Argentina eksproprierer oljeselskap

Spania er bekymret.

NYTT LOVFORSLAG: Går forslaget gjennom gir det staten kontroll over 51 prosent av aksjene i YPF. Resten av aksjene som eksproprieres, skal deles mellom Argentinas oljeproduserende provinser. Foto: Enrique Gracia Medina/EPA/NTB Scanpix
NYTT LOVFORSLAG: Går forslaget gjennom gir det staten kontroll over 51 prosent av aksjene i YPF. Resten av aksjene som eksproprieres, skal deles mellom Argentinas oljeproduserende provinser. Foto: Enrique Gracia Medina/EPA/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Argentinas regjering legger fram et lovforslag som innebærer ekspropriering av oljeselskapet YPF, som i dag kontrolleres av spanske Repsol.

Lovforslaget gir staten kontroll over 51 prosent av aksjene i selskapet. Resten av aksjene som eksproprieres, skal deles mellom Argentinas oljeproduserende provinser.

Spania svarer senere Det er planlagt en egen nemnd som skal fastsette prisen aksjonærene, inkludert Repsol, skal få utbetalt for eksproprieringen.

President Cristina Fernandez de Kirchner viser til at energi er en avgjørende ressurs for Argentina. Planleggingsministeren skal ha ansvaret for operasjonen.

Spania er bekymret over eksproprieringen og sier landet kommer til å gi et svar på det argentinske vedtaket senere.

Kraftige fall i aksjekursen Det har i flere måneder gått rykter om en mulig statlig overtakelse av YPF, noe som har ført til kraftige fall i selskapets aksjekurs.

YPF har inntil nylig hatt et relativt godt forhold til presidenten, noe som endret seg da Argentina anklaget selskapet for ikke å investere nok i oljeleting og -produksjon.

Presidentens tiltakende inngripen i næringslivet og ukonvensjonelle økonomiske tiltak har skaffet henne krasse kritikere. Vedtaket om inngripen i YPF kan nå føre til ytterligere økonomisk isolasjon av Argentina, skriver nyhetsbyrået Reuters.

(NTB)