I SYRIA: Arfan Bhatti befinner seg ifølge Aftenposten i Syria blant annet sammen med den norsk-irakiske islamisten Mohyeldeen Mohammad. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I SYRIA: Arfan Bhatti befinner seg ifølge Aftenposten i Syria blant annet sammen med den norsk-irakiske islamisten Mohyeldeen Mohammad. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Arfan Bhatti får våpentrening i Syria

Sammen med blant andre den norsk-irakiske islamisten Mohyeldeen Mohammad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bhatti, som tidligere tilhørte Young Guns-miljøet i Oslo, ble i 2008 dømt for psykisk medvirkning til skadeverk på synagogen i Oslo, men frikjent for tiltalepunktet om terrorplanlegging.

Bhatti befinner seg ifølge Aftenposten i Syria blant annet sammen med den norsk-irakiske islamisten Mohyeldeen Mohammad.

- Jeg kan bekrefte at Mohyeldeen Mohammad er i Syria. Bhatti er i utlandet, uten at jeg vil gå inn på hvor. Ingen av dem har meldeplikt til meg, og jeg forutsetter at de som gode nordmenn ikke bryter norsk lov, sier deres advokat John Christian Elden til avisen.

Våpentrening Nordmennene som har reist til Syria de siste ukene, blir av kilder som kjenner miljøene godt, beskrevet som ekstreme, unge og militært utrente idealister. Det er lederskikkelser i det radikale muslimske miljøet i Norge som skal ha lokket dem ned.

- Disse ungdommene har ingen som helst innvirkning på situasjonen i Syria, men situasjonen i Syria vil ha enorm innvirkning på dem, sier en kilde som kjenner miljøet, men som ønsker å være anonym.

Enkelte av de eldre lederskikkelsene som er involvert i rekrutteringen, er godt kjent av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

I Syria får de norske krigerne våpentrening, noe som ifølge Aftenposten er en av hensiktene med å sende unge nordmenn til det krigsherjede landet.

Innsamlingsaksjoner Flere nordmenn har valgt å reise til Syria via Ankara i Tyrkia, der de får hjelp av mellommenn over grensen til Aleppo. Dette er den enkleste veien inn i landet siden motstanderne av president Bashar al-Assads regime kontrollerer grensen her.

Flere kilder bekrefter overfor Aftenposten at nordmennene har skaffet seg penger gjennom innsamlingsaksjoner, blant annet til å hjelpe kvinner og barn i Syria. Men pengene går også til å betale reisen, og store summer er blitt tolldeklarert ved utreise.

Ubaydullah Hussain som er talsmann for den radikale gruppen Profetens Ummah her hjemme, sier alle har reist av eget ønske.

- Profetens Ummah har ikke rekruttert noen av disse brødrene, men bidratt med hjelp og støtte til dem. Når de reiser for en så vakker sak, så er det vår plikt som troende muslimer å hjelpe dem med det de måtte ønske, skriver han i en epost til avisen.

(NTB)