Årets pilegrimsferd til Mekka når høydepunktet

I busser, biler og til fots strømmer 2 millioner muslimske pilegrimer til den årlige feiringen i profeten Muhammeds fotspor fra Mekka til Mena-sletta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pilegrimene skulle tilbringe natten i telt i Mena etter den 10 kilometer lange marsjen fra Mekka, før høydepunktet i hajj-feiringen, som er bestigningen mandag av Arafat-fjellet der Muhammed holdt sin siste preken for 14 århundrer siden.

Pilegrimsferden, som inkluderte mer enn 15.000 busser, beveget seg langsomt og fredelig i 35 graders varme i ørkenen. Mange av mennene, som er kledt i hvitt, og de svart- eller hvitkledte kvinnene hadde med seg paraplyer for å beskytte seg mot sola.

Den enkle påkledningen er symbol på enheten og samholdet mellom alle muslimer. Mens de gikk ba alle en enkel bønn der de sa: «Her er jeg, Gud, her er jeg.»

Ritualer

Oppstigningen til Arafat-fjellet - wuquf - er en vesentlig del av den årlige pilegrimsferden til Islams helligste steder - som kalles Hajj på arabisk. Uten wuquf er hajj, som alle muslimer helst skal gjennomføre en gang i livet, ugyldig.

Før ferden til Mena lørdag morgen utførte de troende det første ritualet i hajj, nemlig å gå sju ganger rundt Kabaa, et alter i Mekkas Store moské som muslimer vender seg mot for å be uansett hvor i verden de er.

Den 10 kilometer lange Mena-ferden kunne ta to timer for dem som kjørte bil eller buss, på grunn av de store massene med mennesker og kjøretøyer. Politi var utstasjonert langs hele veien og helikoptre svevet over for å sikre at trafikken fløt uten problemer.

Tragedier

Saudiarabiske myndigheter har lagt mye arbeid i å unngå tidligere års tragedier som brann og panikk med folk som tramper hverandre ned.

På Mena-sletta ventet rad på rad med nye hvite telt, inkludert 11.000 brannsikre telt. Teltene er del i et enormt prosjekt for å sikre at alle pilegrimer med tiden skal ha tak over hodet. 40.000 telt skal settes opp.

Myndighetene har også lagt ned forbud mot all matlaging i teltene etter at en brann feide gjennom en teltleir i fjor, med 343 omkomne som resultat.

Det har vært flere andre alvorlige branner. I 1994 ble 270 mennesker trampet i hjel da det oppsto panikk. Den verste ulykken var i 1990 da 1.426 mennesker ble kvalt da ventilasjonsanlegget sviktet i en tunnel etter en kjedekollisjon.

(NTB-AFP-Reuters)