Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Årets sak

En stein som er eldre enn jorda, sola og livet selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN BESTE SAKEN i år 2006 handler om steiner som falt fra verdensrommet og ned i Moss og Rygge. Det tør jeg påstå selv om dette året ikke er helt slutt ennå.Det skjedde midt på sommeren. En mann satt på utedo i Rygge. Steiner falt ned rundt ham. Med smell og brak. De kom fra Universet, og de er eldre enn jordkloden mannen satt på. Han er trolig den eneste i verden som kan fortelle akkurat den historien.Meteoritten som på lyse dagen dundret mot jorda veide over tusen kilo. I atmosfæren delte den seg i mange biter. Den største delen havnet i en hage. Den nest største på et lagertak bare hundre meter unna.Disse steinene er ikke bare de eldste steinene i Norge. De kan også være de eldste på jorda. Men de er helt sikkert eldre enn sola som skinte på dem da de traff jorda.

FOR MANGE ÅR SIDEN, svært mange, eksploderte en kjempestjerne, en supernova, i verdensrommet. Gasser kjølnet, ble til støv. Som ble pakket sammen til klumper, som igjen dannet, med tid og stunder, meteoritten, jorda, månen, de andre planeten og sola. Og, noe seinere, ble til alt liv, inkludert oss. Meteoritten ble ferdig utviklet først. Den ble dannet i et område hvor planetene Uranus, Jupiter og Saturn nå befinner seg. Så la den ut på sin reise, i en veldig bane rundt sola. Verken sola eller planetene var ferdig utviklet på det tidspunktet.Meteoritten reiste i 4,7 milliarder år. I sommer var reisen slutt. Den falt ned på planeten jorda som kom til for 4,54 milliarder år siden. Som altså er 160 millioner år yngere enn den. Nå hviler restene av meteoritten ut på Naturhistorisk Museum på Tøyen i Oslo.Der skal de nå prøve å finne ut hvor gammel steinen egentlig er. Liknende meteoritter har truffet jorda tidligere. Ut i fra hva man vet om dem, er det satt en foreløpig alder på meteoritten fra Moss. Det kan vise seg at den er verdens eldste.

MENS DEN REISTE ble altså hele vårt solsystem til. Mens den reiste oppsto det liv på jorda. For 3,5 milliarder år siden. Mens den reiste kravlet livet seg opp fra havet til landjorda, For 400 millioner år siden. Mens den reiste ble det moderne mennesket til, et sted i Afrika. For tre, fire millioner år siden.I sommer reiste en famile som bor i et hus nær Moss i Norge på ferie. Da de kom hjem igjen, fant de den største meteoritt-biten i hagen sin - 750 gram. Finnes det en annen familie, i hele verden, noen gang, som har stått med en så bereist stein i hendene sine? Den historien er de nok ganske alene om.Inne i seg, på den lange reisen, bar steinen, stoffer fra opprinnelsen, i hvert fall deler av den. Som seinere ble til alt og alle, slik vi kjenner det. Vi står villig i kø for å undres over Mona Lisas smil. For å se «Skrik» og «Madonna». Er meteoritten fra Moss like spennende?