Årets kvinne på topp

I dag fikk gründeren bak frisørkjeden Nikita utmerkelsen Årets forretningskvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble den årvisse prisen Årets Forretningskvinne utdelt i noble omgivelser på Hotel Continental i Oslo. Invitasjonen fristet med kvinner, champagne og penger. Og det var det mye av.

Og den dyktigste kvinnen i år er Inger Ellen Nicolaisen (43).

Nikita-eventyret

Nicolaisen er eier og daglig leder av frisørkjeden Nikita. Siden etableringen i 1984 har hun bygget opp en kjede på 60 butikker. De siste to ble faktisk åpnet i dag.

Men det stopper ikke der. Målet er å ha 500 nikitasalonger verden over innen 10-15 år.

- Jeg giftet meg med en frisør, det er forklaringen Nicolaisen har på suksessen hun har opplevd. Hun kaller det et eventyr.

Selv har hun ingen utdanning utover ettårig handelsskole.

- Jeg skulle bli frisør, men jeg fikk en datter når jeg var 15, og fraværsprosenten ble ekstremt høy, forklarer Nicolaisen.

Likevel. Hun startet salong. Den første salongen ble etablert på Tverrlandet i Nordnorge. Den gikk så bra at den måtte utvides. Navnet Nikita har sitt opphav i Elton Johns slager.

Nå er datteren Linda, årsaken til fraværsprosenten, med og leder oppstarten i London. Der har Nikita tre butikker. Og ektemannen er fortsatt med. Han jobber med interiør i butikkene.

Får champagne og nytt nettverk

- I kveld skal vi ut å feire med juryen. Dette er kjempeartig. Jeg har virkelig tro på at denne prisen er viktig og at den kan bety mye for meg, sier den glade vinneren til Dagbladet.no.

Hun får en eksklusiv flaske av Veuve Clicquots mest prestisjefylte vin La Grande Dame på sin fødselsdag så lenge hun lever.

Kanskje enda viktigere: Alle vinnerne knyttes sammen i et internasjonalt nettverk. I år skal de møtes til samvær i Champagne.

- Dette er en prestisjefull pris. Jeg gleder meg til å møte de andre vinnerne, og tror jeg kan ha stor nytte av nettverket, sier Nicolaisen.

Selv har hun nesten bare kvinner i sin stab. Alle de 60 daglige lederne er kvinner, så Nicolaisen kunne godt tenke seg flere menn.

Champagne har hun forøvrig ikke blitt forvent på, så det kan være fødselsdagsgaven vil dekke årsforbruket.

Til minne om verdens første forretningkvinne

Utdelinga er en del av et større internasjonalt arrangement som det prestisjetunge champagnehuset Veuve Clicquot står bak. Oppstarten i 1972 kom forbindelse med husets 200 års jubileum og til minne om Madame Clicquot Ponsardin.

27 år gammel overtok enken champagnehuset etter sin avdøde mann, og hun ble den første i Frankrike som eksporterte sin vin, Napoleonskrigen og andre vanskeligheter til tross. Hun ansees derfor av mange som den første internasjonale forretningskvinne.

Prisen deles ut årlig i over 12 land. Tidligere har blant andre Grete Roede, Anne Carine Tanum, Unni Olav, Anne Øian og Ingrid Wiik fått prisen i Norge.

I juryen satt Kaci Kullmann Five, Astrid Nøklebye Heiberg, Erik Amlie, Sten Magnus, Karl Martin Stang og Terje Wiig. Kristin Clemet delte ut prisen i år.

Les om fjorårets forretningkvinne.

Du kan også lese mer om hvordan du kan bli årets forretningskvinne 2003.

<B>ÅREST FORRETNINGSKVINNE: Gjør det stor innen frisørsalonger, men er ikke frisør selv. Nå er målet hennes å åpne 500 salonger rundt om i verden. I London går de tre første Nikita-salongene utenfor Norge glimrende.