Årets mor

Bladet Mamma har kåret sjømannsprest i Thailand, Hilde Sirnes, til Årets mor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PATTAYA (Dagbladet): Hennes omsorg for mange av dem som ble rammet av tsunamien 2. juledag i fjor ble for like mange et møte med håp og trøst.

-  En veldig hyggelig oppmerksomhet, sier hun.

Det er 1. juledag for nesten ett år siden og på øya Kho Rin, smiler sjømannsprest Hilde Sirnes. Det er ikke daglig kost for en norsk prest å invitere til 1. juledags gudstjeneste og barnedåp for fem barnefamilier på en strand med pulverhvit sand, asurblått vann rundt anklene og palmer som kulisse.

Dagen etter våknet hun opp til et mareritt.

Ufattelig tragedie

Liv ble til død og glede til ufattelig sorg da dødsbølgen skyllet inn over Phuket 2. juledag i fjor. Sjømannsprest Hilde Sirnes tok med seg minstedatteren Filippa på tre og en halv måned og kastet seg inn i arbeidet med å hjelpe og trøste nordmenn som ble rammet av tsunamien. Så fort flyplassen i Phuket åpnet etter å ha ligget under vann, landet Hilde Sirnes og veslejenta. De dro til Phuket Internasjonal Hospital hvor ambassaden etablerte sitt kontor.

Hilde åpnet sitt store hjerte og trøstet alle som trengte noen å snakke med.

Hun ble et symbol på liv og håp i den ufattelige tragedien, hvor 84 ferierende nordmenn brutalt mistet livet. Hennes måte å ta inn over seg andres sorg på, hennes varme vesen, hennes åpenhet og moderlige styrke ble den utstrakte armen mange klamret seg til. Mange fant trøst i å ha vesle Filippa i sine armer.

 GA HÅP:  Sjømannsprest Hilde Sirnes og vesle Filippa ble symbolet for håp for mange som ble rammet av tsunamien 2. juledag i fjor. Foto: Pål Mørk
GA HÅP: Sjømannsprest Hilde Sirnes og vesle Filippa ble symbolet for håp for mange som ble rammet av tsunamien 2. juledag i fjor. Foto: Pål Mørk Vis mer

Har gjort noe

-  Klart tsunamien har gjort noe med meg, som det har gjort med alle som opplevde den. Den første tida etter tragedien var bare trist. Da var det mange tårer, sier Hilde Sirnes.

Vi sitter sammen med henne i sjømannskirkens nyåpnete tilholdssted i Pattaya. Nesten ett år har gått. Både familien og den norske sjømannskirken har flyttet fra Bangkok til Pattaya. Hilde har pendlet mellom pårørendekontoret i Phuket, Bangkok, Norge og Pattaya. Året har vært voldsomt hektisk på mange måter, og hun innrømmer at følelsen av å ha vært en spesiell god mor sitter langt inne.

Vi får servert vafler, hun svarer på noen telefoner og planlegger ettårs-markeringen av tsunamien. Den skal foregå på havet utenfor Pattaya 2. juledag.

På litt avstand

-  Samtalene jeg nå har med pårørende som kommer tilbake til Phuket er stadig mer preget av latter og glede over det de opplevde sammen med sine kjære før de ble borte, sier hun

I går var det 1. advent familiegudstjeneste i kirken, og alle som møtte opp fikk en lapp hvor de skulle skrive hva slags kirke de ønsker seg.

-  Som familie må vi finne vårt liv opp i alt det som har skjedd det siste året. Og det er sannelig ikke lett, sier «Årets mor».

- Jeg har en svært tålmodig og god ektemann, kanskje han heller skulle vært årets pappa. Han er i allef all årets ektemann, sier Hilde Sirnes.