Arcus-salg for å sikre norsk sprit

Tine Norske Meierier, Norsk Kjøtt og Norsk Potetindustri (Nopo) kjøper seg inn i den statlige spritprodusenten Arcus. Med seg i det nye konsortiet Sucra har de tysk Apfelkorn-kapital.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det NTB erfarer må eierfellesskapet som går inn i Arcus ut med rundt 340 millioner kroner for aksjene for å overta 66 prosent.

Fellesløft

- Bakgrunnen var et fellesløft i landbruket som Norsk potetindustri tok initiativet til. Dette er en investering fra vår side, sier styreformann Jostein Frøyland i Tine Norske Meierier til NTB.

Styreformann Ole Festad Lund i Nopo bekrefter at hovedmålet med kjøpssamarbeidet er å sikre leveringen av norsk potetsprit til Arcus.

- Vi har selvsagt som mål å sikre vår avsetning og beholde Arcus på norske hender, sier Lund til NTB.

Lang prosess

Over to år etter at salgsprosessen startet, sluttfører altså staten denne uka salget av aksjeposten på 66 prosent av aksjene i distributør- og produsentselskapet Arcus. Arcus er den klart største aktøren på distribusjon av vin og sprit i det norske markedet, samtidig som bedriften har monopol på spritproduksjon.

Formelt ble Arcus konsernet dannet gjennom en fisjon av Vinmonopolet i 1996, der aksjene i morselskapet Arcus ble overført til Staten ved Nærings- og handelsdepartementet.

Nærings- og handelsdepartementet og salgstilretteleggeren Christiania Markets har holdt kortene tett til brystet siden budfristen på aksjeposten gikk ut 16. oktober i fjor. Avdelingsdirektør Morten Kallevig i Nærings- og handelsdepartementet vil fortsatt ikke kommentere salget, men bekrefter at en avtale med Sucra er rett rundt hjørnet.

- Vi er kommet langt fram i forhandlingene med den nye aksjonæren. Salget vil bli realisert med det aller første, sier avdelingsdirektør Kallevig til NTB.

Norsk Baileys?

I tillegg til Tine, Norsk Kjøtt og Nopo, er blant andre den tyske Berentzen-gruppen tungt inne på eiersiden. Berentzen-gruppen, mest kjent i Norge for sin Apfelkorn-snaps, distribuerer allerede norsk linieakevitt på det tyske markedet.

Sucras styreformann vil etter alt å dømme være en representant for Norsk Potetindustri.

Om Tine gjennom oppkjøpet ønsker å finne nye områder for sine melke-produkter, som for eksempel å lansere en norsk utgave av «fløte-brennevinet» Bailey's Irish Cream, ønsker foreløpig ikke Tine å si noe om.

- Vi ønsker stadig å utvikle nye produkter, men om noe slikt blir aktuelt, vet jeg ikke, smiler styreformann Frøyland.

(NTB)