Arbeidstilsynet skal granske LO

Se brevet til LO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arbeidstilsynet i Oslo vil nå se nærmere på arbeidsmiljøet i LO. Avgjørelsen kommer som følge av bråket rundt Gerd-Liv Vallas lederstil.

I en fax som ble sendt til LO i 14:30-tida i dag, skriver tilsynet at de ikke vil vurdere forholdet mellom Gerd-Liv Valla og Ingunn Yssen, da de regner denne saken som avsluttet.

«Vi har imidlertid registrert at det fra flere har blitt reist spørsmål om hvordan LO som arbeidsgiver ivaretar arbeidsmiljøet for sine ansatte og det er dette som er vårt anliggende ved denne henvendelsen,» skriver de.

Les hele brevet til LO her.

- Vi har gjort en helhetsvurdering etter alle oppslagene i media i det siste, der det har kommet fram påstander om at det ikke finnes en tilfredsstillende kartlegging av arbeidsmiljøet i LO. Dette har ikke blitt godt nok tilbakevist, iallfall ikke i media, sier Pål H. Lund, avdelingsleder i Arbeidstilsynet i Oslo, til Dagbladet.no.

Tilsynet vil ha svar på flere sentrale spørsmål om arbeidsmiljøet i LO, blant annet hvilke rutiner de har for å hindre trakassering av ansatte. De vil også vite hvilke rutiner for kartlegging og overvåking av arbeidsmiljøet som eksisterer, og hvilke rutiner LO har for tilbakeføring av ansatte som er sykemeldt.  LO må svare på spørsmålene innen 2. februar.

- Spørsmålene er grundige, og de må gi en ganske omfattende redegjørelse. Vi vil deretter vurdere om det de gjør er i henhold til lovverket, og om det er aktuelt med et tilsynsbesøk hos dem, sier Lund.

Arbeidstilsynet skriver på sine egne nettsider at de ønsker å finne ut hvordan LO ivaretar sitt arbeidsgiveransvar i henhold til arbeidsmiljøloven og forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid.

GRANSKES: Arbeidstilsynet vil ha svar på hvordan arbeidsmiljøet i LO er. Foto: Scanpix
GRANSKES: Arbeidstilsynet vil ha svar på hvordan arbeidsmiljøet i LO er. Foto: Scanpix Vis mer

- Hvor lenge er det siden dere sist så på arbeidsmiljøet i LO?

- Det har iallfall ikke blitt gjort i de ti årene jeg har jobbet her. Men jeg vil understreke at vi anser LO som en hvilken som helst bedrift, og det er ikke uvanlig at det går ti år mellom hver gang vi gjør slike undersøkelser i en bedrift, sier han.

- Vi skal ha møte i arbeidsutvalget i morgen. Så det passer bra at vi får brevet nå, sier hovedverneombudet i LO, Børre Pettersen, til Dagbladet.no.

Han lover at Arbeidstilsynet skal få gode utfyllende svar på spørsmålene.

- Jeg skjønner jo hvorfor disse spørsmålene kommer nå – jeg er jo ikke tjukk i hue, men jeg tror ikke arbeidstilsynet vil finne noe kritikkverdig i LO, sier Pettersen.