foran seg for å beholde arbeidsplassene på Rygge, sier nestleder i arbeidstakerorganisasjonen Parat, Vegard Einan, til Dagbladet.

I en kronikk i Dagbladet torsdag går Skei Grande hardt ut mot Ryanair, og mener Ryanairs oppsigelse av avtalen med flyplassen på Rygge i Østfold er en velkommen bieffekt av miljøavgiften.

Bakgrunnen for at Ryanair trekker seg ut fra flyplassen er at regjeringen før jul, etter tungt påtrykk fra Venstre, varslet at de vil innføre en flyeseteavgift på 80 kroner. Flyplassen står nå i fare for å bli nedlagt.

«At vi i tillegg blir kvitt Ryanair fra norske flyplasser, må vi ta som en gledelig bonus. Et flyselskap som ikke har noe annet enn forakt til overs for spillereglene i det norske arbeidslivet kommer ikke til å bli savnet», konkluderer Grande.

- Ingen åpenbar effekt Arbeiderparti-politikere har tidligere vært en tydelige stemme i kampen mot Ryanair, men Grande kritiserer i innlegget det hun beskriver som Ap´s «helomvending».

Da Ap ble konfrontert med kritikken torsdag formiddag, svarte Eirik Sivertsen (Ap) i transport- og kommunikasjonskomiteen at Ap ikke har gjort en helomvending.

- Nei, det er mulig å ha flere tanker i hodet på samme tid. Vi er kritisk til forretningsmodellen til Ryanair, men dette er en miljøavgift, og vår kritikk går på at den ikke gir åpenbare miljøeffekter, sa han, og la til:

- Også NHO, SAS og Widerøe har advart om konsekvensene denne avgiften vil ha for arbeidsplassene, sier Sivertsen

- Prinsippløst av Ap Selv om Parat er i mot avgiften i seg selv, reagerer Einan på  Ap's svar.

- Ryanair er en større trussel for norsk luftfart enn flyseteavgiften. Det er lite sammheng mellom Aps politikk og retorikk, og de burde oppfordret folk til å slutte å bruke Ryanair. Deres uttalelser er nå med på å så tvil om de er mot Ryanair eller ikke, og de framstår som prinsippløse, sier Einan.

Nestlederen er ikke bekymret for konsekvensene av at Ryanair trekker seg ut.

- Ryanair bruker bevisst trusselretorikk, de forholder seg ikke til skatt- og avgiftspolitikken, og de er sannsynligvis den verste arbedisgiveren i europeisk luftfart de siste tiårene, sier han.