<strong>LAG ET NYTT INTERNASJONALT KLIMA:</strong> - Han har lagt et nytt internasjonalt klima, diplomati har fått en ny status i verden og en ny kontruktiv rolle i de utfordringene verden nå møter. Han har gitt sitt folk et håp om en bedre fremtid, sier Thorbjørn Jagland.
LAG ET NYTT INTERNASJONALT KLIMA: - Han har lagt et nytt internasjonalt klima, diplomati har fått en ny status i verden og en ny kontruktiv rolle i de utfordringene verden nå møter. Han har gitt sitt folk et håp om en bedre fremtid, sier Thorbjørn Jagland. Vis mer

Årets fredspris går til Obama

- Tent et håp om en bedre verden, sier Thorbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Barack Obama har tent et håp om en bedre verden, sa lederen av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, da han offentliggjorde Fredspris-avgjørelsen kl 11.00.

Barack Obama får prisen i Oslo 10. desember. Han får prisen for å ha styrket det internasjonale diplomatiet og samarbeidet mellom mennesker på tvers av grensene.

- Takket være Obamas initiativ spiller USA nå en mer konstruktiv rolle enn tidligere, sier Jagland. Obama har sørget for at verden retter øynene mot verdens konflikter, sa Jagland.

Nytt klima
- Obama har skap et nytt internasjonalt klima, diplomati har fått en ny status i verden og en ny kontruktiv rolle i de utfordringene verden nå møter. Han har gitt sitt folk et håp om en bedre fremtid, sa Jagland. Komiteen støtter Obamas apell om at vi alle må ta ansvar for de globale utfordringene.

- Han har oppfylt det som står i Alfred Nobels testamente. Han er den som det siste året har gjort mest for internasjonal forbrødring og samarbeid, sier Jagland.

Han aviser at dette er en populistisk tildeling:

<strong>BEGRUNNELSE:</strong> «Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2009 skal tildeles president Barack Obama for hans ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid». Foto: SCANPIX
BEGRUNNELSE: «Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2009 skal tildeles president Barack Obama for hans ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid». Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er bare å se på verden det siste året, sa Jagland.

Komiteens begrunnelse:
Slik begrunner Nobelkomiteen tildelingen:

«Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2009 skal tildeles president Barack Obama for hans ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid.

Komiteen har lagt spesiell vekt på Obamas visjon om og arbeid for en verden uten atomvåpen. Obama har som president skapt et nytt klima i internasjonal politikk.

Multilateralt diplomati står igjen sentralt, med vekt på den rolle FN og andre internasjonale institusjoner kan spille. Dialog og forhandlinger foretrekkes som virkemiddel for å løse selv de vanskeligste internasjonale konflikter.

Visjonen om en verden uten atomvåpen har på en kraftfull måte revitalisert forhandlinger om nedrustning og rustningskontroll.

Fredsprisvinnere de siste 15 år

2008  Martti Ahtisaari
2007
 Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) og Albert Arnold (Al) Gore Jr.
2006
 Muhammad Yunus og Grameen Bank
2005
 International Atomic Energy Agency (IAEA) og Mohamed ElBaradei
2004
 Wangari Maathai
2003
 Shirin Ebadi
2002
 Jimmy Carter
2001 

De forente nasjoner (FN) og Kofi Annan
2000
Kim Dae Jung
1999
Leger uten grenser (Médecins Sans Frontières)
1998
John Hume og David Trimble
1997
International Campaign to Ban Landmines (ICBL) og Jody Williams
1996
Carlos Filipe Ximenes Belo og José Ramos-Horta
1995
Joseph Rotblat og Pugwash Conferences on Science og World Affairs
1994
Yasser Arafat, Shimon Peres og Yitzhak Rabin

Gjennom Obamas initiativ spiller USA nå en mer konstruktiv rolle i å møte de store klimautfordringene verden står overfor. Demokrati og menneskerettigheter skal styrkes.

Det er sjelden at en person i den grad som Obama har fanget verdens oppmerksomhet og tent et håp blant verdens folk om en bedre framtid.

Hans diplomati er basert på forestillingen om at de som skal lede verden, må gjøre det på grunnlag av verdier og holdninger som deles av størstedelen av jordens befolkning.

Gjennom 108 år har Den Norske Nobelkomite prøvd å stimulere nettopp den internasjonale politikk og de holdninger som Obama nå er den ledende talsmann for i verden. Komiteen vil slutte seg til Obamas appell om at «Now is the time for all of us to take our share of responsibility for a global response to global challenges.»

- Dristig valg

Statsminister Jens Stoltenberg mener valget av Obama var et dristig valg.

- Det er spennende og framsynt å velge en person som står midt oppi det. Jeg ønsker å gratulere Obama i dag, sier han.
Statsministeren mener det var et overraskende valg.

- Han er med på å virkeliggjøre visjoner om fred gjennom dialog og ikke krig. Dessuten kjemper han for atomnedrustning i verden og for en klimavtale for framtida, sier Stoltenberg.

Nobelkomiteen

Komiteens medlemmer velges av Stortinget for seks år med mulighet for gjenvalg.

Hvert tredje år er henholdsvis to og tre medlemmer på valg.

Plassene fordeles i henhold til Stortingets sammensetning. Nobelkomiteens medlemmer i dag er:

- Thorbjørn Jagland (født 1950). Komiteens leder. Ny av året. Representerer Ap.

- Kaci Kullmann Five (1951). Komiteens nestleder. Medlem av komiteen fra 2003. Representerer Høyre.

- Sissel Marie Rønbeck (1950). Medlem av komiteen fra 1994. Representerer Ap.

- Inger-Marie Ytterhorn (1941). Medlem av komiteen fra 2000. Representerer Frp.

- Ågot Valle (1945). Ny av året. Representerer SV.

(©NTB)

Fabian Stang håper Obama kommer til Oslo på 17. mai.

- Det er en dag han vil huske i fredsskapning, en dag for demokratiet, sier Stang til NRK. Komiteen fikk til sammen 205 forslag. Det er rekord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer