Ardian reddet sin nyfødte sønn ut av vinduet

To personer omkom i den dramatiske brannen i Lier natt til søndag. I nabohuset måtte et nybakt foreldrepar evakuere seg selv og sin nyfødte sønn.

To omkommet i Brann i Lier. Brannen er under kontroll, ingen er savnet. To er skadet. Vis mer

LIER / OSLO (Dagbladet): Da Ardian Fandaj åpnet ytterdøra natt til søndag, slo flammene mot ham. Det var full fyr i nabohuset. Inne i første etasje i tomannsboligen var hans kjæreste Maria Sætervik Johansen og deres seks dager gamle sønn, Butrint. Mens flammene sto mot husveggen måtte Fandaj plukke opp babyen og evakuere ham ut gjennom et vindu i et bilsete.

- Det har vært veldig hektisk. Akkurat nå er vi på vei til krisesenteret og må finne oss et sted å bo, sier Fandaj til Dagbladet søndag ettermiddag.

EVAKUERT: Maria Sætervik Johansen og Ardian Fandaj måtte evakuere sin nyfødte sønn ut gjennom vinduet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EVAKUERT: Maria Sætervik Johansen og Ardian Fandaj måtte evakuere sin nyfødte sønn ut gjennom vinduet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Alt er borte

Søndag ettermiddag er han på branntomta for å se på skadene, og se om han kan berge noen eiendeler.

- Huset er helt ferdig. Det var ingenting mer. Det var bra jeg fikk med noen ting til babyen, men vogn og alt annet har brent inne, fortalte Fandaj til NRK, som først fortalte om den lille familiens dramatiske natt.

Det som for kort tid siden var hjemmet deres er lagt totalt i ruiner. Det er en eneste stor askehaug. I timene etter brannen som har snudd livene deres på hodet, kjenner de likevel på takknemlighet.

- Vi er veldig glad for alle som har ringt for å tilby hjelp og støtte. Vi har jo ingenting, så det er rørende, sier Maria Sætervik Johansen.

- Selv om alt er borte, så er det bare ting.

Brannen i nabohuset utviklet seg eksplosivt og etterlot seg to døde i ett hus. Den spredte seg også til to andre hus, og brannvesenet drev søndag ettermiddag fortsatt med etterslukking, samtidig som politiet etterforsker brannen.

RUIN: Det er ingenting igjen av hjemmet til kjæresteparet. Kun svartsvidde plankebiter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RUIN: Det er ingenting igjen av hjemmet til kjæresteparet. Kun svartsvidde plankebiter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Fant to døde

Brannvesenet tok seg inn i huset der brannen først hadde oppstått rundt klokka 04.00 i natt, og gjorde funn av de to døde personene klokka 04.05.

- Det er store skader på husene som brant, og det vil ta noe tid før vi får gjennomført de kriminaltekniske undersøkelsene. Gjennom søndagen har vi gjennomført en rekke avhør av vitner, og dette arbeidet vil også fortsette mandag, sier politiadvokat Magnus Rindal Fredriksen i Sør-Øst politidistrikt.

- Dersom det er noen som har sett eller hørt noe unormalt i området i tidsrommet fra før midnatt og fram til ca. kl. 00.38 er vi selvsagt interessert i denne informasjonen.

De omkomne er sendt til Oslo universitetssykehus for rettsmedisinske undersøkelser.

- Vi ønsker å få bekreftet sikker identitet på de avdøde. Selv om vi mener å vite hvem de er, så vil vi ikke frigi navn på de avdøde eller si noe nærmere om deres relasjon ennå, sier Fredriksen.

BRANN: Her står tomannsboligen i full fyr. Fandaj og Johansen bodde i første etasje, og evakuerte sønnen ut gjennom et av vinduene som kan ses på bildet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BRANN: Her står tomannsboligen i full fyr. Fandaj og Johansen bodde i første etasje, og evakuerte sønnen ut gjennom et av vinduene som kan ses på bildet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Til sammen åtte personer er registrert på tomannsboligen, men det er uklart hvor mange som var i boligen da brannen startet.

Totalt ni nabohus og omkring 40 personer ble evakuert som følge av den kraftige brannen.

Ble evakuert

Blant dem som ble evakuert var Helena Elvaker Haande. Hun og kjæresten satt hjemme i sofaen på Lierstranda i Lier da de plutselig hørte høye lyder utenfor. De kikket ut, og så et gult lys.

- Jeg sa til kjæresten at han måtte ringe 113. Vi gjorde det med en gang, fortalte Elvaker Haande til Dagbladet søndag formiddag.

Etter å ha varslet brannvesenet ble hun selv vitne til den dramatiske evakueringen.

- Jeg ringte min mor. Mens jeg sto på telefonen med henne sa jeg: «nå hopper det noen ut vinduet i andre etasje». Jeg så også at noen sto igjen. Jeg skjønte at den andre ikke kom til å komme seg ut. Røyken var veldig intens, sier hun.

Kommunens kriseledelse ble varslet ti på ett natt til søndag og ble samlet på Tollboden i Drammen. 18 mennesker trengte midlertidig bosted og ble innlosjert på hotell i området.

- Med så mange berørte er det mange som vil trenge noen å snakke med. Psykososialt kriseteam ble raskt koblet på, og de vil være til stede i dag og gi bistand videre utover, sa ordfører Gunn Cecilie Ringdal i Lier kommune søndag formiddag.