Årets navn 2003

Hvem fortjener tittelen «årets navn 2003»? Det kan du være med på å bestemme. De kommende dagene vil vi presentere kandidatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KÅRINGEN AV ÅRETS NAVN

er en anledning til å oppsummere året. Hvert år er det en rekke mennesker som gjør inntrykk på oss. Som har stått for en enestående prestasjon, som i seg selv representerer en gripende menneskelig skjebne eller som har påvirket historiens gang.

Det går ikke an å oppsummere 2003 uten å tenke på den svært urolige internasjonale situasjonen. Ikke minst har krigen i Irak og den amerikanske okkupasjonen preget nyhetsbildet 24 timer i døgnet det siste året. Dette har gjort inntrykk på menneskene i vårt land også. Vi har stort sett betraktet krigen på avstand i Norge, uten at den har grepet direkte inn i våre liv på noen dramatisk måte. Men de fleste av oss sitter med en følelse av at verden er blitt mer utrygg - og uforutsigbar.

Mens disse storpolitiske og dramatiske begivenhetene tar stor plass i nyhetsbildet, er det viktig for en nyhetsavis som Dagbladet å formidle også de nære historiene og de engasjerende fortellingene. Det er plass til beundring overfor personer som gjennom sin innsats har skilt seg ut i det løpende nyhetsbilde. Mye av det som skjer har naturligvis ikke like stor betydning eller fører til så store konsekvenser som når politikerne eller generalene bestemmer om krigen skal startes eller avsluttes.

I FJOR

ble Katrine Bråtane årets navn i Dagbladet. Leserne ga i tusentall uttrykk for sin beundring for Katrine. Hun ble lam i en stygg ulykke i tenåra. Etter årelang kamp mot forsikringsselskapet avgjorde Høyesterett at hun hadde rett til en erstatning som gjorde det økonomisk mulig for henne å leve et så normalt liv som mulig. For henne dreide det seg om retten til et verdig liv - ikke om millioner av kroner. Katrines kamp gjorde inntrykk. Og den har betydning for andre som kommer i samme situasjon som henne. I 2001 var det «Tampa»-kaptein Arne Rinnan som ble kåret til årets navn. I en meget presset situasjon reddet han livet til flere hundre båtflyktninger som sto i fare for å drukne. På hver sin måte representerer Katrine Bråtane og Arne Rinnan enkeltmennesker som skaper nyheter med et dramatisk og menneskelig bakteppe.

VI ØNSKER

at årets-navn-kåringen for 2003 skal gjenspeile noe av nyhetsåret vi er i ferd med å avslutte. Vi har valgt ut kandidater som har satt dagsorden, gjort en forskjell og fått fram engasjement. De nærmeste dagene vil dere kunne lese om hver og en av kandidatene som er nominert.

Nå håper vi at dere lesere vil være med og velge hvem som skal bli årets navn for 2003 i Dagbladet.

sjefredaktør i Dagbladet

Gi din stemme: