Årets første norske jordbær er her

Bøndene tror på en bra bærsesong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke helt uventet er det jordbærdyrkerne i Rogaland som kan skryte av å levere årets første norske jordbær. Sesongen vil bli bra, tror bøndene.

Hos jordbærdyrker Geir Joa på Sola begynte plukkingen allerede 16. mai, og har de siste dagene tilbudt røde fristelser på Jordbærtorget på Sola.

Mandag denne uka begynte han å sende jordbær til butikker lenger unna.

- Jeg er optimist. Dette kan bli en god sesong, sier Joa til Nationen.

En normal bærsesong varer i 9-10 uker. I år er det ventet at den blir 12 uker.

Også i Lier er det funnet røde jordbær.

Simen Myhrene i Sylling fant det første røde bæret 14. mai. Hos ham begynner plukkingen denne uka.

- Vinteren var bra og feltene ser bra ut. Det blir i alle fall et normalår. Men det kan jo komme en regnværsperiode som kan ødelegge mye, sier Myhrene.

TROR PÅ EN BRA SESONG: En relativt mild vinter fører til en god jordbærsommer, ifølge bærbøndene. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
TROR PÅ EN BRA SESONG: En relativt mild vinter fører til en god jordbærsommer, ifølge bærbøndene. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

Han legger til at plantene har hatt en bra overvintring, og at det derfor ligger an til mye bær. Men mye bær er ikke bare bra for bonden.

- Markedet er begrenset og volumet kan bli for stort. Mye bær gir lavere priser, sier Myhrene.

I fjor var den totale norske jordbærproduksjonen på 10 000-12 000 tonn. 4 000-5 000 tonn gikk til engrossalg, 800-900 tonn til syltetøyproduksjon, og 5 000-6 000 tonn til direktesalg fra gårder og utsalg.

(NTB)

Årets første norske jordbær er her