Arfan Bhatti løslates fra fengsel

Etter 1037 dager i varetekt, blir Arfan Qadeer Bhatti (31) i dag løslatt.

Arfan Bhatti (tv) og advokat John Christian Elden i Høyesterett fredag, der dommen mot Bhatti for forsettlig drapsforsøk ble opphevet. Dommerne konkluderte imidlertid med at norsk jurypraksis ikke strider mot mennskerettighetene. Foto: Scanpix
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Arfan Bhatti (tv) og advokat John Christian Elden i Høyesterett fredag, der dommen mot Bhatti for forsettlig drapsforsøk ble opphevet. Dommerne konkluderte imidlertid med at norsk jurypraksis ikke strider mot mennskerettighetene. Foto: Scanpix Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||- Min klient er strålende fornøyd, sier advokat John Christian Elden.

Den kjente advokaten har bistått Arfan Qadeer Bhatti i mange år, og er norsk-pakistanerens faste forsvarer.

- Bhatti er selvfølgelig glad og lettet over at han endelig er løslatt, sier advokat Elden.

Det var våren og sommeren 2006 Politiets sikkerhetstjeneste (PST) startet klappjakten på Bhatti. Han ble spanet på døgnet rundt av terroristjegerne i sikkerhetspolitiet,

Under fotball-VM samme sommer ble han pågrepet av tysk politi. Han var da under full overvåking av PST. Han ble tatt like nord for Lübeck, og i bilen hans fant tysk terrorpoliti blant annet våpenmanualer.

Høsten 2006 ble det avfyrt 13 skudd mot synagogen i Oslo. Noen dager seinere ble Arfan Qadeer Bhatti og tre andre menn i 20-åra arrestert. De ble siktet for attentatet mot synagogen og for å ha planlagt et terrorangrep mot Den amerikanske ambassaden i Oslo.

—Lettet

Bhatti har sittet 1037 dager i varetekt. Han var anklaget for terrorisme.

31-åringen ønsket i går ikke å snakke med Dagbladet og henviste media til sin advokat.

- PST og påtalemyndigheten gikk hardt ut. Det som står igjen av anklagene er at min klient er dømt for medvirkning til skadeverk på synagogen og for erverv av to skytevåpen, sier Elden og legger til:

- Påtalemyndigheten og PST startet den saken som «opp som en bjørn» og det har endt som «ned som en skinnfell», sier Elden.

Først sa Oslo tingrett nei til videre varetektsfengsling av Arfan

Bhatti (31). I kjennelsen fra kjæremålsutvalget i Borgarting lagmannsrett fastslås det at Bhatti skal løslates. I prinsippet kan PST og statsadvokat Kristian Nicolaisen anke løslatelsen inn for Høyesterett. Men det er etter hva Dagbladet forstår lite sannsynlig.

Bhatti har siden høsten 2006 sittet varetektsfengslet mistenkt og seinere tiltalt for å ha planlagt terrorangrep. Batti-saken var den første terrortiltalen i Norge, og har vært en sak med stor prestisje for Politiets Sikkerhetstjeneste.

Dyster prognose

Allerede i 1997 slo psykiaterne Berthold Grünfeld og Finn Magnussen fast at Bhatti er «emosjonelt umoden, ureflektert og bagatelliserende med hensyn til den alarmerende sosiale og personlighetsmessige utviklingen som har preget ham siden 1990».

I siste rettsrunde slo de sakkyndige Kjell Noreik og Jofrid Alise Nygaard fast at «Bhattis prognose er svært dyster og svært vanskelig — nærmest umulig — å behandle».

Oslo tingrett frikjente 31-åringen for terrortiltalen, men seinere ble han av lagmannsretten dømt til åtte års forvaring for drapsforsøk.

Dommen er opphevet av Høyesterett, med henvisning til feil lagmannsretten begikk ved straffeutmålingen.

- Hva skal Bhatti gjøre nå?

- Nå skal ha reise hjem til sin familie og slappe av, sier advokat John Christian Elden.