Arboga-tiltalte gråt i retten

Viste omsider følelser da hun fortalte om sitt andre selvmordsforsøk. Innrømmer å ha fortalt løgner i politiavhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten har tatt pause fram til klokka 13.30.

KÖPING (Dagbladet.no): Den 32 år gamle tyske kvinnen som er tiltalt for å ha drept tre år gamle Max og ett år gamle Saga fortsetter i dag sin forklaring i retten.

Dagens utspørring så langt har gått ut på å svekke tiltaltes troverdighet før hun skal forklare seg om sine bevegelser på selve drapsdagen.

Aktor går systematisk og grundig gjennom alle indisier i saken, gjennom tiltaltes brev til ekskjæresten og hennes utsagn som tyder på at hun var svært sjalu. Aktor er naturlig nok svært opptatt av å vise at tiltaltes sykelige sjalusi var motivet for drapene. 

Den tyske kvinnen nekter å svare på en rekke spørsmål, som hvordan hun fant ut at ekskjæresten hadde fått samboer og stebarn. Hun har ikke forklaring på hvorfor hun skrev at hun elsket ekskjæresten i oktober 2007, etter i går å ha sagt at følelsene var forsvunnet allerede i mars 2007.

Stemningen mellom tiltalte og aktor har vært svært anspent og hun har i mange tilfeller svart frekt og avvisende.

Gråt i retten

Etter at retten hadde pause mellom halv elleve og elleve viser tiltalte seg omsider fra en annen side. Mens hun forteller om selvmordsforsøket i oktober 2007 som fant sted på Södersjukhuset i Stockholm gråter hun en liten stund, for første gang i rettssaken.

BISARR OPPFØRSEL: Den tiltalte kvinnen lot seg ikke merke ved rettssakens alvor i går og lo flere ganger mot aktor. Foto: Suvad Mrkonjic / Expressen
BISARR OPPFØRSEL: Den tiltalte kvinnen lot seg ikke merke ved rettssakens alvor i går og lo flere ganger mot aktor. Foto: Suvad Mrkonjic / Expressen Vis mer

- Jeg følte meg så veldig ensom. På grunn av NN (ekskjærsten) og fordi to av mine venninner hadde trukket seg unna meg.

Sykehusets personell skriver i journalen at de er overrasket over at en person kunne begå så mye vold mot seg selv.

- Da jeg så klærne jeg hadde hatt på meg var det ikke en flekk som ikke var dekket av blod. Jeg sa «en person som har hatt på seg disse klærne kan ikke være i live», sier tiltalte.

Kalte Jangestig for hore

Hun henter seg imidlertid raskt inn igjen og forteller at hun dagen etter sendte ekskjæresten en sms der hun skrev:

«Jeg skulle ønske jeg aldri hadde truffet deg.» «Livet mitt var bedre før jeg traff deg.»

Den tiltalte kalte også Emma Jangestid for hore i en sms, men avviser at dette var personlig ment.
- Hun spilte en birolle ved at hun bidro til at NN hadde det bra.

Hun forteller så at hun var skuffet over at hun ikke klarte å ta sitt eget liv.

Ikke alt i avhørene er sant

Arboga-tiltalte gråt i retten

Den tiltalte vil så ikke svare på aktors spørsmål om tidligere kjærester. Han påpeker at hun tidligere har sagt i politiavhør at hun bare har hatt én kjæreste i Sverige - Jangestigs nåværende samboer.

- Du må ikke ta alt som jeg har sagt i disse avhørene på hundre prosent alvor.
- Så det du har sagt i avhør kan være løgner, spør aktor?
- Ja, svarer tiltalte.

Hun sier hun for eksempel sa hun ikke visste hvorfor hun forsøkte å ta sitt eget liv på sykehuset, selv om det var en klar grunn til det.

- Hvilke flere løgner fins det, spør aktor.

- Du kan egentlig ikke kalle det løgner for det antyder en ond hensikt bak det og det var det ikke, sier den tyske kvinnen.

Brukte hammer i mars

Hun blir så spurt om hammeren som husverten hennes savnet i mars, få dager før drapene som skjedde 17. mars. Aktoratet har trukket denne fram som et mulig drapsvåpen.

- Den lå på mitt rom fordi jeg hadde brukt den et par ganger. Hvis hun mente den var borte så var det bare fordi den lå på rommet mitt, sier tiltalte.

- Husker du når du brukte hammeren? Var det før, etter eller mens du var i Arboga?

- Jeg kjøpte en lampe 15. mars, det har jeg sett på en kvittering, jeg brukte den vel da, sier tiltalte.

FORKLARINGEN FØR PAUSEN KLOKKA 10.30

I morges åpnet aktor med å spørre om det er noe hun vil endre på i gårsdagens forklaring, men hun avviser det. Han påpeker at det ville være bra for hennes troverdighet å forklare seg om den påståtte graviditeten og vennene hun skal ha møtt drapsdagen.

- Jeg har ikke endret innstilling og kommer heller ikke til å gjøre det, sier 32-åringen.

Blir irettesatt av dommeren

Hun avviser at hun burde fortalte eks-kjæresten om graviditeten og vil ikke si i hvilken by hun var i kontakt med helsetjenesten. Etter omtrent 15 minutter nekter hun å si mer om graviditeten. Aktor stiller nå flere spørsmål om hennes økonomi og leilighet i Tyskland.

Tiltalte er svært lite samarbeidsvillig og blir etter en halvtime irettesatt av dommeren for å besvare aktors spørsmål med motspørsmål.

Ville få tilgivelse

Tyskeren forteller så om mailkontakt som hun har hatt med sin ekskjæreste.

- Hvorfor søkte du kontakt med han når han hadde sagt han ikke ville ha kontakt med deg, spør aktor?

- Jeg ville snakke med han om det som skjedde i mars (da kvinnen forsøkte å ta sitt eget liv). Jeg ville at han skulle tilgi meg. Han trodde jeg ville skade han og den oppfatningen har han fortsatt i dag, sier tiltalte.

Kvinnen nekter for å ha søkt etter informasjon om ekskjæresten og Emma Jangestig på internett, men sier hun overhørte en samtale hos noen venner i Köping der noen fortalte at de to hadde flyttet sammen. Men hun vil ikke fortelle hvem disse vennene er.

- Det var sangtekster

Aktor leser så opp utsagn fra brev tiltalte skrev etter bruddet med sin ekskjærste (nå samboer med Emma Jangestig).

«Jeg hater det han gjorde mot meg.» «Han ødelag noe inne i meg.»
 Og i et brev til ekskjæresten: «Hvorfor får du all kjærlighet? Jeg hater det.»

- Hva mente du med disse utsagnene, spør aktor?

- Jeg vet ikke. Det er ikke mine ord, det er en sangtekst. Jeg syntes det var passende å sette dem her. Det er en sang av Nine Inch Nails.

- Hva heter sangen?

- Nei, sier tiltalte som svar på aktors spørsmål.

Ikke lurt å tie

I går nektet hun å svare på flere spørsmål, fordi hun mente de var av privat karakter. Hun har selv hevdet at hun fikk et barn med de drepte barnas stefar, men ville ikke si når dette skjedde. Hun ville heller ikke fortelle hvem hun traff i Arboga på drapsdagen.

I dag skal hun forklare seg om hendelsene på drapsdagen 17. mars i år. Svenske ekspertkommentatorer mener hun nå må svare bedre for seg, hvis ikke vil hennes troverdighet skades.

Dagbladet.no følger rettssaken utover dagen.

DREPT: Vesle Saga ble bare ett år gammel og storebror Max ble bare tre år. 17. mars i år ble de drept.