Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ardi kan være din stammor

Er ifølge forskerne beviset på at vi ikke stammer fra apene.

HILS PÅ ARDI: Slik mener forskerteamet bak Ardi at hun kan ha sett ut da hun vandret rundt i skogkledde omgivelser i dagens Etiopia for 4,4 millioner år siden. Foto: Reuters
HILS PÅ ARDI: Slik mener forskerteamet bak Ardi at hun kan ha sett ut da hun vandret rundt i skogkledde omgivelser i dagens Etiopia for 4,4 millioner år siden. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Ardi er ifølge forskerne det første individet man hittil har funnet som kunne gå oppreist.

En ekspertgruppe fra USA, Etiopia og Japan har studert Ardi siden de første bitene ble funnet i Etiopia i 1994. I dag kunne de endelig presentere sine konklusjoner.

Får de rett, vil det endre den generelle oppfatningen om menneskets utvikling.
- Dette eldre skjelettet reverseres den vanlige oppfatningen av menneskets utvikling, sier antropolog C. Owen Lovejoy ved Kent State University.

Apen er vår bror
Basert på funnet mener forskerne rundt Ardi at mennesket ikke nedstammer fra et apelignende vesen.
De hevder i stedet at aper og mennesker stammer fra en annen forhistorisk skapning. Deretter skal aper og mennesker ha utviklet seg i ulik retning, men fra samme forfedre.

- Ardi er ikke den felles slektningen, men det nærmeste vi noen gang har klart å komme, sier direktør Tim White ved Human Evolution Research Center ved University of California.

Kortvokst dame
Ardi skal ha veid cirka 50 kilo og var 120 centimeter når hun sto oppreist. Basert på 125 beinbiter har forskerne laget et visuelt bilde av hvordan de mener Ardi kan ha sett ut.

APEMENNESKE: Forskerne mener Ardi er et bevis på at mennesket ikke stammer fra apene, men at vi har samme stamfar. De to artene skal så ha utviklet seg vekk fra hverandre. Forskerne mener Ardi er det nærmeste vi så langt kommer en felles stammor. Foto: Reuters
APEMENNESKE: Forskerne mener Ardi er et bevis på at mennesket ikke stammer fra apene, men at vi har samme stamfar. De to artene skal så ha utviklet seg vekk fra hverandre. Forskerne mener Ardi er det nærmeste vi så langt kommer en felles stammor. Foto: Reuters Vis mer

- Dette er et av de viktigste funnene som er gjort for studien av menneskets evolusjon, sier kurator David Pilbeam ved Harvards Peabody Museum of Archaeology and Ethnology.

Han var ikke selv del av forskningsteamet og uttaler seg som uavhengig ekspert.

- Det er relativt komplett på den måten at hode, hender, føtter og noen andre viktige deler er bevart. Det representerer en slekt som er plausible forfedre til Australopithecus, som igjen er forfedre til vår egen slekt Homo, sier Pilbeam.

Lærte av Darwin
Lucy, som også ble funnet i Afrika kom først en million år senere.

White mener forskerne har tatt viktig lærdom av evolusjonsteoriens stamfar, Charles Darwin.

- Darwin sa vi matte være veldig forsiktige. Den eneste måten vi virkelig kan finne ut hvordan våre siste felles forfedre så ut, er å gå og finne dem. Vel, ved 4,4 millioner år fant vi noe svært nære det, sier White.

Samme far, ulik slekt
White hevder Darwin ville vært fornøyd med de konklusjoner forskerne har trukket:

- Akkurat som Darwin forutså, apelinjens evolusjon og menneskehetens utviklinglinje har pågått uavhengig av hverandre siden tiden da de to slektslinjene delte den siste stamfar, sier White.

Slekta har fått navnet Ardipithecus ramidus, som upresist oversatt betyr noe slikt som bakkeapens begynnelse.

ARDIS HJEM: Ardi ble funnet ved Afar Rift i Etiopia, et vulkansk område kjent for mange fossilfunn. Illustrasjon: Reuters
ARDIS HJEM: Ardi ble funnet ved Afar Rift i Etiopia, et vulkansk område kjent for mange fossilfunn. Illustrasjon: Reuters Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!