Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Are (36) føler seg lurt av Forsvaret

40 får ikke reise likevel. - Dette er å kaste bort skattebetalernes penger, sier tillitsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De rundt 110 personene som tjenestegjør i ISAF-styrkens nasjonale støtteelement (NSE) i Mazar-e Sharif, har fått beskjed om at rundt 40 av dem ikke får dra til Afghanistan likevel. Årsaken er at Forsvaret må spare penger.

Are Reiten (36) har forberedt reisen til Afghanistan på Sessvollmoen militærleir i to måneder. Nå har han fått vite at det mest sannsynlig ikke blir noe oppdrag for hans del.

- Kuttene fører til at kompaniet blir vingeklippet. Vi frykter at de som får dra bare kommer til å sitte inne i leiren fordi det ikke er nok mannskap til å gjennomføre oppdragene på en sikker nok måte, sier trondheimsmannen til Dagbladet.no. Han uttaler seg som tillitsvalgt for maskintroppen.

Frustrerte

Etter det Dagbladet.no erfarer rammer kuttene mannskapene i sanitetstroppen, maskintroppen, samt i sikkerhets- og vaktstyrkene. 

Nedskjæringene i NSE bidrar ikke til å roe ned konflikten mellom forsvarsledelsen og befalene i Telemark Bataljon. I går brøt de ut i åpen krangel etter at befalene beskylder forsvarssjef Sverre Diesen for «svik» mot bakkemannskapene i Afghanistan.

Reiten legger ikke skjul på at NSE-kollegene hans nå er svært frustrerte og bitre.

- Flere av oss skulle være med styrkene som skulle til Darfur. Etter tre måneders opplæring fikk vi beskjed om at det ikke ble noe av oppdraget. Nå skjer det samme igjen. Opptreningen har sikkert kostet flere titalls millioner kroner. Dette er å kaste bort folks skattepenger, sier han til Dagbladet.no.

Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT Vis mer

I tilegg skaper kuttene problemer for mannskapenes privatliv.

- Vi har jo permisjon fra jobbene våre, noen har til og med sagt opp eller leid ut boligen sin.

- Skader rekrutteringen

Ifølge Reiten har mannskapene fått beskjed om at det er 99,9 prosent sikkert at det blir noe av kuttene. Den endelige avgjørelsen vil komme om noen dager.

I likhet med flere av sine kolleger har 36-åringen tjenestegjort i utlandet før. I 1993 deltok han i FN-styrkene i Libanon.

- Forsvaret ønsker at færrest mulig av de som reiser til utlandet skal komme rett fra førstegangstjeneste, med andre ord er det en relativt liten gruppe de rekruttere fra. Når de nå kommer med et kutt som dette, tror jeg de vil slite neste gang de trenger folk, sier Reiten.


Ukjent for ministeren

I går møtte Reiten opp på Stortinget sammen med seks kolleger. Der møtte han Signe Øye (Ap) i forsvarskomitéen. Hun ble svært opprørt over det de fortalte.

image: Are (36) føler seg lurt av Forsvaret

- Jeg setter stor pris på at de kom til oss og det de fortalte er svært bekymringsfullt. Dette er elendig personalpolitikk fra forsvarets side, sier Øye til Dagbladet.no.

Forsvaret har flere ganger uttalt at de trenger flere frivillige til å reise ut på utenlandsoperasjoner.

- Vi er nødt til å ivareta personellet vårt bedre enn dette. Selv om det gjøres justeringer underveis er en slik behandling langt over streken. At de nok en gang får beskjed om at de ikke skal reise er elendig behandling av gutta.

I dag hadde representanter fra SV, Sp og Ap møte med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Vi tok selvfølgelig saken opp med henne. Hun var ikke orientert om disse kuttene og departementet skal undersøke saken. Selv om det alltid gjøres justeringer underveis i planlegging av oppdrag og lignende er ikke dette akseptabelt. Dette er en altfor dårlig behandling av norske soldater, sier Øye.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!