- Årets Nobels fredspris har ingenting med fred å gjøre

Fredsforsker Johan Galtung kaller Liu Xiaobo en ekstremist.

FORDØMMER FREDSPRISEN: det norske stortings nobelkomité har pervertert prisen, og gjort den til en karikatur av vestlig selvgodhet, sier Johan Galtung. 


Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
FORDØMMER FREDSPRISEN: det norske stortings nobelkomité har pervertert prisen, og gjort den til en karikatur av vestlig selvgodhet, sier Johan Galtung. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Årets Nobels fredspris har ingenting med fred å gjøre. Nobelkomiteen misbruker prisen til å erklære støtte til Vesten og USA.

Det sier fredsforsker Johan Galtung til Dagbladet, i forbindelse med dagens tildeling av Nobels fredspris til Liu Xiaobo.

Dagbladet tok i utgangspunket kontakt for å få hans kommentar til professor Bernt Hagtvets frontalangrep på ham i Dagbladet lørdag. Under tittelen «Galtungs moralske striptease» anklages han for å trampe på en forsvarsløs, fengslet menneskerettighetsaktivist.

- Jeg svarer ikke på denne typen angrep fra Norge. Jeg er lei uinteressante intervjuer om min person. Jeg er lei sånne janteangrep, sier Galtung til Dagbladet.
- En kontrarevolusjonær - Men er det akseptabelt å fengsle en mann fordi han har signert et dokument som tar til orde for demokratiske reformer?

- Selvfølgelig er ikke det akseptabelt. Men det er ikke demokratiske reformer dette dreier seg om. Du får lese dokumentene om hva Charter 08 står for. For det står i realiteten for en amerikansk samfunnsordning med et kapitalistisk system. Jeg antar at det er det den kinesiske regjering mener, at dette er kontrarevolusjonært.

Bestevenn med Kina Galtung besøkte Kina i september, og av folk i kommunistpartiets sentralkomité skal han ha blitt omtalt som «en av Kinas fem beste venner». På spørsmål hva han sier til at hans venner torturerer uskyldige, stiller han seg tvilende til dokumentasjonen.

- Altså i hvilken grad det foreligger tortur, vet jeg ikke. Selvfølgelig skulle han (Liu) blitt frigjort med en gang. På den annen side må man forstå at det han står for, går langt ut over demokratiske prinsipper. Liu står for en ren amerikanisering av Kina, sier Galtung, som kaller Liu «ekstrem».

- Jeg har ikke sett bevis for tortur. At han har blitt trakassert er det ingen som helst tvil om, sier han og utdyper:

- Det Kina gjør i dag er en bagatell i forhold til hva Israel gjør med palestinere. Dette er bare blåbær i forhold, sier Galtung, som skal ha oppfordret Kina til å løslate Liu.

Mottok fredspris Kruttrøyken etter Nord-Koreas angrep på Sør-Korea hadde knapt lagt seg, før Galtung denne uka mottok en fredspris i Sør-Korea, nettopp for fredsarbeid rettet mot de to fiendene.

- Det eneste positive som har kommet ut av årets Nobelpris, er at Kina har lansert sin egen fredspris, sier Galtung, som mener Kina fortjener fredsprisen.

På spørsmål om han ville akseptert en fredspris fra Kina, sier han at begrunnelsen avgjør. På spørsmål om han ville akseptert Nobels fredspris, sier Galtung:

- Prisen står nå så lavt etter dette misbruket, at den for meg er en uinteressant pris. Men man skal ikke se bort fra at prisen kan forbedre seg, og gjenreises til Nobels kriterier. Avskaffelse av stående armeer, forståelse mellom nasjoner, fredskonferanser er fortsatt veldig viktig.

- Men det norske stortings nobelkomité har pervertert prisen, og gjort den til en karikatur av vestlig selvgodhet, sier fredsforsker Johan Galtung.