Året da verden skalv

Naturkatastrofer, Wikileaks-avsløringer, fotballfest, gruvedrama og terror i Stockholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nok et nyhetsår nærmer seg slutten. Dagbladet.no gir deg det største fra verden i 2010.

NATURKATASTROFENES STARTSKUDD Allerede 12 dager inn i det nye året skjelver verden. Et jordskjelv som måler 7,3 på Ritchers skala ryster den karibiske øystaten Haiti og ødelegger hovedstaden Port-au-Prince.

Landet sliter fortsatt med skadene etter skjelvet, og med over 230 000 døde regnes det som et av de dødligste jordskjelvene noensine. Det katastrofeherjede landet ble i tillegg rammet av orkan og en koleraepedemi.

OL, MER NATURKATASTROFE OG ØKONOMISK KRISE Vinter-OL arrangeres i Vancouver i Canada fra 12-28. februar. Over 2600 utøvere fra 82 land deltar.

Idet sportsrusen er iferd med å legge seg, rammer plutselig et kraftig jordskjelv sentrale deler av Chile 27. februar. Skjelvet utløser en tsunami som skyller inn mot kysten av Sør-Amerika, og de chilenske og franske øyene i de mest nærliggende delene av Stillehavet.

80 prosent av Chiles befolkning bor på de mest berørte stedene, og over 700 mennesker dør. I dagene etter jordskjelvet følger også over hundre etterskjelv. Det sterkeste av etterskjelvene måler 6,9 på Richters skala, mens hovedskjelvet målte 8,8.

I HARDT VÆR: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange ble i desember fengslet og deretter løslatt mot kausjon i England. Har snakker han med journalister gennom bilvinduet da da ankommer Ellingham Hall. Foto: AFP PHOTO /CARL COURT
I HARDT VÆR: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange ble i desember fengslet og deretter løslatt mot kausjon i England. Har snakker han med journalister gennom bilvinduet da da ankommer Ellingham Hall. Foto: AFP PHOTO /CARL COURT Vis mer

Finanskrisen som startet for alvor høsten 2008 skaper fortsatt store problemer for mange land i Europa. Hellas står på randen av konkurs, og må få hjelp av EU-landene i form av en redningspakke. Spania og Irland rammes hardt, og også Irland må stramme inn og få hjelp, mens Spania ikke vil ha noen krisepakke.

AKSESKY OG POLSK TRAGEDIE Gjentatte utbrudd fra vulkanen Eyjafjallajökul på Island spyr askeskyer utover Europa i april og fører til full stans i flytrafikken i Nord- og Vest-Europa. Kaoset sprer seg også sørover, og flyselskapene ser seg etterhvert tvunget til å punge ut i erstatninger til tusener av rammede passasjerer.

Midt i kaoset skjer en av de største tragediene i moderne politisk, europeisk historie.

10. april letter det polske presidentflyet til president Lech Kaczynski fra Warszawa i retning Russland og åstedet for Katyn-massakren, som fant sted for 70 år siden etter Sovjets innmarsj i Øst-Polen under 2. verdenskrig. 

KATASTROFE I HAITI: Over 230 000 mennesker mistet livet i, eller på grunn av jordskjelvet 12. januar. Foto: AP Photo/Gregory Bull, File
KATASTROFE I HAITI: Over 230 000 mennesker mistet livet i, eller på grunn av jordskjelvet 12. januar. Foto: AP Photo/Gregory Bull, File Vis mer

Polens president styrter i døden sammen med sin kone, Maria, og de 94 andre passasjerer.  I tillegg til Katyn-ofrenes familiemedlemmer, omkommer også Kaczynskis sentralbanksjef Slawomir Skrzypek, hærsjef Franciszek Gagor, og presidentens stabsjef og viseutenriksminister Andrzej Kremer.

Ved et annet kontinent, nærmere bestemt i Mexicogulfen, eksploderer så 20. april oljeplattformen The Deepwater Horizon , og 11 arbeidere blir drept.

I flere måneder etter ulykken spres olje fra plattformen, og ødelegger farvannene og den amerikanske kystlinjen.

RAMMES IGJEN: Indonesia rammes av jordskjelv, tsunami og vulkanutbrudd i løpet av noen dager, og må atter en gang begrave sine døde i massegraver. Her fra Bosua Village på Vest-Sumatra. Foto: EPA/IMRAN RUSLI
RAMMES IGJEN: Indonesia rammes av jordskjelv, tsunami og vulkanutbrudd i løpet av noen dager, og må atter en gang begrave sine døde i massegraver. Her fra Bosua Village på Vest-Sumatra. Foto: EPA/IMRAN RUSLI Vis mer

- Det største oljeutslippet i verdenshistorien, ifølge forskere.

WIKILEAKS Samme måned dukker navnet Wikileaks opp på alles lepper - nettstedet som publiserer lekkede dokumenter fra anonyme kilder i styresmakter og andre organisasjoner.

I april publiserer nettstedet en video som skaper sjokkbølger verden over. Med de avslørende videobildene blottlegges det for hele verden hvordan amerikanske helikoptre åpnet ild mot en sivil menneskemengde i Bagdad, juli 2007. 12 mennesker, deriblant to journalister, ble drept i angrepet.

25. juli publiserer så WikiLeaks med grunnlegger Julian Assange i spissen 91 731 lekkede dokumenter relatert til USAs krig i Afghanistan. Dokumentene, som er datert fra 2004 til 2009, omhandler enkelthendelser som angrep på sivile og beskytning av egne soldater.

OL I VANCOUVER: Marit Bjørgen vinner sitt første OL-gull noensinne. Foto: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet.
OL I VANCOUVER: Marit Bjørgen vinner sitt første OL-gull noensinne. Foto: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet. Vis mer

Men den foreløpig siste bomben står fortsatt tilbake, klar for å detoneres. Det skjer 18. november - med 251 287 diplomatmeldinger sendt sendt nettstedet fra USAs ambassader verden rundt.

USA fordømmer lekkasjene. En spesialgruppe i Pentagon stålsatte seg på forhånd for å dysse ned de siste publiseringene. Utenriksminister Hillary Clinton mener publiseringene av lekkasjene er «et angrep på USAs utenrikspolitikk». 

Julian Assange blir på toppen av det hele mistenkt for voldtekt av to svenske kvinner i Sverige, og fengslet i England, hvor han senere blir løslatt mot kausjon i årets siste måned.

LAMMET FLYTRAFFIKKEN: Vulkanen Eyafjallajökull på Island lammet flytraffikken over store deler av Europa med sin vulkanaske
LAMMET FLYTRAFFIKKEN: Vulkanen Eyafjallajökull på Island lammet flytraffikken over store deler av Europa med sin vulkanaske Vis mer

Kjendisene står i kø for å betale ut den verdenskjente hackeren, som nå tilbringer julen i husarrest på den fasjonable herregården Ellingham Hall, dog med elektrisk fotlenke og forbud mot å forlate landet.

KUTT MED CAMERON 6. mai går britene til valg i Storbritannia, og først fem dager senere blir det klart at mannen de har valgt inn som ny statsminister heter David Cameron. Sammen med Liberaldemokratenes Nick Clegg danner han og De konservatie Storbritannias nye regjering.

Den koservative regjeringen bryter dermed 13 år med Labour-styre, og går inn for å gjøre et realt oppgjør med den statlige økonomien.

For å få bukt med dundrende budsjettunderskudd og voksende gjeld legger regjeringen fram en plan om å redusere de offentlige utgiftene med 80 milliarder pund, 25 prosent over hele fjøla, de neste årene - ikke uten protester.

 DREPT: Polens president Lech Kaczynski i flystyrten 10. april. Foto: Attila Kisbenedek/AFP PHOTO.
DREPT: Polens president Lech Kaczynski i flystyrten 10. april. Foto: Attila Kisbenedek/AFP PHOTO. Vis mer

31 mai border israelske soldater en konvoi på seks skip på vei mot Gaza. Skipene med pro-palestinske aktivister var lastet med byggematerialer, mat, medisiner og klær, og tre nordmenn, og den svenske forfatteren Henning Mankell var med i konvoien.

Flere blir drept, enda flere såret, og verden raser mot Israel.

FOTBALLFEST I SØR-AFRIKA Fire år har gått siden sist, og endelig arrangeres VM i fotball på afrikansk jord.

11. juni går historiens 19. verdensmesterskap i fotball av stabelen i Sør-Afrika. Det skal bli en stor fotballfest preget av flamenco og vuvuzela.

 STYRTET I DØDEN: Flyet med den polske presidenten, hans kone og 94 andre som skulle minnes ofrene etter Katyn-massakren. Ingen overlevde. Foto: Natalia Kolesnikova/AFP PHOTO.
STYRTET I DØDEN: Flyet med den polske presidenten, hans kone og 94 andre som skulle minnes ofrene etter Katyn-massakren. Ingen overlevde. Foto: Natalia Kolesnikova/AFP PHOTO. Vis mer

Men dette VM er også et første gangs-VM for mer enn Afrika.

Diego Maradona gjør come-back på den internasjonal fotballscenen. Nord-Korea stiller lag for første gang siden sluttspillet i 1966. Regjerende verdensmester Italia blir slått ut i gruppespillet. New Zealand blir det eneste ubeseirede laget i turneringen. Et afrikansk lag når nesten semifinalen. Nederland spiller VM-finale for første gang på 32 år - og Spania vinner ikke bare for første gang, de gjør det også som første europeisk lag utenfor sitt eget kontinent.   
  NARKOKRIGEN ESKALERER I MEXICO Over havet, en drøy måned senere, blir 72 lik funnet på en gård ved byen San Fernando i delstaten Tamaulipas nordøst i Mexico - den største dumpingplassen brukt av narkokartellene siden den såkalte narkokrigen startet i 2006.

I mai ble det også funnet 55 lik i en forlatt gruve ved Taxco sør for Mexico City, og i november leder en Youtube-video politiet til 18 døde turister i en massegrav like utenfor Acapulco.

I 2006 sendte den mexicanske presidenten Felipe Calderón 6500 føderale soldater til delstaten Michoacán for å avslutte narkotikavolden der, og dette har senere blitt regnet som første motangrep mot kartellene og starten på narkokrigen.

BER FOR POLEN: Nasjonen etter president Kaczynskis død. Foto: Czarek Sokolowski/AP PHOTO.
BER FOR POLEN: Nasjonen etter president Kaczynskis død. Foto: Czarek Sokolowski/AP PHOTO. Vis mer

Flere ordførere har blitt drept av narkokartellene. De mange drapene og kidnappingene skaper uro, og hundrevis av familier er på flukt fra narkobander.

FLOMKATASTROFE OG GRUVEDRAMA I løpet av sommermånedene befester året seg som det store naturkatastrofeåret 2010. 

De hadde ventet regntid som alltid, men i år slår regnet ned i Pakistan i en mengde kun få kan forestille seg. Etter det kraftigste monsoon-regnet på 80 år, kommer flommen. Den sprenger alle dimensjoner.

I begynnelsen av august, en uke etter at flommen begynte å herje, meldes det om 12 millioner rammede landet over fra nordvest til sør. 16 000 dør, og over 650 000 hjem er fullstendig ødelagt. 

LANDESORG: Tusener på tusener har møtt frem på Pilsudskiplassen for å minnes president Lech Kaczynski og de 95 andre som ble drept i flystyrten 10. april. Foto: AFP PHOTO/JOE KLAMAR.
LANDESORG: Tusener på tusener har møtt frem på Pilsudskiplassen for å minnes president Lech Kaczynski og de 95 andre som ble drept i flystyrten 10. april. Foto: AFP PHOTO/JOE KLAMAR. Vis mer

- Den verste katastrofen i Pakistans historie, sier lederen for det nasjonale katastrofebyrået, general Nadeem Ahmed.

30 000 soldater settes inn i nødhjelpsarbeidet.

Misnøyen med myndighetene er likevel stor. President Asif Ali Zardari velger å gjennomføre en tur til London for å møte David Cameron, mens krisen er på det verste. 14 dager senere ankommer presidenten de katastroferammede områdene.

ÅRETS LEKKASJER: Stod WikiLeaks for. Foto: Richard Drew/AP Photo.
ÅRETS LEKKASJER: Stod WikiLeaks for. Foto: Richard Drew/AP Photo. Vis mer

Både ofrene og pakistanske myndigheter roper dermed på hjelp. De har ikke ressurser til å håndtere situasjonen.

På samme tid og andre siden av kloden  raser San Jose-gruva i Chile sammen 5. august, og 33 gruvearbeidere blir fanget nede i gruvegangene, drøye 600 meter under jordskorpa. Den ekstreme dybden skaper overskrifter verden over, og troen på at det fortsatt finnes liv så langt der nede er minimal.

Så - etter 14 dagers stillstand - kommer den første mirakuløse beskjeden svevende på en papirlapp fra undergrunnen, festet til et bor: - Vi er alle i live. Redningsaksjonen kan begynne. Det er bare det at det fortsatt er 630 meter ned til livet.

UT PÅ KAUSJON: WikiLeaks grunnlegger Julian Assange hilser pressen idet han slipper ut på kausjon fra Londons High Court, 16. desember. Foto: Stefan Wermuth/REUTERS.
UT PÅ KAUSJON: WikiLeaks grunnlegger Julian Assange hilser pressen idet han slipper ut på kausjon fra Londons High Court, 16. desember. Foto: Stefan Wermuth/REUTERS. Vis mer

Men så skjer det. Etter sju ukers intenst arbeid fra chilensk redningsmannskaps side, står de banebrytende «redningskapslene» klare som skal frakte de 33 gruvearbeiderne gjennom en 60-70 centimeter bred sjakt, 630 meter gjennom fast grunn.

Som hele medieverden fulgte Dagbladet opp sirkuset med å caste redningsaksjonen live, og ekstasen kulminerte da selveste sjefen «Don Lucho» som sistemann stod på trygg grunn 14. oktober, 2010.

Den spektakulære redningsaksjonen varte i 22 timer, og for hver gruvearbeider som ble hentet opp, eksploderte den oppmøtte folkemengden av pårørende og andre stolte chilenere i ellevill jubel.

SEIERHERRENE: Statsminister Cameron (t.h.) og visestatsminister Clegg. Foto:Carl De Souza/AFP PHOTO.
SEIERHERRENE: Statsminister Cameron (t.h.) og visestatsminister Clegg. Foto:Carl De Souza/AFP PHOTO. Vis mer

69 dager på drøye 600 meters dyp, innestengt i en bekmørk og 30 grader varm gruvegang, etterlot sine spor. Eldstemann, «Super-Mario» Mario Supelveda, kom opp igjen med kronisk lungesykdom - men også en mirakuløs og inntektsgivende historie å fortelle.

XIAOBO, XIAOBO! Årets Nobels fredspris går til den kinesiske menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo. Det annonserer Nobelkomiteen 8. oktober.

Kina fordømmer tildelingen, og kinesisk UD mener nobelkomiteen gjennom den «gjør det kinesiske folket ulykkelig», at tildelingen må unnskyldes av Norge, at den vil «skade forholdet mellom Kina og Norge», og at komiteen «gjør ære på kriminell» - nettopp fordi Xiabo sitter i fengsel, dømt etter kinesisk lov.

Det var to dager før det Xiaobo-undertegnede menneskerettighetsoppropet «Charta 08» ble offentliggjort 10. desember 2008 at Xiaobo ble arrestert av kinesisk politi. Et drøyt år etterpå, 25. desember 2009, ble han dømt til 11 års fengsel for forsøk på å styrte den kinesiske staten - ikke for bruk av frie ytringer i seg selv, som er en grunnlovsfestet rett (§ 35) i Kina. 

BORDING PÅ VEI TIL GAZA: Isralske soldater på ordre. Foto: Cihan/EPA.
BORDING PÅ VEI TIL GAZA: Isralske soldater på ordre. Foto: Cihan/EPA. Vis mer

Når det nærmer seg prisutdelingen, stormer det både i Kina, verden og i Oslo. Noen dager ut i november oppfordrer Kina Europas regjeringer til å boikotte seremonien 10. desember.

Kinesiske dissidenter blir angivelig truet til taushet, og på dagen for seremonien blir hjemmet til Xiaobos kone, Liu Xia, omringet av to meter høye gjerder, og radio- og TV-sendinger derfra blir blokkert. Dagbladet blir fortalt at området rundt Xias hjem nå betraktes som en militærsone

Få dager før annonserer 19 av de 65 inviterte landene at de faktisk boikotter seremonien, blant dem - i tillegg til Kina - er Russland, Iran, Cuba, Venezuela, Afghanistan og Pakistan.

VUVUZELA HOS MANDELA:Årets fotball VM i Mandelas Sør-Afrika vil bli husket for sine vuvuzelaer - ikke bare på godt. Foto: Rajesh/AFP PHOTO.
VUVUZELA HOS MANDELA:Årets fotball VM i Mandelas Sør-Afrika vil bli husket for sine vuvuzelaer - ikke bare på godt. Foto: Rajesh/AFP PHOTO. Vis mer

Så er det klart for seremoni - en seremoni som først også fra Nobelkomiteens hold ble avlyst, før det ble avgjort at den skulle holdes, og dét med en tom stol der den fengslede Xiaobo skulle ha sittet.

- Den tomme stolen er et enormt sterkt budskap om hvordan menneskerettighetssituasjonen er i Kina, sier Nobeinsituttets leder, Geir Lundestad, under utdelingsseremonien.

VALGKRIG Første tirsdagen etter den første mandagen i november er det på tradisjonelt vis valg i USA,  denne gangen til den lovgivende forsamlingen, Kongressen.

Etter at president Obama og hans parti vant en brakseier i 2008, har Demokratene hatt kontroll både over Representantenes hus og Senatet. Men siden den gang har også finanskrisen gått over i en økonomisk krise i USA.

ÅRETS COME-BACK: Argentinas Diego Maradona - den gangen verdensmester i fotball, Spania 1982; i Sør-Afrika trener og gud av samme lag.
ÅRETS COME-BACK: Argentinas Diego Maradona - den gangen verdensmester i fotball, Spania 1982; i Sør-Afrika trener og gud av samme lag. Vis mer

I et valg som blir betegnet som en demonstrasjon mot Obamas håndtering av situasjonen, gir velgerne Kongressen tilbake til Republikanerne tirsdag 2. november.

Selv om Demokratene knapt beholder flertallet i Senatet, overtar The Grand Old Party de fleste av setene i Representantenes hus.

Det er duket for høypolitisk krig.

ANSPENT: Sør-Koreanske aktivister brenner bilder av Nord-Koreas leder Kim Jong-Il og hans sønn Kim Jong-Un under en demonstrasjon. Foto:  EPA/JEON HEON-KYUN
ANSPENT: Sør-Koreanske aktivister brenner bilder av Nord-Koreas leder Kim Jong-Il og hans sønn Kim Jong-Un under en demonstrasjon. Foto: EPA/JEON HEON-KYUN Vis mer

I en kamp for å «republikanisere» - først og fremst kutte i statlig pengebruk - kjemper Republikanerne med Palin og klør for å stoppe finansieringen av den allerede vedtatte helsereformen, «Obama-care». Høyt på krigslista står også Obamas initiativ til skattereform og og immigrasjonsreform, som i skrivende stund er er til behandling i Kongressen.

TO BE CONTINUED I MIDTØSTEN Imens går krigen i Afghanistan inn i sitt tiende år, mens krigen i Irak etter sitt sjuende offisielt blir avsluttet.

Urolighetene i Irak er riktignok langt fra over. Men 2010 er året da fokuset for alvor rettes mot Afghanistan.

USA og NATO mister flere soldater i Afghanistan enn noe annet år siden invasjonen i 2001, og Taliban og andre opprørsgrupper er på frammarsj.

 KLAMRER SEG FAST I PAKISTAN : Ofrene etter sommerens flom. Foto: REUTERS/SANPIX.
KLAMRER SEG FAST I PAKISTAN : Ofrene etter sommerens flom. Foto: REUTERS/SANPIX. Vis mer

- USA bør revurdere ambisjonsnivået i Afghanistan, sier den Obama-oppnevnte ekspertarbeidsgruppen i sin foreløpige rapport på strategien i Afghanistan.

- Det er umulig å vinne en krig i Afganistan, sier fredsprisvinner og tidligere leder av Sovjetunionen, Mikhail Gorbatsjov, som derfor mener Obama gjør klokt i å trekke styrkene ut så fort som mulig.

For selv om både utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Robert Gates forsøker å tone ned den satte datoen for tilbaketrekning, gjør Obama det klart at USA vil begynne den militære tilbaketrekningen fra Afghanistan i juli 2011 - i takt med at ansvaret for sikkerheten «gradvis kan overlates til afghanerne selv».

GRUVEDRAMAET: Hele verden fulgte med på gruvedramaet i Chile hvor 33 gruvearbeidere var fanget under jorda. Foto: AFP PHOTO / OFICCIAL TV MINISTERY MINE
GRUVEDRAMAET: Hele verden fulgte med på gruvedramaet i Chile hvor 33 gruvearbeidere var fanget under jorda. Foto: AFP PHOTO / OFICCIAL TV MINISTERY MINE Vis mer

Vår forsvarsminister, Grete Faremo, følger opp de tilbakeholdende stemmene og sier at Norge vil hente styrkene sine hjem fra Afghanistan i 2014.

NORGE I KRIG Inntil videre forblir derfor Norge - som de allierte - i krig, enten man benekter ordlyden eller ikke.

For 2010 ble året da bevisene på nettopp dét ble framlagt på det altfor brutale viset.

Allerede 25 dager inn i det nye året, 25. januar, 2010: Claes Joachim Olsson (22) blir drept når kjøretøyet han sitter i kjører på en veibombe i Ghowrmach-distriktet. Fire dager senere står båren hans på norsk jord.

DISKUTERT PRIS: Den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble årets vinner av Nobels fredspris. Xiaobo sitter fengslet i Kina, og kunne derfor ikke komme til Norge og motta prisen. Foto: REUTERS / Bobby Yip
DISKUTERT PRIS: Den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble årets vinner av Nobels fredspris. Xiaobo sitter fengslet i Kina, og kunne derfor ikke komme til Norge og motta prisen. Foto: REUTERS / Bobby Yip Vis mer

27. juni, 2010: Andreas Eldjarn (21), Simen Tokle (24), Christian Lian (31) og Trond Bolle (41) - fire av «våre beste soldater» - blir alle drept av en bombe i veikanten i al-Mar i Faryab-provinsen. 1. juli hedres de falne under norske flagg på norsk jord av en samlet nasjon.

To måneder senere kommer den danske dokumentaren Armadillo til Norge, og norske soldater i Afghanistan sier de synes det er «bedre å være i kamp enn å knulle».

Med det - etter ni år - dukker plutselig begrepet «krigerkultur» opp i skandinavisk offentlig debatt.

NATURKATASTROFENES INDONESIA Mandag 25. oktober slår naturen atter til på brutalt vis.

EN TOM STOL: Fredsprisvinner Liu Xiaobos stol stod tom under seremonien i Oslo. Foto: AFP PHOTO/ODD ANDERSEN
EN TOM STOL: Fredsprisvinner Liu Xiaobos stol stod tom under seremonien i Oslo. Foto: AFP PHOTO/ODD ANDERSEN Vis mer

Et jordskjelv målt til 7,5 på Richters skala bryter ut utenfor kysten av den indonesiske øygruppen Mentawai, vest for Sumatra, og en kjempebølge på over tre meter slår 600 meter innover land. Kort tid etterpå meldes det om et hundretalls døde - og stadig flere skal det bli.

Dagen etter bryter også Merapi-vulkanen ut - Indonesias flyktigste vulkan - og 19 000 mennesker som bor i et risikoområde på 10 kilometer radius utenfor vulkanens fot blir bedt om å evakuere.

I takt med at dødstallene stadig stiger etter tsunamien, bryter Mount Merapi ut igjen og igjen. Etter det femte og fereløpig siste av de større utblåsningene rapporteres det om 39 døde, over 74 alvorlig skadede og over 70 000 evakuerte.

KONGELIG BRYLLUP: I juni giftet den svenske kronprinsessen Victoria seg med sin Daniel i Stockholm. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
KONGELIG BRYLLUP: I juni giftet den svenske kronprinsessen Victoria seg med sin Daniel i Stockholm. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Nok en gang må Indonesia begrave sine døde i massegraver.

ANSPENT MELLOM NORD- OG SØR-KOREA Etter at «mannen uten ansikt», Kim Jong-un, debuterer i offentligheten, utpekes som arvtaker etter sin far Kim Jong-il, og dermed Nord Koreas nye leder, faller rundt 200 artillerigranater over den Sør-Koreanske øygruppen Yoenpyeong 23. november.

Angrepet tar livet av to sør-koreanske marinesoldater og to sivile - og kommer som et sjokk på lokalbefolkningen. Flere hus ødelegges, og folk flykter fra området. En krangel startes om hvem som skjøt først, og Nord-Korea truer med atomkrig hvis ikke USA trekker seg unna.

Til tross for gjentatte gnisninger de siste årene er dette det nærmeste de to statene har vært krig siden Korea-krigen, og første gang sivile drepes i militært angrep på den koreanske halvøya siden krigen ble avsluttet i 1953.

EKSPLODERTE: Oljeplattformen The Deepwater Horizon i Mexicogulfen eksploderte. Foto: EPA/US COAST GUARD HANDOUT
EKSPLODERTE: Oljeplattformen The Deepwater Horizon i Mexicogulfen eksploderte. Foto: EPA/US COAST GUARD HANDOUT Vis mer

I den forbindelse går også den potensielle amerikanske, republikanske presidentkandidaten for 2012, Sarah Palin, offensivt ut og uttaler seg på riksdekkende amerikansk eter i «Glenn Beck's radioshow». Hennes uheldige forveksling av Nord-Korea som USAs allierte blåses opp i mediene verden rundt, noe som fører til kritikk av medienes dekning av den fremmadstormende Republikaneren.

TERROR PÅ SKANDINAVISK JORD Det nærmer seg jul, og lørdag 11. desember skjer det som aldri skulle skje: For første gang lykkes en selvmordsbomber i å sprenge selg selv og en bil i lufta på skandinavisk jord - nærmere bestemt i Drottninggatan i Stockholm sentrum, Sverige.

• Se Stockholm-bomberens siste minutter her.

Bomberen, Taimour Abdulwahab (28), lyktes imidlertid ikke å ta med seg andre enn seg selv inn i døden, og attentatet betegnes derfor som et mislykket terrorangrep.

OG KONGELIG FORLOVELSE: Britene jublet da prins William forlovet seg med Kate. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth
OG KONGELIG FORLOVELSE: Britene jublet da prins William forlovet seg med Kate. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth Vis mer

Om den svenske statsborgeren Abdulawahab kan tilknyttes et større terrornettverk, er ved årets slutt fortsatt under etterforskning. På nettet støttet Abdulawahab riktignok al-Qaida, verdens mest kjente terrornettverk, åpenlyst, og det svenske sikkerhetspolitiet Säpo sier de kan ha funnet koblingen hans til nettverket på Facebook.

Imens går den eller de av Abdulawahabs eventuelle medhjelpere fri som Säpo tror de kan høre på lydopptaket Abdulawahab sendte Säpo og nyhetsbyrået TT i en e-post kort tid før han sprengte seg selv i lufta.

Ved årets slutt ser vi dermed inn i en usikker, men overvåket framtid - og tilbake på 12 måneder preget av katastrofer og skandaler, men også sportsrus og mirakler.

SELVMORDSBOMBER I STOCKHOLM: Lørdag 11. desember sprenger en selvmordsbomber seg selv og en bil i lufta i Stockholm. Foto: REUTERS/Fredrik Persson/Scanpix
SELVMORDSBOMBER I STOCKHOLM: Lørdag 11. desember sprenger en selvmordsbomber seg selv og en bil i lufta i Stockholm. Foto: REUTERS/Fredrik Persson/Scanpix Vis mer

Ha et godt nytt år!