«ALENE HJEMME»: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen satt hjemme og så TV-serien «Presidenten» da Jens Stoltenberg ringte ham for å spørre om han ville ha jobben som stabssjef i desember 2006. - Da vet du at stabssjefen, Leo, har en viktig jobb, sa Jens til meg. Etter en kort samtale med kona takket jeg ja, forteller han. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
«ALENE HJEMME»: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen satt hjemme og så TV-serien «Presidenten» da Jens Stoltenberg ringte ham for å spørre om han ville ha jobben som stabssjef i desember 2006. - Da vet du at stabssjefen, Leo, har en viktig jobb, sa Jens til meg. Etter en kort samtale med kona takket jeg ja, forteller han. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Årets sommerjobb: Han styrer Norge

Endelig vet vi hva superminister, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, driver med. Han beskyldes for å være usynlig, men synes selv det kan være vanskelig å holde munn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| De andre i regjeringa har tatt ferie, og denne uka er han eneste minister på jobb i Oslo. Minst ett regjeringsmedlem skal være til stede i tilfelle det dukker opp akutte saker.

- Men vi sliter litt med å holde Knut Storberget unna kontoret, spøker han.

Mektig bakspiller Etter valget i fjor ble Schjøtt-Pedersen «statsråd ved Statsministerens kontor». Målet er at han skal samordne regjeringas politikk og løse floker som oppstår mellom de tre rødgrønne partiene eller mellom ulike departementer. Opposisjonen har kalt ham for statsråd uten portefølje, og han omtales som Jens Stoltenbergs ryddegutt og en mektig bakspiller som ingen helt vet hva gjør.

- Jeg tror ikke det er noen i regjeringen som er i tvil om hva jeg gjør, slår han fast.

Schjøtt-Pedersen mener selv at mye av kritikken fra opposisjonen har roet seg ettersom det har blitt tydeligere hva som er rollen hans.
Selv deltar han gjerne i debatter, så lenge det ikke er inne på noen av de andre ministrenes fagfelter.

- Du er en engasjert politiker med sterke meninger om samfunnsutviklingen. Er det ikke vanskelig å holde kjeft?

- Jo, det kan det være, men man må være bevisst på sin rolle. Det kan bli uklarheter hvis flere fra regjeringen uttaler seg om det samme, sier Schjøtt-Pedersen.

Han understreker at alt han gjør, gjør han på vegne av statsministeren.

- Intens jobb Ettersom han ikke har noe eget ansvarsområde, har han bare svart i Stortinget én eneste gang siden han ble utnevnt.
- Det jeg gjør, er en mer indre tjeneste. Dette er nytt i Norge, men ganske vanlig i mange andre land, sier Schjøtt-Pedersen.
Han mener statsministeren tidligere måtte bruke uforholdsmessig mye tid på å avklare saker mellom departementene. Sakene som havner på Schjøtt-Pedersens bord, er de viktige og de vanskelige.

- Jobben er intens. Du må være en god lytter og lede kompliserte prosesser. Du må ha en stor forståelse for at ulike departementer har en ulik rolle. Det er naturlig at departementer som for eksempel har ansvaret for utbygginger, er mer positive, mens Miljøverndepartementet vil være tilbakeholden. En viktig del av jobben er å forsøke å se mulige løsninger, sier Schjøtt-Pedersen.

- Hva har vært de vanskeligste sakene du har håndtert?

- Det holder jeg for meg selv.

- Kjenner Jens godt Arbeidsdagen består oftest i å løpe fra møte til møte. Han har dessuten tett kontakt med statsministeren.
- Jeg opptrer hele tida utfra hvilke hensyn det er viktig at statsministeren får ivaretatt. Jeg kjenner ham såpass godt at jeg har rimelig klar føling med hva han vil, sier Schjøtt-Pedersen.

Han har hatt tilnavnet «Hjulvispen», men i sommer kan vispen gå for halv maskin.

- Funksjonen min forutsetter i stor grad at det er folk til stede, så det er litt avdempet tempo nå. Jeg kan ikke sitte i prosess alene med meg selv.