Året det var så bratt

År 2000 ble et år med de høye topper og dype daler. Totalindeksen falt kun med 1,7 prosent, men den relativt beskjedne nedgangen skjuler et betydelig antall børsfiaskoer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble et blodig år for de fleste av verdens børser. Nasdaq opplevde for eksempel det verste året i den teknologitunge indeksens historie.

Fisk

Men bevares det var også suksesser i året som alle hadde store forventninger til:

År 2000 var året da laks for alvor kom på moten. Fra nyttår frem til midten av august gikk det rett til værs med oppdrettsselskapet Pan Fish.

Tidlig i høst gikk Pan Fish inn i en korreksjonsfase etter hvert som det gikk opp for investorene at selv ikke laksepriser vokser inn i himmelen. Mot slutten av året kom imidlertid både lakseprisen og dermed Pan Fish-kursen tilbake igjen.

Året under ett ble formidabelt. Når vi luker ut smårask og skjeler til markedsverdi og likviditet utroper vil Pan Fish til aksjevinneren i år 2000.

Kursen steg med 233 prosent!

En skulle tro at denne utviklingen også tjente børsens andre oppdrettselskap - Fjord Seafood. Selskapet kom imidlertid for sent med på festen og kursen har falt markert siden børsnotering i midten av september.

Tomra

Tomra har også vært gjennom et formidabelt børsår. Kursen har steget gjennom hele året, men kursen fikk virkelig farten opp da det i høst ble klart at det går mot et politisk vedtak om pant på engangsemballasje i Tyskland. Meldingen om at Tomra vil satse på det brasilianske markedet ga Tomra-kursen ytterligere et løft kort tid etter.

Ved årsslutt er det stor spenning knyttet til om Tomra kan klare den formidable veksten som ligger innbakt i dagens kurs. På årets siste handledag var det også en del som tok gevinst. Men et kursfall på hele 9,5 prosent ned til 171 kroner ved årsslutt kan likevel ikke overskygge det faktum at Tomra har steget med hele 152 prosent i år 2000.

Eltek

Selv om investorer som kom inn i høst har vanskelig for å tro det, er Eltek også blant det store vinnerne. Eltek steg så å si sammenhengende fra begynnelsen av året frem til begynnelsen av september. Bakgrunnen var den kraftige veksten i markedet for strømforsyningssystemer i telekomindustrien.

I september kjøpte Eltek Power Conversion Products (PCP) og har etter kjøpet en solid tilstedeværelse i mesteparten av verden.

Kursutviklingen i Eltek har som følge av en høy eksponering mot telekomsektoren vært et speilbilde av kursutviklingen i denne sektoren. I store deler av året var telekom noe av det hotteste man kunne investere i. Mot slutten av året skydde imidlertid investorene denne sektoren som pesten. Fra begynnelsen av november til siste handle dag i år 2000 ble Eltek nesten halvert i verdi. Likevel kan Eltek for året under ett vise til en oppgang på solide 222 prosent!

Telenor

At segmentet for telekomaksjer er vanskelig fikk Telenor merke for alvor. Det som skulle bli årets desidert største børsbegivenhet ble likevel ikke det helt store.

Spenningen rundt børsnoteringen av Telenor var til å ta og føle på helt frem til tegningskursen ble fastsatt bare noen få timer før børsåpning mandag 4. desember. Tegningskursen ble satt til 42 kroner, men kursen har ikke vært i nærheten av dette nivået siden noteringstidspunktet. Ved inngangen til 2001 blir Telenor omsatt til kurs 38,40 kroner, eller nærmere 9 prosent under tegningskursen. Da har vi ikke tatt hensyn til rabatten for de private investorene og eventuelle bonusaksjer fra slutten av neste år.

Det er mange kandidater til tittelen 'Årets taper'. Én ting er at det finnes flere mindre IT-selskaper som har mistet opp mot 90 prosent av sin verdi i løpet av året. Et langt mer alvorlig forhold er at et stort selskap som cruise-selskapet RCL har falt med 35 prosent i år.

Lenge så det ut til at det skulle bli verre enn dette, men en hyggelig opptur mot slutten av året korrigerte bildet noe. Fra årstoppen utgjør likevel kursfallet nesten 50 prosent.

RCL slutter år 2000 på kurs 234 kroner.

Orkla fikk en etterlengtet opptur. Et stadig større press mot Orkla-ledelsen og en sammenslåing av aksjeklassene banet vei for nye eiere. I april begynte investoren Christen Sveaas å kjøpe seg opp til å bli en av de store aksjonærene. I første omgang kvalifiserte ikke dette alene til en plass i Orkla-styret, noe som konsernsjef Jens P. Heyerdahl på sedvanlig vis klarte å forhindre.

Bedriftsforsamlingen høstet kraftig kritikk for å låne øre til Jens P. I løpet av sommeren ble imidlertid presset fra eierne såpass stort at Sveaas til slutt ble valgt inn i Orkla-styret.

Åge Korsvold ble valgt til styreformann og han ble satt til å granske Jens P. Heyerdahls befatning med en mye omtalt aksjetransaksjon, der svenske Skandia sto som selger og Kjell Inge Røkke trolig sto som kjøper. Korsvold fikk imidlertid ikke tid til å sette i gang med granskningen før han selv ble vippet ut av sjefstolen i Storebrand som følge av noen tvilsomme opsjoner.

Korsvold ble kort tid etter presset til også å fratre stillingen som formann i Orkla-styret.

Før året var omme ble det også klart at den eneveldige Orkla-sjefen Jens Paludan Heyerdahl d.y. gir seg som toppsjef i Orkla-konsernet, og til sommeren tar kronprinsen Finn Jebsen over.

Taperne

År 2000 er full av tapere, selv om det ikke akkurat så slik ut i begynnelsen av året. Grovt sett kan vi si at mer eller mindre samtlige selskaper i TMT-sektoren (Teknologi, Media, Telekom) fikk det vanskelig. IT-indeksen falt med 32 prosent fra årsskiftet 1999/2000 og med 50 prosent fra toppen.

Blant det mer tradisjonelle selskapene nevner vi Braathens og Gresvig - to selskaper som har et navn innen henholdsvis reiseliv og sport- og fritidsutstyr. Braathens taper så det suser på driften og eier i dag ikke et eneste fly. Selskapet sliter med etterdønningene etter overetableringen som følge av Olav Nils Sundes Color Air-eventyr, høye drivstoffkostnader og drepende høye avgifter. Det ærverdige familieselskapet er ved utgangen av år 2000 verdt kun 483 millioner kroner.

Gresvig sliter med også med overetablering. Per i dag er det altfor mange sportforretninger i forhold til etterspørselen og marginen er syltynn. Gresvig sliter med for høye kostnader, og når redningsengelen, finske Kesko, nå har mistet interessen. Dermed har kursen blitt presset ytterligere og Gresvig sluttet året på kurs 29 kroner, noe som verdsetter handelskjeden til skarve 221 millioner kroner.

De store og kraftige kursbevegelsene i år 2000 er i seg selv en påminner om hvor fort tingene forandrer seg. Når det gjelder trender er det vel nok å nevne at året ble innledet av nesegrus tro på 'den nye økonomien', mens året for den samme sektoren endte med nesa i grusen.

Før nyttårsrakettene fyker til værs er den viktigste lærdommen hvor fort og kraftig verden forandrer seg. Avstanden mellom frykt og grådighet har aldri vært mindre.

Artikkelen er skrevet av Finanskanalen.no