Årets kaptein

Tampa-skipper Arne Rinnan ble i kveld utnevnt til «Årets kaptein» av shippingavisen Lloyds List og Nautisk Institutt i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi gjorde bare det vi måtte, sier kaptein Arne Rinnan på Wilhelmsen-skipet «Tampa».

Rinnan har fått utmerkelsen for måten han håndterte situasjonen på da 438 skipbrudne flyktninger ble plukket opp fra havet mellom Indonesia og Australia i august. I en prat med NTB berømmer Rinnan mannskapet om bord på «Tampa».

- Vi hadde et veldig bra mannskap om bord. Uten dem ville det ikke ha gått så bra. De gjorde en virkelig god jobb, sier Rinnan.

Den største belastningen med å ha så mange personer om bord hadde trolig den indiske kokken på «Tampa» som måtte lage mat til rundt 450 mennesker hver dag.

- Folkene fikk tre måltider om dagen, ingen tre retters middag, men skikkelig mat hver dag, blant annet kylling- og nudelsuppe, sier Rinnan som er overrasket over utmerkelsen og alt oppstusset.

- Så vidt jeg vet, er det første gangen denne utmerkelsen blir utdelt, og jeg er jo stolt over å ha fått den, sier Tampa-skipperen, som samtidig fikk prisen «Newsmaker of the year», også den utdelt av Lloyds List.

Rinnan kunne ikke være til stede da utmerkelsene ble utdelt i London onsdag kveld, men det ble vist en video tatt opp om bord på «Tampa» der kaptein Rinnan holdt en liten tale.

- Det er sjømenns plikt å redde folk i fare på sjøen, og dette må alltid være viktigere enn andre hensyn, sa kapteinen på videoopptaket.

Den største belastningen i de ni dagene med flyktningene om bord på «Tampa» var usikkerheten ved å ligge utenfor australsk område og ikke få vite om skipet kunne gå til land med flyktningene. Belastningen på kokken og byssa var en ting, en annen ting var stemningen blant flyktningene.

- Så lenge Christmas Island var synlig, holdt flyktningene seg i ro. Dersom skipet ble beordret å flytte seg vekk slik at vi tapte øya av syne, truet flyktningene med å hoppe over bord, sier Rinnan.

«Tampa» er et skip som er bemannet med 11 nordmenn, resten er utlendinger. En så stor norsk besetning på et skip i utenriks fart er heller en sjeldenhet i dag da utviklingen i internasjonal skipsfart er i ferd med å gjøre norske skipsmannskaper til en «utryddingstruet art».

(NTB-Arnt Folgerø)

PRESSE-YNDLING: Flyktningedramaet ved Christmast Island har fått sin løsning. Kaptein Arne Rinnan poserte villig for norsk og internasjonal presse ombord på containerskipet "TAMPA" i Singapore havn.