DEMONSTRASJON: Muslimer demonstrerte fredag mot Norges deltakelse i krigen i Afghanistan utenfor Stortinget fredag. Gruppen som står bak demonstrasjonen, mener alle nordmenn er skyldige i "massakre av uskyldige" i Afghanistan. En av de antatte arrangørene av demonstrasjonen, Arfan Bhatti, er blant de frammøtte. Foto: Heiko Junge / Scanpix
DEMONSTRASJON: Muslimer demonstrerte fredag mot Norges deltakelse i krigen i Afghanistan utenfor Stortinget fredag. Gruppen som står bak demonstrasjonen, mener alle nordmenn er skyldige i "massakre av uskyldige" i Afghanistan. En av de antatte arrangørene av demonstrasjonen, Arfan Bhatti, er blant de frammøtte. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Arfan Bhatti er blant demonstrantene

«Muslimer mot okkupasjon» varslet at 700 ville protestere mot norske soldater i Afghanistan. Et femtitalls har møtt opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demonstrasjonen som var varslet klokka 14 er forsinket, men arrangørenes anslag om 500-700 deltakere synes å ha vært for ambisiøst.

«Muslimer mot okkupasjon» skal demonstrere mot norsk tilstedeværelse i Afghanistan, men de frammøtte er i mindretall både i forhold til politiet og frammøtte journalister.

- Noe ambisiøst anslag En av de antatte hovedmennene bak demonstrasjonen, Arfan Bhatti, er tilstede, melder Dagbladets journalist utenfor Stortinget.

Bhatti ble pågrepet og siktet for å ha planlagt terrorangrep mot den israelske og den amerikanske ambassaden i 2006, samt for å ha skutt mot den jødiske synagogen i Oslo. I 2008 ble han funnet skyldig i å ha medvirket til å skyte mot synagogen, men ble frifunnet for terrorforbund-anklagen.

I 2009 ble Bhatti og en 31 år gammel venn pågrepet i forkant av Barack Obamas besøk i Oslo, fordi PST fryktet Bhatti var ute etter å skade amerikanske interesser.

Han ble løslatt idet Obama hadde forlatt landet, og terrormistankene resulterte ikke i noen tiltale.

- Jeg tror arrangørenes anslag på mellom 500 og 700 er noe ambisiøst. Politiet er uansett godt forberedt i dag, sa Snorre Haugan i oslopolitiet til dagbladet tidligere i dag.

Nekter for kobling til trusselvideo Demonstrantene la seg ved 1440-tida ned på kne foran Stortinget i bønn.

Overfor NTB nekter en demonstrant for kobling til trusselvideoen, som har resultert i en pågripelse:

- Hvis alle dere reiser til Afghanistan i én dag, vil landet bli fritt, sa en av demonstrantene, som kaller seg Mohammed, til det oppmøtte pressekorpset mens fem-seks personer rigget opp lydanlegg til Afghanistan-demonstrasjonen.

I BØNN: Demonstrantene la seg ved 1440-tida ned på kne foran Stortinget i bønn. Foto: Jacques Hvistendahl
I BØNN: Demonstrantene la seg ved 1440-tida ned på kne foran Stortinget i bønn. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Jeg har ikke peiling på hva den videoen er. Vi er bare folk som bor i Norge, som vil demonstrere mot norsk tilstedeværelse i Afghanistan, sier han.

Facebook-siden der demonstrasjonen er promotert, har hatt opp mot 1600 deltakere. Etter at den omstridte trusselvideoen ble postet på siden, har antallet deltakere sunket betraktelig, og ligger nå på om lag 1200.

- Ikke delta i demonstrasjonen Basim Ghozlan, forstander i Det islamske forbundet, sa til Dagbladet at han oppfordrer muslimer til å ikke delta i demonstrasjonen.

- Jeg fraråder på det sterkeste unge og gamle muslimer fra å delta i demonstrasjonen. Norske soldater ut av Afghanistan er en god sak, men de som står bak demonstrasjonen viser negative holdninger og ekstremisme som ødelegger saken. Det er veldig uheldig, både for saken og for andre muslimer, sa Basim Ghozlan til Dagbladet tidligere denne uka.

Islamsk råd anbefaler også alle om å holde seg unna demonstrasjonen.

POLITIET: Politiet har møtt mannsterke fram. Foto: Harald Klungtveit
POLITIET: Politiet har møtt mannsterke fram. Foto: Harald Klungtveit Vis mer