Arbeidstilsynet avslørte lovbrudd hos kjendiskokk

En av Oslos mest eksklusive restauranter, Onda restaurant, får refs av Arbeidstilsynet etter at de ansatte har jobbet 250 timer i måneden og hatt 15-timersdager.

- HØYST URIMELIG: - Hvis jeg hadde vært ung kokk i dag ville jeg sett på dette som noe som hindret meg i oppnå mine mål og visjoner. En pålagt begrensning som jeg ville funnet høyst urimelig, sier Rune Mogens Pal, som driver den eksklusive restauranten «Onda» på Aker Brygge. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
- HØYST URIMELIG: - Hvis jeg hadde vært ung kokk i dag ville jeg sett på dette som noe som hindret meg i oppnå mine mål og visjoner. En pålagt begrensning som jeg ville funnet høyst urimelig, sier Rune Mogens Pal, som driver den eksklusive restauranten «Onda» på Aker Brygge. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis jeg hadde vært ung kokk i dag ville jeg sett på dette som noe som hindret meg i oppnå mine mål og visjoner. En pålagt begrensning som jeg ville funnet høyst urimelig, sier Rune Mogens Pal, som driver den eksklusive restauranten «Onda» på Aker Brygge.

Da Pal åpnet restauranten i 2011, sammen med kjendiskokk Terje Ness, hadde de ambisjoner om at den skulle bli Norges beste og mest eksklusive restaurant. I dag består komplekset av tre ulike avdelinger. I første etasje har de en avdeling som fokuserer på sjømat og en avdeling som har fokus på bar og grill. I den tidligere gourmetavdelingen i andre etasje driver de i dag ett selskapslokale.

Nå får Onda-eierne refs av Arbeidstilsynet etter at de foretok et uanmeldt tilsyn i juli. Blant annet fant Arbeidstilsynet en rekke brudd på arbeidstidsbestemmelsene.

Lange arbeidsdager For enkelte av Onda-ansatte planlegges det med tre søndager på rad, skriver Arbeidstilsynet. Arbeidstakere som har utført søndag- og helgedagsarbeid skal ha arbeidsfri følgende søndag- og helgedagsdøgn. Det er flere arbeidstakere som har arbeidet mer enn 250 timer i måneden. Det er registrert arbeidstid på 15 timer flere steder.

I tillegg viser lønnsslipper at bedriften ikke har utbetalt overtidstillegg. Arbeidstilsynet har nå gitt bedriften fem pålegg de må etterkomme innen 18. oktober.

- Beklagelig - Dette er beklagelig, men jeg vil understreke at alle som har hatt for lange dager har gjort det frivillig. De ønsket å tjene ekstra, sier Rune Pal, deleier av restauranten. Terje Ness er i dag ikke lengre medeier.

Pal sier de nå vil rydde opp i forholdene og følge Arbeidstilsynets pålegg.

KRITISERER LOVVERKET: - I andre bransjer som finans og juss ville dette ikke vært noen problemstilling. Eller til og med normen. Det er synd at avisene her ser på den overflatiske delen av problemstillingen i stedet for å sette spørsmål ved om normen faktisk er formålstjenlig for de den er ment for, sier Rune Mogens Pal (t.v.) til Dagbladet. Her sammen med tidligere deleier Terje Ness (t.h.). Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX
KRITISERER LOVVERKET: - I andre bransjer som finans og juss ville dette ikke vært noen problemstilling. Eller til og med normen. Det er synd at avisene her ser på den overflatiske delen av problemstillingen i stedet for å sette spørsmål ved om normen faktisk er formålstjenlig for de den er ment for, sier Rune Mogens Pal (t.v.) til Dagbladet. Her sammen med tidligere deleier Terje Ness (t.h.). Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX Vis mer

- I andre bransjer som finans og juss ville dette ikke vært noen problemstilling. Eller til og med normen. Det er synd at avisene her ser på den overflatiske delen av problemstillingen i stedet for å sette spørsmål ved om normen faktisk er formålstjenlig for de den er ment for, sier Pal til Dagbladet.

Massive lovbrudd Den siste tida har Dagbladet satt søkelys på lovbrudd hos Oslos fremste restauranter.

I juli skrev Dagbladet om Michelin-restauranten Maaemo, som fikk kritikk fra Arbeidstilsynet for å bryte arbeidsmiljøloven. For to uker siden skrev Dagbladet om Bølgen & Moi, hvor de ansatte hadde jobbet langt lengre enn lovlig. Også den populære restauranten Jacob Aall på Aker Brygge fikk styrk av Arbeidstilsynet, skrev Dagbladet i forrige uke.

EKSKLUSIVT: Da Pal åpnet restauranten i 2011, sammen med kjendiskokk Terje Ness, hadde de ambisjoner om at den skulle bli Norges beste og mest eksklusive restaurant. I dag består komplekset av tre ulike avdelinger. I første etasje har de en avdeling som fokuserer på sjømat og en avdeling som har fokus på bar og grill. I den tidligere gourmetavdelingen i andre etasje driver de i dag ett selskapslokale. Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX
EKSKLUSIVT: Da Pal åpnet restauranten i 2011, sammen med kjendiskokk Terje Ness, hadde de ambisjoner om at den skulle bli Norges beste og mest eksklusive restaurant. I dag består komplekset av tre ulike avdelinger. I første etasje har de en avdeling som fokuserer på sjømat og en avdeling som har fokus på bar og grill. I den tidligere gourmetavdelingen i andre etasje driver de i dag ett selskapslokale. Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX Vis mer