GLADE VINNERE:  Vinnere av Dagbladets julehuskonkurranse er Helga Kobbeltvedt og Kjell Lyngbø med sitt pepperkakehus på Os. Her er paret sammen med hunden Roy. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
GLADE VINNERE: Vinnere av Dagbladets julehuskonkurranse er Helga Kobbeltvedt og Kjell Lyngbø med sitt pepperkakehus på Os. Her er paret sammen med hunden Roy. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

Årets julehus er kåret

Helga Kobbeltvedt (60) og Kjell Lyngbø (60) julehus ligner «et ekte pepperkakehus». I Dagbladets konkurranse vant de førsteplass og 5000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbaldet): I desember har Dagbladet bedt sine julehuslesere om å sende inn bilder av sitt lysende julehus. Hvordan titusner av røde, grønne og hvite lys har funnet veien til de mange julehushjem har blitt presentert i avisa.

 - Nei, så kjekt, he-he, det høres helt fantastisk ut, virkelig fantastisk. Det gjorde godt, sier Helga Kobbeltvedt.

I ENDEN AV VEI:  Pepperkakehuset ligger i enden av en vei i Os, og i desember har sambygdninger kommet til fots og med bil for å se på julehuset. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
I ENDEN AV VEI: Pepperkakehuset ligger i enden av en vei i Os, og i desember har sambygdninger kommet til fots og med bil for å se på julehuset. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Hun og Kjell Lyngbø (60) i Os kommune i Hordaland vant tittelen «Årets julehus» og en sjekk på 5000 kroner.

- Belønningen vi får for å pynte er å se gleden vi får tilbake - fra barn, barnebarn og bygda. Å vinne var veldig, veldig hyggelig, det var det beste presenten jeg noen gang kunne få, sier Kjell Lyngbø videre da han får høre nyheten.

«Pepperkakehus» Parets julehus ligger i enden av en lang, bratt bakke, forbi bjørkealléen ungene i Os kommune kaller «den grønne tunnelen» om sommeren.  Allerede på 50-tallet begynte sambygdningene å kalle det røde huset, med de dukkeaktige grønne og gule listene, «pepperkakehuset», på grunn av det lange taket og de korte veggene.

MYE LYS:  Paret må hvert år velge bort pynt for at huset ikke blir overpyntet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
MYE LYS: Paret må hvert år velge bort pynt for at huset ikke blir overpyntet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

De siste 15 årene har paret forvandlet huset til en ekte julehus i desember.

- Dette huset er ideelt som pepperkakehus på grunn av fasongen. Hvis vi hadde pynta et nyere hus ville det ikke blitt like fint, sier Lyngbø.

Håpte på førsteplass Pynten i Os henter oppe fra 1. desember til 13. dag etter jul. I år brukte paret hele to uker på å sette opp lysene.

- Jeg  var litt i tvil om det amerikanske huset ved Mjøsa skulle vinne, men jeg håpte jo på at vi skulle gjøre det. Hver morgen har jeg spurt Kjell om han har vært inne på nettet og sjekket om det har kommet ut nye hus. Nei, dette var veldig kjekt å høre, sier Kobbeltvedt.

- Skal jeg være helt ærlig så synes jeg selvfølgelig at vårt hus har vært det fineste. Men jeg ble overrasket fordi alt kan skje, sier Lyngbø.

Pyntetriks Han avslører at hemmeligheten bak lyspyntingen er å ikke la seg friste av å henge opp alt for mye slik at huset ligner mer på «et tivoli».

GOD JUL:  Er oppfordringen til alle fra Os. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
GOD JUL: Er oppfordringen til alle fra Os. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Vi har vært veldig opptatt av at det ikke skal se rotete ut, men gjennomført på en ålreit måte. Vi har så mye lys liggende, og kunne kledd to hus med julepynt.

De to forteller at det har vært stor trafikk av tilreisende som vil ha et glimt av «pepperkakehuset» i år. I fjor måtte paret avlyse julehuspyntingen, og var uten lys ute i hele desember. Det skapte sterke reaksjoner i bygda.

NISSEFAR:  Nissen og to reinsdyr er plassert på veggen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
NISSEFAR: Nissen og to reinsdyr er plassert på veggen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Vi er begge to uføretrygda, og jeg har hatt seks hjerteinnfarkt, og derfor hadde vi ikke noe julehus i fjor. Vi fikk så mange dårlige tilbakemeldinger, unger og folk var skuffet. Så i år tok vi oss sammen begge to, og brukte god tid.  Å vinne er storarta, vi må jo ta strømregninga når den kommer i januar. Det har vel gått med oppmot 5000 kroner til alt hvert år, rett fra trygden. Men det er verdt det når du ser gleden vi får tilbake.

Heder og audisystem På andreplass i kåringen kommer julehuset til Tore Olav Karlsen og Bjørg Andresen, langs E18 i Ås kommune.

- Det var artig, utbryter Karlsen da Dagbladet forteller om andreplassen.

LYSHUSET I OS: Slik ser huset ut i snø. Foto: Jan Petter Svendal / NyttiOs.com
LYSHUSET I OS: Slik ser huset ut i snø. Foto: Jan Petter Svendal / NyttiOs.com Vis mer

Han forteller at han var med i en lignende kåring i fjor, og at han da kom på tredjeplass. Paret har plassert 28 000 lys med julegleden.

- Det er moro når man får litt igjen for dette, sier Karlsen.

ETT ÅRS PAUSE:  Dårlig helse førte til at paret i Os droppa å pynte huset i fjor, noe som førte til skuffede Osinger, ifølge paret. I år er de imidlertid tilbake for fullt. Foto: Jan Petter Svendal / NyttiOs.com
ETT ÅRS PAUSE: Dårlig helse førte til at paret i Os droppa å pynte huset i fjor, noe som førte til skuffede Osinger, ifølge paret. I år er de imidlertid tilbake for fullt. Foto: Jan Petter Svendal / NyttiOs.com Vis mer

For andreplassen får han heder og ære - og et bærbart audiosystem til en verdi av 1700 kroner.

Vinnere av Dagbladets julehus konkurranse er Helga Kobbeltvedt og Kjell Lyngbø og hunden deres Roy. De bor i Lekvenveien 104 på Os.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
Vinnere av Dagbladets julehus konkurranse er Helga Kobbeltvedt og Kjell Lyngbø og hunden deres Roy. De bor i Lekvenveien 104 på Os. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
SMÅ DETALJER:  Huset er dekorert, ned i den minste detalj. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
SMÅ DETALJER: Huset er dekorert, ned i den minste detalj. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
SNØMANN:  Uttalige dekorasjoner finnes utenfor huset i Os. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
SNØMANN: Uttalige dekorasjoner finnes utenfor huset i Os. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer