Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Are you Uncle Sam?

Da kaos brøt løs i Bagdad, brøt jubelen løs i Nord-Irak. I hele går feiret jublende kurdere det de oppfattet som slutten på Saddams regime.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARBIL/NORD-IRAK (Dagbladet):

- Er du Uncle Sam? Spørsmålet stilles på stotrende engelsk. Jeg beklager, og forteller at jeg er nordmann. Den middelaldrende irakeren griper meg om armen.

- George Bush, roper han inn i øret mitt. - George Bush, very very good. Han peker på de jublende menneskene som vinker til oss fra tutende biler.

- All Iraqi people dream, sier han, og øynene hans fylles med tårer.

Hans engelske ordforråd er begrenset, men ikke til å misforstå.

I kurdiskkontrollert Nord-Irak har befolkningen fri tilgang til satellittfjernsyn. De kurdiske lederne har støttet USAs krigføring, men mange i befolkningen har fryktet at regimet ville overleve, også denne gangen.

TV-bildene ga håp

TV-bildene fra kaoset i Bagdad fikk dem til å se at Saddams fall er innen rekkevidde. I går formiddag strømmet tusenvis av mennesker ut i gatene i Arbil for å feire.

Utenfor hotellet blir jeg først omfavnet av en tårevåt hotellvert, og deretter omringet av unge menn. En har et amerikansk flagg, og ber om å bli tatt bilde av. Han løfter flagget, og de andre flytter seg respektfullt til side. Når ekte amerikanere i uniform dukker opp, mottas de med klappsalver. Menneskene som henger ut av bilvinduer og klamrer seg fast til forbipasserende lastebiler, vifter også med sine egne flagg.

Kurderne jubler

Kurdistans patriotiske union (PUK) og Kurdistans demokratiske parti (KDP) kontrollerer i dag forskjellige deler av Nord-Irak og kjempet i en årrekke om makta i Arbil, men nå vinker tilhengerne deres bare om kapp med flagg og bannere i partifargene. Andre irakere i Arbil vifter med det kurdiske flagget, kommunistpartiets flagg og flagget til et av de andre politiske partiene som har vært forbudt og forfulgt under Saddam.

I drosjen på vei mot sentrum av Arbil peker sjåføren mot sitt eget hode og sier Saddam Hussein, og lar deretter pekefingeren gå som en kniv over strupen, før han smiler bredt. Jeg må dytte på ham betalingen.

Danser og klemmer

Hovedgata er ei gågate, og folk danser. Venner og kjente omfavner hverandre. En moped passerer med en passasjer som slår på trommer. Gang på gang blir jeg grepet tak i av oppglødde kurdere som roper: «George Bush very good, Tony Blair very good! Thank you!»

Andre peker på seg selv og sier Kirkut, navnet på den største kurdiske byen på Saddam-kontrollert område som mange kurdiske familier har blitt deportert fra som ledd i Saddams tvangsarabisering.

Overalt blir jeg som amerikanskutseende utlending vinket til og ønsket velkommen. En ung mann i mengden retter en pekefinger mot brystet mitt og sier med inderlighet:

- I love you.

KURDISK JUBEL: Kurdere på vei til Arbil i Nord-Irak i går for å feire nyheten om at Saddam Hussein ikke lenger har kontrollen over Bagdad.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media