Årets julegave kan gi kreft

Årets julegave for småbarn, Teletubbies-dokkene, kan være kreftframkallende. De inneholder kjemikalier, kalt ftalater, som kan gi leverskader, leverkreft og hormonforstyrrelser. Myndighetene vurderer å forby stoffene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KREFTFARE: Denne dokka kan være en kreftfare for barnet ditt.

Greenpeace Norden krever at de populære dokkene blir fjernet fra butikkhyllene straks.

De omstridte ftalatene, som finnes i blant annet Teletubbies-dokkene, myker opp PVC-plasten i lekene. Til nå har Danmark, Sverige og Østerrike besluttet å forby disse helsefarlige stoffene i leker og produkter som kan puttes i munnen, og der lekesakene og produktene er ment for barn under tre år.

- Kampanjen ukjent

BRIO-direktør Torfinn Titlestad sitter med lisensen for Teletubbies-produktene i hele det skandinaviske markedet.

- Greenpeace-kampanjen er ukjent for meg, men det er selvsagt ikke diskusjonen rundt ftalater. Vi har et regelverk som vi forholder oss til, men jeg vil mandag morgen ta kontakt med vår sikkerhetssjef i Sverige for å diskutere hvordan vi best kan håndtere denne saken, sier administerende direktør i BRIO, Torfinn Titlestad.

Daglig leder Frode Hansen i Edwis Leker er klar:

- Inntil situasjon er klarlagt, vil vi fjerne Teletubbies fra hyllene våre, sier han til Dagbladet.

Han understreker at i Edwis-butikkene finnes bare noen få Teletubbies-produkter, fordi de ikke har hatt helt troen på at de rare romfigurene ville slå an i Norge.

- Jeg er kjent med at ftalater er omdiskutert, og jeg vet at leketøysgigantene Mattel, som produserer blant annet Barbie-dokkene, og Lego har besluttet å kutte ut disse stoffene i sine produkter, sier Hansen.

Professor Erik Dybing ved avdeling for miljømedisin i Statens institutt for folkehelse skal i morgen lede et EU-møte om bruken av ftalater.

- Det er all grunn for foreldre til å være påpasselig med hva de kjøper til barna sine. Mange av plastlekene som produseres i asiatiske land, gjennomgår ikke nødvendigvis de kvalitetskontrollene som er ønskelige, advarer professor Erik Dybing.
Han leder en EU-kommisjon som er nedsatt for å se på nettopp helsefaren ved disse stoffene.

- Jeg har tro på at EU-landene kan enes om å innføre en maksimumgrense for hva disse plastlekene kan frigi av ftalater. At tre land allerede har innført forbud, tror jeg skyldes vel så mye politiske som helsemessige årsaker, sier miljømedisin-professoren.

Gjennom spyttet

Det er gjennom spyttet fagfolkene er bekymret for at barna skal få i seg store mengder av disse helsefarlige stoffene.

- Teletubbies er ikke årets julepresang. Kjøp heller leker som ikke inneholder giftstoffer. Er du i tvil, spør i butikken sier Gunnar Lind, prosjektleder i Greenpeace Norden.