KRANA BRAKK: Arbeidstilsynet, som raskt var på ulykkesstedet for å granske årsaken til arbeidsulykken, sier kurva med de tre skadde falt etter at krana brakk. Hvorfor dette skjedde er foreløpig ukjent. Foto: Tor Aage Hansen
KRANA BRAKK: Arbeidstilsynet, som raskt var på ulykkesstedet for å granske årsaken til arbeidsulykken, sier kurva med de tre skadde falt etter at krana brakk. Hvorfor dette skjedde er foreløpig ukjent. Foto: Tor Aage HansenVis mer

Arbeidstilsynet: - Krana brakk

Har påvist fysiske skader på flere deler, men det er uvisst hvordan de oppsto.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VERDAL/OSLO (Dagbladet): Arbeiderne på Kværner Verdal er sterkt preget av ulykka der tre personer falt 35 meter ned fra en kran i går.

En 49 år gammel kvinne fra Vestlandet ligger med meget alvorlige skader på intensivavdelingen ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Tilstanden hennes er ustabil.

Hennes to mannlige kolleger på 44 og 36 år har alvorlige skader, men er stabile. Den ene mannen er fra Romania. De tre befant seg i en kurv som hang på en kran. Krana sviktet og de tre personene falt nesten 35 meter.

De tre personene skulle løftes til det som skulle være et rutineoppdrag, men noe gikk galt og det skal nå granskes av politiet, Kværner og Arbeidstilsynet. Sistnevnte bekrefter nå at krana kollapset - av ukjente årsaker.

- Den øvre delen av krana har knekt slik at kurven falt ned. Vi har funnet fysiske skader på flere av delene, men vi vet ikke hvorfor disse har oppstått, sier regiondirektør Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet til Adressa.

— Vondt i magen Ståle K. Johansen er opprinnelig sveiser ved Kværner Verdal, men jobber nå som klubbleder ved hjørnesteinsbedriften.

— Det er det verste som kan skje på arbeidsplassen når noen du arbeider sammen med får så mye skade, sier Ståle K. Johansen til Dagbladet.

Dagbladet møtte ham hjemme i Inderøy seint i går kveld. Klubblederen har snakket med flere som var på havna i Verdal da ulykka
skjedde i 14-tida i går.

— Dette gjør et veldig sterkt inntrykk på alle sammen. Man får helt vondt i magen. Du blir helt satt ut fysisk og psykisk. Tankene går først og fremst til de som er skadd og vi håper de kommer så godt ut av det som mulig, sier Johansen.

— Samtidig som dette er veldig trist, er det en påminnelse om at det vi gjør har en risiko, sier han.

Han er glad ledelsen bestemte seg for å avslutte arbeidet på stedet da ulykka skjedde. Arbeidet skal etter planen gjenopptas i dag.

— Jeg tror det er viktig at folk prater nå og tar vare på hverandre, sier Johansen.

Hovedverneombud Torgeir Opdal har dette å si:

— Dette er det verste som kan skje. Jeg krysser fingra for at det går bra med alle sammen.

Innleid mannskap Ingen av de tre skadde personene er ansatt ved Kværner Verdal, men var innleid. Det var også krana som sviktet.

— Det er på det rene at de tre var oppe i en lift som kan strekke seg 50 meter over grunnen. Liftens kurv med de tre om bord var nesten oppe i maksimal høyde da den falt ned på lekteren, sier operasjonsleder Lars Erik Besseberg ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Det var flere vitner til ulykka, og forhåpentlig kan de gi svar på hva som skjedde.

— Vi anmoder alle som så noe av hendelsen om å kontakte oss, så vi kan finne ut hva som har skjedd, sier informasjonssjef Tove Strand
Trana ved Kværner Verdal.

- FÅR VONDT I MAGEN: Klubbleder og sveiser ved Kværner Verdal, Ståle K. Johansen, sier ulykken gjør et veldig sterk inntrykk på alle ved hjørnesteinsbedriften. Foto: Tor Aage Hansen
- FÅR VONDT I MAGEN: Klubbleder og sveiser ved Kværner Verdal, Ståle K. Johansen, sier ulykken gjør et veldig sterk inntrykk på alle ved hjørnesteinsbedriften. Foto: Tor Aage Hansen Vis mer