Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Årets tørkesommer kan bli verre enn i 1947

Den voldsomme tørken som har rammet Sør-Norge, er så langt blitt erklært som den verste siden 1947. Men ifølge eksperter ligger rekorden an til å bli slått.

TØRKE: Tørken har gått ut over avlingene flere steder, og bøndene sliter med å få nok fôr til dyrene sine. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
TØRKE: Tørken har gått ut over avlingene flere steder, og bøndene sliter med å få nok fôr til dyrene sine. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 71 år gamle rekorden fra 1947 er blitt kjent som den verste tørken i manns minne. Klassekampen skriver at det er for tidlig å konkludere med om 2018 vil gå forbi dette «uåret», men at månedene mai, juni og juli så langt i år er tørrere enn de samme månedene den gang.

- Det er mye tørrere så langt i sommer enn i 1947, som blir sett på som den tørreste sommeren i de årene man har gjort målinger, sier klimaforsker Ketil Tunheim ved Meteorologisk institutt til avisen.

Spesielt tørt har det vært i Hedmark, Oppland og Møre og Romsdal.

- I disse månedene har det kommet halvparten så mye regn som i 1947, sier han.

Så langt i år har det vært tørrere enn i 1947 i alle landets fylker, med unntak av Akershus, hvor det har vært mer nedbør enn den gang. I Østfold er situasjonen omtrent lik, mens det var vått begge årene i Nordland, Troms og Finnmark.

Konsekvensene av årets tørke ser også ut til å bli verre enn i 1947. Høyskolelektor Thomas Cottis ved Høgskolen i Innlandet har gått gjennom avlingsstatistikken til SSB, og mener at tørken i 1947 var moderat i forhold til i år.

- Tørken i 1947 hadde liten effekt på avlingene sammenlignet med i år. Den totale avlingen i år blir trolig ikke mer enn det halve av normalen, sier han.

(NTB)