Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Årets verste voldsnatt

I kveld samles det norske folket for å feire det nye året. Men kombinasjon av fyll og fellesfest kan bli fatal. Nyttårsaften er den mest voldelige natta i hele året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fyrverkeri sprer farlige tungmetaller

Universitetslektor Knut Steen og professor Steinar Hunskår har gjennom et helt år registrert voldsskader ved Bergen legevakt.

- Årets mest voldelige tidsperiode er de første timene 1. januar. Kombinasjonen av mange unge mennesker og alkohol er en kraftfull blanding, sier Knut Steen, universitetslektor i Bergen til Dagbladet.

Undersøkelsen om voldsskadde er omtalt i «Helsenytt - for alle», utgitt av Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Fellesfyll

Nyttårsaften er årets kollektive fylleslag og mange blir påført banesår i festrusen.

- Jo mer fyll og folk, desto større er sjansene for voldsutøvelse. Det gir seg utslag hos legevaktene over hele landet, men problemet er størst i storbyene. Når store folkemengder er ute på byen, og det drikkes mye alkohol, oppstår den tilfeldige volden. Alkohol svekker aggresjonshemningene og folk ser ikke konsekvensene av gjerningene når de er fulle, sier Steinar Hunskår, professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen.

En rekke undersøkelser viser at flertallet av både volds- utøvere og ofre er påvirket av alkohol.

Menn+alkohol=vold

I undersøkelsen foretatt i Bergen er alle tilfeller av fysisk vold som førte til behandling på legevakta registrert.

Forskerne fant at 76 prosent av voldsutøverne var menn med en gjennomsnittsalder på 28 år, og 24 prosent var kvinner med gjennomsnittsalder på 33 år.

- I de fleste tilfellene er det en flytende overgang mellom hvem som er offer og hvem som er voldsutøver. Men pasientene som blir behandlet for voldsskader, er i stor overvekt menn i slutten av tenåra og begynnelsen av 20-åra, opplyser Knut Steen.

En tredjedel av voldsepisodene skjedde inne på eller umiddelbart utenfor et skjenkested. Nesten halvparten av volden skjedde ute, og en tredjedel fant sted på den private arena. 70 prosent av voldsepisodene fant sted i helgene, og 75 prosent av dem mellom klokka 20.00 og 04.00.

Gode råd

Typiske skader etter tilfeldig vold er kuttskader og blåveiser, særlig i ansikt og hode.

- Blind vold er et lotteri som oftest går bra, men det er bare tilfeldigheter som gjør at det ikke ender fatalt flere ganger, sier Steen.

Hans råd til det nyttårsfeirende norske folk er å nyte alkohol med måte og holde seg unna krangler, i hvert fall med berusede personer.

Kollega Steinar Hunskår vil ikke at folk skal sitte hjemme nyttårsaften av redsel for å bli voldsoffer.

- Men det er lurt å følge enkle råd som å unngå å bli overstadig beruset, være forsiktig i tette folkestimler, og unngå å kontakte folk du ikke er trygg på. Å bli utsatt for vold har med hvem du er, hvor du er, når du er der og hvem du omgås, sier professor Hunskår.

Storinnrykk

Ved Legevakta i Oslo begynner de første skadde å strømme inn noen minutter etter midnatt nyttårsaften.

- Det første vi ser klokka kvart over tolv er skader etter uvettig bruk av raketter. Utover natta går det mer over i feste- og feiringsskader, sier Jan-Henrik Pederstad, klinikksjef ved Oslo legevakt.

Nyttårsaften forbereder helsetjenestens personell i førstelinja seg på storinntrykk.

- Jeg vil ikke moralisere, men håper folk tar med seg sunt fornuft inn i feiringa. Fest med måte, sier Jan-Henrik Pederstad.

FATALT: Mange flere enn ellers i året ender på legevakta etter vold på nyttårsaften.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!