Arfan Bhatti ute av fengsel

Der han har sittet i 21 måneder.

FRI IGJEN: Arfan Bhatti har sittet 21 måneder i pakistansk fengsel. Nå skal han være sluppet fri. Arkivfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix
FRI IGJEN: Arfan Bhatti har sittet 21 måneder i pakistansk fengsel. Nå skal han være sluppet fri. Arkivfoto: Kyrre Lien / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arfan Bhatti er sluppet ut av fengselet i Pakistan der han har sittet i 21 måneder, bekrefter hans advokat John Christian Elden overfor ABC Nyheter.

- Pakistanske myndigheter har lenge nektet for at de hadde han, men vi fikk en dommeravgjørelse på at han måtte løslates, og da skjedde det, opplyser advokaten til ABC Nyheter.

Forsvant sporløst Arfan Qadeer Bhatti (36) forsvant sporløst i Pakistan 7. januar i fjor. Etter flere måneder ble det avdekket at islamisten som er født og oppvokst i Norge var arrestert av den mektige og fryktede pakistanske etterretningsorganisasjonen ISI - The Directorate for Inter-Services Intelligence.

I fjor høst ble det dokumentert at den kjente norske islamisten satt i et hemmelig militært fengsel i Pakistan, og at han var dømt til seks års fengsel.

Hemmelig fengslet Bhatti har vært anklaget for kriminell virksomhet og for å ha knyttet terrorkontakter i forelderens hjemland - Pakistan.

Myndighetene i Pakistan nektet først for at den norske statsborgeren satt fengslet i landet. Det var TV 2 som først kunne fortelle at Arfan Qadeer Bhatti likevel satt fengslet i Pakistan. Da hadde han sittet et halvt år i det militære fengselet uten at norske myndigheter hadde funnet ham.

En militær domstol - en kommandat i den militære pakistansk etterretningstjenesten - dømte den norske statsborgeren til fengsel i seks år i fjor. Domstolen fant Bhatti skyldig etter anklagene om alvorlig kriminalitet og angivelige terrortilknytning.

Men to sivile domstoler behandlet Bhattis anke. Domstolen APA/ADM Upper Orakzai Agency vurderte den militære etterretningens bevis, og løslot 36-åringen. En frifinnelse som deretter ble opprettholdt av en høyere rettsinstans. Ingen av domstolene fant verken bevis eller grunnlag for anklagene mot Bhatti.

Arrestert på ny Men han ble på ny arrestert av den militære etterretningen i Pakistan og satt fengslet i et militært fengsel, noen få mil fra grensa til Afghanistan.

- Vi har jobbet med bevisene og Bhattis situasjon i vel et år, for å få frihetsberøvelsen prøvd av en domstol. Nå har vi endelig lykkes med det, og anklagene er tilsidesatt, sa Bhattis norske advokat John Christian Elden til Dagbladet i april.

Men likevel ble han holdt i fengsel.

- Det er underlig hvis norsk myndigheter skal akseptere at en norsk statsborger plasseres i hemmelige fengsler i utlandet etter å være frifunnet, sa  Elden.  

Dagbladet kommer med mer.